Staphylococcus aureus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Staphylococcus aureus

A Staphylococcus aureus egy Gram-pozitív baktérium a Staphylococcus nemzetségből. Átmérője 0,8–1,0 μm. Telepei általában kerekek, enyhén domborúak, simák, fénylőek, vaj konzisztenciájúak. A pigment termelés rendkívül változékony. Az esetek többségében aranysárga színű, de lehet citromsárga vagy fehér is. A species elnevezése ellenére (aureus (latin) = aranyszínű) a Staphylococcus aureus törzsek tehát nem feltétlenül aranysárga színűek. 7,5–10%-os NaCl tartalmú táptalajon is tenyésztik. Véres agaron általában β–típusú hemolízist okoz.[1] Koaguláz pozitív.[1] A dextrózt és a mannitot aeroban és anaeroban is bontja. Foszfatázt és koagulázt termel. Nitrátot nitritté redukálja.

Egészséges emberek bőrén, orrnyálkahártyáján, de székletében is megtalálható. Potenciális kórokozó. Okozhat többek között furunculust, cystitist, meningitiszt, szepszist; az enterotoxin-termelő törzsek ételmérgezést.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Ryan KJ, Ray CG (editors). Sherris Medical Microbiology, 4th, McGraw Hill (2004). ISBN 0-8385-8529-9 

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Staph infection pictures - Pictures of staph infections, MRSA, and the associated skin diseases caused by these infections (angolul)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Staphylococcus aureus témájú médiaállományokat.