Sporotrichosis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sporotrichosis
Osztályozás és külső források
BNO-10B42.
BNO-9117.1
DiseasesDB29797
eMedicinemed/2161  derm/400
MeSHD013174

A sporotrichosis nevű betegséget a Sporothrix schenckii gomba okozza.[1]

A betegség leggyakrabban a bőrt támadja meg, de ritkán átterjedhet a tüdőre, ízületekre, a csontokra és az agyra is. A betegséget a rózsák is terjeszthetik, ezért rózsakert-betegségnek is nevezik.[2]

A S. schencki egy természetes talajlakó gomba ezért főleg a mezőgazdasági dolgozókat és a kertészeket támadja meg.[1] Kis szúrásokon és sebeken keresztül jut be a szervezetbe ahol fertőzést okozhat. Ha a sporotrichosis légutakba kerül, a tüdőket is megtámadhatja. A sporotrichosis macskákról is átkerülhet emberre, ezért az állatorvosok is veszélyeztetettek lehetnek.

A sporotrichosis lassan terjed, - az első tünetek a fertőzés kialakulása után 1-12 héttel jelentkezhetnek (átlag 3 hét). A legyengült immunrendszerű betegekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

Formái és tünetei[szerkesztés]

  • kután vagy bőr-sporotrichosis - A leggyakrabban előforduló forma. A bőrön sebek és dudorok jelennek meg, valamint a nyirokcsomókon is. Ha nem kezelik, a sebek megnőnek és kifakadnak és krónikus fekély alakulhat ki. A kután sporotrichosis általában az ujjakon a kézen és a karon jelentkezik.
  • tüdő-sporotrichosis - A betegség ritkábbik formája; akkor alakul ki, ha a S. schenckii spóráit belégzik. A tünetek között produktív köhögés csomócskák a tüdőben fibrosis, és dagadt nyirokcsomók fordulnak elő. A tüdő-sporotrichosis-ban szenvedő betegekben tuberculosis és tüdőgyulladás alakulhat ki.
  • disszeminált sporotrichosis - Ha a fertőzés a behatolás helyéről a szervezet más helyeire is átterjed, a betegség súlyos, disszeminált formája alakul ki. A fertőzés átterjedhet az ízületekre és a csontokra (osteoarticularis sporotrichosis) valamint a központi idegrendszerre is (sporotrichosis meningitis). - A disszeminált sporotrichosis tünetei: súlyvesztés, anorexia.

Kezelés[szerkesztés]

A sporotrichosis kezelése a betegség súlyosságától és helyétől függ.

  • orális kálium-jodid oldat – ismeretlen hatással gyógyítja a kután sporotrichosist.
  • Itraconazole és fluconazole – az itraconazole sokkal hatékonyabb mint a fluconazole.
  • intravénás Amphotericin B – súlyos mellékhatásai lehetnek. például láz, hányinger, hányás.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ryan KJ, Ray CG (editors). Sherris Medical Microbiology, 4th ed., McGraw Hill, p. 654–6. o. (2004). ISBN 0838585299 
  2. Volk T: 'Sporothrix schenckii, cause of Rose-picker's Disease. Tom Volk's Fungus of the Month. (Hozzáférés: 2007. június 16.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]