Ssese-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ssese-szigetek
Közigazgatás
Ország Uganda
KerületKalangala kerület
Legnagyobb településKalangala
Népesség
Teljes népességismeretlen
Kalangala népességeismeretlen
Népcsoportokbassese törzs
Földrajzi adatok
FekvéseViktória-tó
Szigetek száma48
Nagyobb szigetekBugala, Bubeke, Bufumira, Bugaba, Bukasa, Buyova, Funve, Serinya, Damba, Kkome, Luwaji
Elhelyezkedése
Ssese-szigetek (Uganda)
Ssese-szigetek
Ssese-szigetek
Pozíció Uganda térképén
d. sz. 0° 18′ 46″, k. h. 32° 19′ 08″Koordináták: d. sz. 0° 18′ 46″, k. h. 32° 19′ 08″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ssese-szigetek témájú médiaállományokat.

A Ssese-szigetek negyvennyolc szigetből álló szigetív a Viktória-tó északnyugati részében, Uganda Kalangala kerületében. A szigetek néhány kivétellel lakottak.

A szigetek mérete különböző: van köztük kisebb, mint tízezer négyzetméteres, a legnagyobb, Bugala viszont több, mint 40 kilométer hosszan nyúlik el.

A szigetek két fő csoportban helyezkednek el, amelyeket a Kkome-csatorna valaszt el egymástól. Bugala, a délnyugati csoport tagja ad otthont a szigetek és a kerület fővárosának, Kalangalának. Ugyanehhez a csoporthoz tartozik többek közt Bubeke, Bufumira, Bugaba, Bukasa, Buyova, Funve és Serinya. Az északkeleti csoport fő szigetei Damba, Kkome és Luwaji.

A szigetket a bantu nyelvet beszélő bassese törzs lakja, akik a bagandák és a basogák közeli rokonai. Valamikor régen a szigeteken volt az egész régió szellemi központja.

A Ssese-szigetek fő gazdasagi ága a hatalmas nílusi sügér halászata. A fogás jórészét exportálják és túlhalászás alakult ki. Más gazdasagi ágak a mezőgazdaság, az erdészet és a turizmus.

A szigeteken változatos az állatvilág, főemlős fajok is élnek itt.

A szigetekre kompok közlekednek: Bukakatából a bugalai Likuba és Kampalából Bandába és Bukasába.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ssese Islands című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.