Spunk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sex Pistols
Spunk
Megjelent1977. szeptember–október
Felvételek1976. július 13–30., 1976, október 10–12., 1977. január 17–28.
Stíluspunk
Nyelvangol
Hossz40:56
KiadóBlank Records
ProducerDave Goodman
SablonWikidataSegítség

A Spunk a Sex Pistols angol punk együttes bootleg demo albuma. 1977 szeptemberében vagy októberében adták ki az Egyesült Királyságban.

Az albumon stúdióban készült demofelvételek és beszélgetések szerepelnek, melyeket 1976-ban és 1977 végén rögzítettek Dave Goodmannel. Ekkor Glen Matlock még tagja volt az együttesnek. A legtöbb dalt később újra felvették és kiadták az együttes egyetlen albumán, a Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols-on.

Alternatív debütálás[szerkesztés]

Több személy, köztük néhány brit zenei újságíró gyanította, hogy a Spunk bootleg megjelenéséért Malcolm McLaren, az együttes menedzsere a felelős. Ez a Virgin Records-szal kötött szerződés megsértését jelentette volna, ugyanis a Spunk akkor jelent meg, amikor a kiadó a Never Mind the Bollocks lemezt készítette. McLaren szerepe a Spunk megjelenésében mindössze spekulatív, habár cége, a Glitterbest birtokolta a demók jogait – a Spunkon szereplő felvételek pedig kiváló minőségűek. További bizonyítékként fogadható el, hogy a kiadvány mátrix számában a "LYN-" előtag szerepel. Ez a Lyntone lemezgyárra utal, amely nem volt hajlandó bootlegnek tűnő felvételeket kiadni. McLaren mindig elutasította, hogy köze lenne a Spunkhoz, de elismerte, hogy jobban kedvelte a Never Mind the Bollocks-nál.

Több rajongó egyetért abban – McLarennel és Goodmannel –, hogy a Spunk nyers felvételei sokkal jobbak a hivatalos kiadványoktól, mivel hűen adják vissza a Sex Pistols eredeti felállásának hangzását. Éppen ezért a Spunkot többször nevezték a Sex Pistols de facto debütáló lemezének.

Újrakiadások[szerkesztés]

Az eredeti Spunkot már megjelenésekor többször másolták és bootlegelték. A felvételek azóta rengeteg különböző változatban jelentek meg, köztük a széles körben ismert No Future UK? kiadványon, amelyen három extra dal szerepel. Dave Goodman is több kiadványon szerepeltette ezeket a felvételeket, vagy azok újrakevert változatait.

A Spunk több hivatalos kiadványnak is része lett. A Virgin Records 1996-ban a Never Mind the Bollocks különleges duplalemezes kiadása mellé kiadta a Spunkot.

A Sanctuary Records 2006. július 17-én limitált példányszámban (1000 példány) jelentette meg az eredeti lemezváltozatot. A CD-változat tartalmazta a No Future UK? három bónuszdalát.

Az album dalai[szerkesztés]

A dalokat a Sex Pistols írta, az eredeti kiadáson a Spunkot jelölték meg szerzőnek. Néhány dal helytelen címmel szerepelt, a valódi címek zárójelben szerepeltek.

Első oldal[szerkesztés]

# Cím Hossz
1. Lazy Sod (Seventeen) 2:08
2. Satellite 4:10
3. Feelings (No Feelings) 2:51
4. Just Me (I Wanna Be Me) 3:11
5. Submission 4:17
6. Nookie (Anarchy in the U.K.) 4:07

Második oldal[szerkesztés]

# Cím Hossz
1. No Future (God Save the Queen) 3:37
2. Problems 4:19
3. Lots of Fun (Pretty Vacant) 3:09
4. Liar 2:44
5. Who Was It (EMI) 3:15
6. New York (Looking for a Kiss) (New York) 3:08

Közreműködők[szerkesztés]

Felvételek[szerkesztés]

  • 1–5. dalokat az együttes Denmark Street-i próbatermében rögzítették (keverve a Riverside/Decibel Studios-ban); 1976. július 13–30.
  • A 6. dalt a Lansdowne/Wessex Studios-ban rögzítették; 1976. október 10–12.
  • A második oldal dalait a Gooseberry/Eden Studios-ban rögzítették; 1977. január 17–28.