Star Trek (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Trek
(Star Trek/Star Trek)
2009-es amerikai Star Trek film

RendezőJ. J. Abrams
ProducerJ. J. Abrams
Damon Lindelof
Vezető producer
AlapműGene Roddenberry
Műfaj
ForgatókönyvíróAlex Kurtzman
Roberto Orci
FőszerepbenChris Pine
Zachary Quinto
Karl Urban
Simon Pegg
Anton Yelchin
Zoë Saldaña
John Cho
Eric Bana
Clifton Collins Jr.
Leonard Nimoy
Bruce Greenwood
Ben Cross
Winona Ryder
Chris Hemsworth
Rachel Nichols
Jennifer Morrison
Paul McGillion
ZeneMichael Giacchino
Manon Dave
OperatőrDaniel Mindel
VágóMary Jo Markey
Maryann Brandon
JelmeztervezőMichael Kaplan
DíszlettervezőScott Chambliss
Gyártás
Gyártó
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
  • San Francisco
  • Utah
  • Paramount Stage 9
  • Oviatt Library
  • Long Beach City Hall
  • Dodger Stadium
  • Anheuser-Busch Brewery
  • Long Beach Generating Station
  • Paramount Stage 8
  • Paramount Stage 15
  • Paramount Stage 18
  • Paramount Stage 11
  • Paramount Stage 14
  • Vasquez Rocks
  • Rock of Ages Corporation
  • San Rafael Swell
  • Marine Corps Air Station Tustin
  • Bakersfield
  • Skyrose Chapel
  • Pastoria Energy Facility
Játékidő127 perc
Költségvetés$150 millió
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
BemutatóUSA 2009 május 8.
HUN 2009 május 7.[1]
Korhatár12 II. kategória (F/9027/J)
Bevétel
  • 385 700 000 $ (világszerte)
  • 257 730 019 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőStar Trek: Nemezis
KövetkezőSötétségben – Star Trek
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Trek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Star Trek (gyakran említik Star Trek XI címmel is) egy science fiction-film, a Gene Roddenberry alkotta Star Trek világában játszódó 11. mozifilm. A film producerei a Lost című tévésorozat alkotói, J. J. Abrams (aki egyben a rendező is) és Damon Lindelof. A forgatókönyvet Roberto Orci és Alex Kurtzman írták, akik egyben a film gyártásvezetői is Bryan Burkkel, Jeffrey Chernovval és a Level 1 Entertainment vezetőivel, Bill Todmannel, Edward Milsteinnel és Paul Schwake-kel együtt. A film, mely az eredeti sorozat szereplőit vonultatja fel (más színészekkel) címe egyszerűen csak Star Trek.[2]

2009. május 7-én mutatták be.

A 2010-es Oscar-gálán négy jelölésből megkapta a legjobb maszknak járó díjat. Ezzel újabb mérföldkő jött el a Star Trek történelmében: ez lett a legelső mozifilm a Star Trek világából, ami elnyerte az akadémiai díjat.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

2233-ban a USS Kelvin föderációs csillaghajó egy különös kozmikus jelenség kivizsgálását kezdi meg. Ekkor váratlanul egy hatalmas és félelmetes, polipszerű űrhajó bukkan elő egy szingularitásból, amihez képest a föderáció helyszínen lévő járműje teljesen eltörpül. A Narada névre hallgató monstrum romulán kapitánya Nero (Eric Bana) átkéreti magához a Kelvin kapitányát Robau kapitányt (Faran Tahir), hogy megtudja tőle: milyen évet írnak és hol van Spock. Persze a föderációs kapitány a csillagidőn túl nem tud arra választ adni, hogy ki vagy micsoda Spock és merre van. Erre Nero megöli Robaut és megtámadja a Kelvint, ami esélytelenül próbál védekezni a többszörösen túlfegyverzett romulán űrhajó ellen. George Kirk (Chris Hemsworth) elsőtiszt elrendeli a Kelvin evakuálását. Kimenekíti feleségét is, aki éppen fiúgyermekének, James Tiberius Kirknek (Chris Pine) adott életet. George Kirk a Kelvint a Naradába ütközteti, ám előtte meghallotta felsírni újszülött fiát.

