Steam tank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
US Army Corps Of Engineers Steam Tank
(Gőzüzemű tank)

Fejlesztő ország Amerikai Egyesült Államok
Gyártási darabszám1
Általános tulajdonságok
Személyzet8 fő
Hosszúság10,6 m
Szélesség3,8 m
Magasság3,2 m
Tömeg50,8 tonna
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat13 mm
Elsődleges fegyverzetlángszóró
Másodlagos fegyverzet4 x 7,62 mm-es géppuska
Műszaki adatok
Motor2 gőzgép
Teljesítmény373 kW (500 LE)
Felfüggesztésrugózatlan
Sebesség6 km/h
Fajlagos teljesítmény9.8 kW/t
Hatótávolság80 km

A Steam Tank lánctalpas gőzüzemű amerikai harckocsi, amelyet az első világháború végén fejlesztettek ki.

Története[szerkesztés]

A projekt John A. Johnson tábornok segítségével indult a Stanley Motor Company, a Watertown és a Massachusetts szakértelmével. Gőzerő alkalmazásának első oka az volt, hogy a kísérletek során kipróbált benzinmotorok még nem voltak elég erősek. A másik ok pedig az, hogy egy beépített lángszóró szerepelt az eredeti tervben, és ezt a fegyvert is gőzzel működtették volna. "Faltörő kosként" kívánták bevetni az ellenség megerősített állásai ellen.

A beépített két gőzgép együttes teljesítménye 500 LE (373 kW), a jármű maximális sebessége óránként 4 mérföld (6 km/h) volt. A gőzgépek üzemanyagaként kerozint használtak.

A lángszóró az utastérben elöl volt, ezenkívül a mozgó erődöt felszerelték négy 7,62 mm-es géppuskával. A jármű hossza 10,6 méter volt, a szélessége 3,8 m és a magassága 3,2 m. A tank súlya mintegy 50,8 tonna. A legénység feltételezett létszáma nyolc fő: a parancsnokon kívül egy gépjárművezető, egy katona, aki a lángszórót működtette, egy szerelő és négy tüzér tartózkodott egyszerre a járműben. A lángszórót később áthelyezték egy tetőkabinba egy forgó toronyba.

A Steam Tankot Bostonban 1918 áprilisában mutatták be a nyilvánosság számára. A prototípust júniusban szállították át Franciaországba, azonban a háború véget ért, mielőtt a nyugati fronton bevetették volna.

A harci jármű hibái közé tartozott, hogy a használat közben komoly hűtési problémák léptek fel, sebezhető volt a két gőzkazán és a nagy üzemanyag-tartályok miatt.

Források[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]