Speidl Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Speidl Zoltán
1900 magyar olimpiai csapat.jpg
Speidl Zoltán a hátsó sorban jobbról a negyedik
Személyes adatok
Teljes név Speidl Zoltán
Születési dátum 1886. március 17.
Születési hely LosoncMagyarország magyar
Halálozási dátum 1917. július 3. (31 évesen)
Halálozási hely Budapest, Magyarország
Egyéb foglalkozás Újságíró
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19011917. NB. I. Játékvezető
Szerzett érmek
Magyarország színeiben
Atlétika
Magyar bajnokság
bronz
1897
100 yard
arany
1901
440 yard

Speidl Zoltán (Losonc, 1886. március 17.Budapest, 1917. július 3.) magyar nemzeti labdarúgó-játékvezető, olimpikon atléta. Polgári foglalkozása sportújságíró, a Sporthírlap főmunkatársa.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar labdarúgás kezdetén 18971904 között az első hazai – nem vizsgázott – bírók közé tartozott. Kiváló atléta volt, sportszeretete, az új sportág iránti elkötelezettsége miatt vállalta a játékvezetők feladatát. Ma már furcsaságnak tűnhet, de a kor lelkesedését jelzi, hogy ekkoriban még a bírók a mérkőzéseken nemzetiszín karszalagot viseltek, természetesen a csapatoktól különböző ruházatuk felett.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1901. február 17. Csömöri úti Millenáris Sportpálya, Budapest első labdarúgó-bajnokság nyitómérkőzése Budapesti TC (BTC)–Budapest Sport Club (BSC) 4 : 0 300

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Franciaországban, Párizsban rendezték a II., az 1900. évi nyári olimpiai játékokat, ahol a 800 méteres síkfutásban ötödik helyezett volt. Indult a 400 méteres síkfutásban és a 200 méteres gátfutásban is, de ezekben nem ért el olimpiai pontot érő helyezést.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1901. január 19-én Iszer Károly (BTC) elnök vezetésével az István főherceg-szálló különtermében megalakult a Magyar Labdarúgó-szövetség. A szövetség elnökévé Jász Gézát (Magyar FC), alelnökévé Füzeséry Árpádot (MUE), főtitkárává Horváth Ferencet (FTC) választották. Az elnökség és a szövetségi alakulat egy-egy képviselőjéből összeállított igazgatói tanács 1901. február 4-i első értekezlete Speidl Zoltán titkár vezetésével kimondta, hogy hivatalos lapnak a Sport-Világot tekinti, vitás kérdésekben pedig ezentúl az angol ligaszabályzat lesz mérvadó.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Speidl Zoltán témájú médiaállományokat.