17 évvel később a Vulcan bolygón egy tehetséges ifjú Spock (Zachary Quinto) jelentkezik a Csillagflottába, miután a Vulcan Tudományos Akadémián félig emberi mivolta miatt hátrányok érték. Eközben a Földön James T. Kirk zabolázatlan fiatalként egy bárban Csillagflotta-kadétokkal kerül összetűzésbe. Itt ismeri meg Uhurát (Zoë Saldana) illetve Christopher Pike (Bruce Greenwood) kapitányt a USS Enterprise kapitányát is. Az ő unszolására csap fel kadétnak. Az akadémián ismerkedik meg Leonard McCoy dokival (Karl Urban), akivel barátságot köt. Három év múlva belebotlik Spock kadétba is egy fegyelmi eljárás során, aki leleplezte Kirk-öt a Kobayashi Maru szimulációban tett csalásáért. Persze Kirk azzal menti magát, hogy a feladatot eleve nem lehetett rafinéria nélkül megoldani.

A fegyelmi tárgyalást egy vészhívás megszakította: a Vulcan bolygót egy ismeretlen űrhajó vette támadás alá, így legfőbb szövetségesük védelmére elindítják a USS Enterprise-t is, ahová Kirk, Spock, McCoy és Uhura is be lett osztva. A bolygóhoz közeledve Kirk felismeri azt a különös jelenséget, ami születésekor volt a USS Kelvin megsemmisülése előtt, így Pike kapitányt óvatosságra inti. Kitörve a térsebességből a Vulcan felett a Narada romulán szuperhajóval találják magukat szemben, miközben az éppen a bolygó felszínét fúrja meg.

Nero megadásra kényszeríti az Enterprise kapitányát, aki ennek megfelelően átszáll a Naradára és átadja a parancsnokságot Spocknak. Miközben Nero foglyul ejti Pike-ot Kirk, Hikaru Sulu kormányos (John Cho) és még egy legénységi tag a fúró leállítása érdekében leugrik az űrhajóról a platformra. Kirk és Sulu végül felrobbantják a fúrótányért (a harmadik tagjuk odaveszett földet éréskor), de már túl későn. Nero a hajóján lévő "vörös anyagot" a Vulkan bolygó magjába juttatja, amitől az berobban és fekete lyukat hoz létre.

A bolygóról sikerül kimenteni a főtanács valamennyi tagját, köztük Spock édesapját Sarek-et is (Ben Cross), de édesanyja Amanda belezuhan a fekete lyukba. A Narada értékes túszával a Föld felé tart, hogy azt is elpusztítsák. A magabiztos, de ugyanakkor érzéketlen és szabálykövető Spock összekülönbözik Kirk-kel a továbbiakat illetően, aki erre lázadni kezd. Ezért Kirk-öt Spock a Delta Vega kopár jégbolygón hagyja a megsemmisült Vulcan bolygó szomszédságában. James T. itt találkozik az idősebb Spock-kal (Leonard Nimoy), aki elmondja neki, hogy ő és Nero 2387-ből jöttek vissza. Az ő idősíkjukban a romulán főbolygót a Romulust egy szupernóva fenyegette. Spock nagykövet kísérletet tett arra, hogy a "vörös anyaggal" a veszélyt elhárítsa, ám kudarcot vallott. Csak ő és Nero maradt életben, de őket elfogta a szupernóva után visszamaradt fekete lyuk, ami visszarepítette őket az időben, viszont 25 év különbséggel. Nero a Kelvinnel folytatott ütközete után kivárta, amíg Spock hajója is megérkezik a jövőből, és fogságba ejtette őt is, majd merő bosszúból a Delta Vegára száműzte, hogy onnan lássa szülőbolygolyója pusztulását. Viszont ittlétük teljesen megváltoztatta a jövőt is (ezért is hívják az Abrams-féle filmeket Kelvin-idővonalnak).

