Stefan Olsdal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stefan Olsdal
Stefan Olsdal a Placebo együttes gitáros/basszusgitárosaként
Stefan Olsdal a Placebo együttes gitáros/basszusgitárosaként
Életrajzi adatok
Születési névStefan Alexander Bo Olsdal
Született1974. március 31. (50 éves)
Göteborg,
 Svédország
Iskolái
  • Zenészek Intézete
  • International School of Luxembourg
Pályafutás
Műfajok
EgyüttesPlacebo
Hotel Persona
HangszerBasszusgitár
Gitár
Billentyűs hangszerek
Tevékenység
  • basszusgitáros
  • dalszerző
  • gitáros
KiadókPlay It Again Sam
IPI-névazonosító00258090557

Stefan Olsdal weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Stefan Olsdal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Stefan Olsdal (születési nevén Stefan Alexander Bo Olsdal) (Göteborg, 1974. március 31. –) svéd zenész, a Placebo együttes basszusgitárosa és a Hotel Persona nevű trió tagja.

Élete[szerkesztés]

Fiatal korában Luxemburgban, az American International School of Luxembourgban tanult, ott ahol a Placebo énekese, Brian Molko is. Így ők már az iskolás évektől ismerték egymást. Stefan itt kezdett zenélni is, az iskola zenekarában 1987-től játszott mint dobos. Végül a középiskolát Svédországban fejezte be, ahonnan szüleivel Londonba költöztek, ahol a Musicians Institute-ba járt. Homoszexuális irányultságát nyíltan vállalja.

A Placebo alapítása[szerkesztés]

Jóval az iskolás éveik után Brian és Stefan véletlenül újra találkoztak a Dél-Kensingtoni metróállomáson, Londonban. Ekkor döntötték el, hogy együtt fognak zenélni. Megalapították az Ashtray Heart nevű együttest, melynek harmadik tagja Brian egyik barátja Steve Hewitt volt. Aki nem lehetett a kezdetektől a Placebo hivatalos tagja, mert már egy másik kiadóhoz volt leszerződve. Ezek után Stefan egy régi iskolatársa, Robert Schultzberg lett az együttes dobosa. Csak 1996-ban lehetett újra Steve az együttes dobosa.

Felszerelése[szerkesztés]

Olsdal sokféle hangszert használ: Gibson Thunderbirdet, Fender Jazz Basst, Fender Bass VI-öt, Gibson Les Paul Customot, Gretsch Anniversaryt, és egyes élő előadásain a Teenage Angst-nak egy Technics szintetizátort. A Meds időszak alatt, használt még egy Gibson Flying V Bass a Nancy Boy-hoz, habár ezt a gitárt a 2006-os Reading Festivalon összetörte. Az erősítést Ampeg és Marshall erősítőkkel oldja meg.

További információk[szerkesztés]