Star Trek V: A végső határ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Star Trek V: A legvégső határ szócikkből átirányítva)
Star Trek V: A végső határ
(Star Trek V: The Final Frontier)
1989-es amerikai film

RendezőWilliam Shatner
ProducerHarve Bennett
Brooke Breton
Mel Efros
Gene Roddenberry
Ralph Winter
Vezető producerGene Roddenberry
AlapműStar Trek
Műfaj
ForgatókönyvíróWilliam Shatner
Harve Bennett
David Loughery
FőszerepbenLásd a táblázatot
ZeneJerry Goldsmith
OperatőrAndrew Laszlo
VágóPeter E. Berger
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország USA
Nyelvangol
magyar
Forgatási helyszín
  • Paramount Stage 9
  • Paramount Stage 7
Játékidő107 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
magyar UIP / Intercom
BemutatóUSA 1989. június 9.
Korhatár12
Kronológia
ElőzőStar Trek IV: A hazatérés
KövetkezőStar Trek VI: A nem ismert tartomány
További információk
SablonWikidataSegítség

A Star Trek V: A végső határ (Star Trek V: The Final Frontier; Paramount Pictures, 1989) az ötödik a Star Trek című tudományos-fantasztikus tévésorozatra épülő filmek közül. A filmet William Shatner rendezte. A végső határ az univerzum végét jelenti, „ahová még senki sem merészkedett azelőtt”.

A szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
James T. Kirk kapitány William Shatner Szersén Gyula
Spock kapitány Leonard Nimoy Perlaki István
(Dr.) Leonard McCoy orvosi tiszt DeForest Kelley Dobránszky Zoltán
Montgomery Scott kapitány James Doohan Csurka László
Hikaru Sulu parancsnok George Takei Lippai László
Pavel Chekov parancsnok Walter Koenig Cs. Németh Lajos
Uhura parancsnok Nichelle Nichols Prókai Annamária
St. John Talbot David Warner
Sybok Laurence Luckinbill Szélyes Imre
Klaa kapitány Todd Bryant Papp János
Robert Bennett admirális Harve Bennett Velenczey István
Korrd tábornok Charles Cooper Simon György
Vixis Spice Williams Kiss Erika
Caithlin Dar Cynthia Gouw Szerencsi Éva
Isten George Murdock Huszár László

A történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Star Trek IV: A hazatérésben történtek után az Enterprise legénysége megérdemelt pihenését tölti, miközben az űrhajót éppen javítják. James T. Kirk Yosemite-nél pihen, de közben két igazi kihívást is teljesíteni akar: megmászni a Kapitány-csúcsot, és megtanítani Spockot tábori dalokra. Szerencsétlenségükre a pihenésük hamar véget ér, amikor a legénységet a távoli Nimbus III-hoz vezénylik túszmentés céljából.

A Klaa nevű klingon kideríti mi az Enterprise küldetése, és úgy dönt, hogy követi a föderációs hajót, hogy elfogja, vagy megölje Kirk kapitányt. A Klingon tanács nem támogatja őt ebben, de a küldetést becsületbeli ügyként kezeli.

Megérkezve a Nimbus III-hoz, az Enterprise csapata kideríti, hogy a renegát és érzelmekkel túlfűtött vulcani, Sybok (aki Spock féltestvére) egy klingon, egy romulán, és egy föderációs túszt ejtett. Azt is elárulta, hogy ezt pusztán azért, hogy az Enterprise érte jöjjön. Sybock kihasználja különös képességét (mellyel megismerheti bárki legnagyobb lelki traumáját), hogy a legénység bizalmába férkőzzön.

Miután átveszi az Enterprise feletti irányítást, elindul azon hatalmas energia jelenség felé, amit csak Nagy Energia Gátként ismernek. Célja az, hogy ezen áthatolva eljusson a legendákból ismert misztikus planétára, melyet Sha Ka Ree néven ismernek, ahol is egy különös idegen életforma várakozik.

Sybock elárulja, hogy víziói voltak, és hajlandó a lény minden parancsát követni. A legnagyobb probléma az, hogy a bolygó a „legvégső végső határon” túl van, ahol még sem ember, sem más élőlény nem járt, ugyanis az energiagátat áthatolhatatlannak tartják. Innen a film címe.

Az Enterprise végül is sikerrel áthatol a jelenségen, és egy planétára lel az űr eme feltérképezetlen részén. Kirk, Spock, McCoy és Sybock lesugároz a bolygó felszínére, hogy megvizsgálják azt, ami teljesen elhagyatottnak tűnik. Hirtelen kövek emelkednek ki a földből előttük, és megjelenik egy ismeretlen lény. Istenként beállítva magát, megkérdi a legénységet, miképp jutottak el ide. Amikor tudomást szerez az Enterprise-ról, kijelenti, hogy azzal kívánja elhagyni a Nagy Gátat.

Amikor viszont a szkeptikus Kirk felteszi a kérdést: „Istennek miért kell egy csillaghajó”, az idegen megmutatja igazi természetét és energiasugarakat lőve megtámadja őket.

Sybock, rádöbbenve óriási tévedésére, (életét feláldozva) küzdeni kezd a gonosz teremtménnyel, ezzel esélyt adva a többieknek a menekülésre. Spock meggyőzi a klingon nagykövetet, és az parancsba adja Klaanak (ők ez idáig titokban követték az Enterprise-t), hogy mentsék ki Kirk kapitányt, aki közben Sybocknak próbált segíteni.

Természetesen Kirk is megmenekül, és a többiekkel együtt elhagyja a bolygót.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Ez az egyetlen mozifilm, amit William Shatner rendezett.
  • A bolygó neve Sha Ka Ree egy szójáték Sean Connery nevéből, akinek először szánták Sybok szerepét. Rajta kívül Max von Sydow is esélyes volt a szerepre.
  • A föderációs admirálist a film és számos egyéb Star Trek-produkció producere és írója, Harve Bennett alakította.
  • Az Enterprise-A folyosóihoz az Enterprise-D folyosóit használták fel, minimális változtatásokkal, mivel a velük készülő Star Trek: Az új nemzedék sorozat forgatása a filmmel párhuzamosan zajlott.
  • A földi szonda, amit a klingonok szétlőttek a Pioneer–10 űrszonda volt.
  • A Nemezis után ez a második legnagyobb veszteséget elkönyvelt Star Trek-film, a bemutatót követően éppen csakhogy sikerült a költségeket visszahoznia.
  • A filmen eredetileg az ILM szakemberei dolgoztak, de ők később átmentek a Szellemirtók 2. és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag forgatására. Költségcsökkentésből amúgy is számos elképzelést és jelenetet ki kellett hagyni a filmből, de volt olyan is, amit műszaki hiba hiúsított meg. Shatner amúgy szerette volna ha a DVD kiadáson az eredetileg elképzelt trükkök láthatóak, az ehhez szükséges anyagi feltételeket azonban a Paramount elutasította.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Star Trek 5. (Star Trek V: The Final Frontier, 1989) 1. szinkron. Videovox Stúdió Kft., megrendelő UIP Dunafilm. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]