Rálelnek egy Csillagflotta-helyőrségre, ahol Montgomery Scott (Simon Pegg) tölti száműzetését, mert Archer kapitány (a ST: Enterprise szériából) beagle kutyáját egy transzporter-kísérlete során kicsit szétrendezte. Segít abban, hogy Kirk visszatérjen az Enterprise fedélzetére. Az idősebbik Spock tanácsára James T. addig provokálja a fiatal Spock-ot, amíg az dühbe gurul és nekitámad Kirknek. Ekkor azonban megfosztják őt kapitányi rangjától. A fiatal Spock végül édesapja, Sarek tanácsára mégis engedelmeskedik Kirk kapitánynak és indulnak tovább a Földre megállítani Nero-t.

A Titán holdján megbújva Kirk és Spock átsugároz a Naradára, ahol Kirk kiszabadítja elöljáróját Pike-ot. Spock időközben a jövőbeli énjének hajóját orozza el a romulán hajóról, amivel a másik fúrótányért megsemmisíti. Nero éktelen haragra gerjed és üldözőbe veszi Spock fürge hajóját, egyre távolodva a Földtől. Itt Spock szembefordul üldözőjével és a hajót nekivezeti a Naradának. Az ütközéstől a "vörös anyag" instabillá válik és szingularitást hoz létre, mely végül bekebelezi a romulán monstrumot.

Még épp idejében sugározzák ki Pike-ot, Spockot és Kirk-öt annak fedélzetéről. Nero és a legénysége odavész. Az incidenst követően Pike-ból admirális, Kirk-ből pedig kapitány lesz, méghozzá az Enterprise parancsnoka. Az idősebbik Spock fiatalabbik énjének azt tanácsolja, hogy tartson velük, mert ez a logikus lépés. Így a csapat összeállt és indulnak "oda, ahová még senki nem merészkedett".

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
James T. Kirk Chris Pine Zámbori Soma
Spock Zachary Quinto Széles Tamás
Idős Spock Leonard Nimoy Szélyes Imre
Nero Eric Bana László Zsolt
Christopher Pike kapitány Bruce Greenwood Kőszegi Ákos
Dr. Leonard McCoy Karl Urban Crespo Rodrigo
Nyota Uhura Zoë Saldana Pikali Gerda
Montgomery Scott Simon Pegg Görög László
Hikaru Sulu John Cho Pálmai Szabolcs
Pavel Chekov Anton Yelchin Gacsal Ádám
Sarek Ben Cross Cs. Németh Lajos
Amanda Grayson Winona Ryder Németh Kriszta
George Kirk Chris Hemsworth Zöld Csaba
Winona Kirk Jennifer Morrison Zsigmond Tamara
Gaila Rachel Nichols Bogdányi Titanilla
Robau kapitány Faran Tahir Epres Attila
Ayel Clifton Collins Jr. Maday Gábor
Legénységi tag (cameo) Randy Pausch

Idővonal és háttér[szerkesztés]

Habár a történet a klasszikus események kezdetéből indul ki, ez már egyértelműen egy alternatív Star Trek-idővonal, kezdve Nero időutazásával és annak következményeivel, beleértve a Vulcan bolygó elpusztítását is. A tér-idő változására és annak hatásaira egyébként a film szereplői is utalnak. De az időutazásoktól függetlenül is láthatóan ez másmilyen világ, mint amit az eredeti történetek mutattak: maga az Enterprise csillaghajó is másmilyen, fejlettebb, formatervezettebb mint az eredeti sorozat hajója, ugyanakkor más föderációs és egyéb hajók, öltözékek, az infrastruktúra vagy épp a szereplők viselkedése is megváltoztak.

Persze ennek prózai magyarázata (is) van: 1966-as években mikor az eredeti Star Trek készült, a CGI meglehetősen gyermek cipőben járt. Az eltelt évtizedek technikai változásai viszont megérlelték, hogy a Star Trek is frissüljön, de ehhez ki kellett lépni a régóta kevéssé változó eredeti idővonalból, és a történet elejének elmesélésével elindítani egy újat.

Itt megjegyzendő, hogy a filmben utalnak a sok vitát kiváltó legutóbbi Star Trek sorozat, a Star Trek: Enterprise főhősére, Archer kapitányra is, ezért a sorozat nyilvánvalóan már ehhez az új Star Trek-világhoz fog kapcsolódni. Ez a sorozat készítésekor még nem volt előre látható, de elképzelhető, hogy a két történet összevonására pont a sorozatot ért bírálatok miatt került sor.

A Kelvin-idővonal és annak kritikája[szerkesztés]

J.J Abrams lényegében egy teljesen új univerzumot hozott létre azzal, hogy a múltban megváltoztatta az eseményeket, és Nero valamint Spock visszatérésével a Star Trek saga lényegében gyökerestől megváltozott. Noha ez azzal is magyarázható, hogy a filmet megelőző legutolsó sorozat az Enterprise, már egy új idővonalat képviselt (amit már 2001-ben jelentős kritika övezett). Ezért a rajongók (és Abrams is) ezt az idősíkot elnevezték Kelvin-idővonalnak, így nem lett "érvénytelenítve" a 2009-ig bemutatott összes Star Trek film és sorozat.

Maga az idővonal kialakítása validnak tekinthető, mert az "eredeti" idősíkból Spock visszatért az időben, így legalább egy "őskarakter" jelen volt a Kelvin-idővonal létrejöttekor. Bár az elsődleges irányelvet nem szeghette volna meg, de ezt Nero több ízben is megtette, így voltaképpen direkt következménynek tekinthető az, hogy a múlt változásával megváltozik a jövő, azaz egy alternatív idővonal alakul ki, mely más dimenzióba helyez egy történetet.

Azonban csakúgy mint a Terminátor-franchise esetében, az "ősrajongók" nehezen, mi több: ellenszenvesen tekintettek az ifjú rendező hagyományoktól eltérő alkotására. Ugyanakkor Abrams szabad kezet kapott a Paramount-tól és a film több mint kétszeres profittal zárt, ami a Nemezishez képest hatalmas siker volt. Mégis már a bemutatót megelőzően megjelentek azok a kritikus[3] hangok a rajongói körökből, hogy Abrams és a filmstúdió szentségtörést követett el, ráadásul a karakterek túlságosan is megváltoztak, pedig a filmforgatás alatt többször is részt vettek tanácsadóként a TOS széria főszereplői. A szerepeket betöltő színészek pedig több esetben igyekeztek megfelelni a régi karakterek vonásainak.

Ennek ellenére csak a filmkritikusok[4] és esztéták voltak tőle elragadtatva, de a megrögzött rajongók inkább a mai napig mellőzik a filmet és nem tekintik a saga részének. Különösképpen felháborodtak azon a kijelentésen, hogy a Sötétségben végződése után jött volna az Eredeti széria időrendileg (ami már önmagában ellentmondásos, hiszen az 1960-as szériát nehezen lehetett volna beilleszteni a Kelvin-idővonalba – itt első sorban új sorozatot szerettek volna legyártani, ami végül nem történt meg). A Mindenen túl gyenge szereplése és az anyagi, személyzeti problémák mellett leginkább a rajongók ellenállása miatt sem fog folytatódni a Kelvin-idővonal. Ennek bizonysága az is, hogy a Paramount az elmúlt években kiadott és folyamatban lévő sorozatai (pl. Discovery, ST: Picard, stb.) is az eredeti idővonalat képviselik és az Eredeti széria előzmény vagy utó-cselekményszálait veszik fel, lineáris, konzekvens és konstans sorrendben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nemzetközi bemutatók dátumai. (Hozzáférés: 2008. december 28.)
  2. Horowitz, Josh: 'Star Trek' Writers Talk Direction, Technobabble — But Not Matt Damon. MTV, 2007. március 8. (Hozzáférés: 2007. augusztus 7.)
  3. What happened to "Our Star Trek". (Hozzáférés: Hiba: Érvénytelen idő.)
  4. ‘Star Trek’ Trailer: J.J. Abrams Sets His Phaser to ‘Blasphemy’. (Hozzáférés: Hiba: Érvénytelen idő.)

További információk[szerkesztés]