Kés/Alatt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kés/alatt szócikkből átirányítva)
Kés/Alatt
(Nip/Tuck)
Műfajorvosi dráma

AlkotóRyan Murphy
FőszereplőDylan Walsh
Julian McMahon
John Hensley
Roma Maffia
Kelly Carlson
Joely Richardson
FőcímThe Engine Room - "A Perfect Lie"
ZeneszerzőJames S. Levine

Ország USA
Nyelv
Évadok6
Epizódok100 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő42–65 perc
ForgalmazóWarner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adóFX
Eredeti sugárzás2003. július 22.2010. március 3.
Első magyar adóViasat 3
Korhatár
  • USA TV-MA
  • Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
  • weboldal
  • IMDb
  • TV.com
  • PORT.hu
  • SablonWikidataSegítség

    A Kés/Alatt (eredeti címe: Nip/Tuck) egy Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai orvosi játékfilmsorozat, melyet Ryan Murphy készített az FX Networks-nek. A sorozat két miami plasztikai sebész, Sean McNamara (Dylan Walsh) és Christian Troy (Julian McMahon) életét követi, akik az általuk alapított McNamara/Troy plasztikai sebészeti klinikát vezetik. Profiljukba hagyományosnak mondható és egészen extrém esetek is tartoznak, a drámai elemeket pedig legtöbbször a főszereplők családi élete hozza a műsorba.

    Bár szigorúan véve nem szappanopera, rendelkezik epizódokon átnyúló cselekményszálakkal. Az első négy évad az USA keleti partján játszódik, Miamiben. Az ötödik évadban a szereplők átköltöznek Los Angelesbe. Ez csak technikai jellegű módosítás volt, hiszen a sorozatot sohasem forgatták Miamiban.

    Legelső évada hatalmas siker volt, így a folytatás sem váratott magára sokat. Magyarországon a Viasat 3 sugározta. A forgatókönyvírók 2008-as sztrájkja miatt az eredetileg 22 részes évadot félbevágták: így hazánkban 14 rész ment le ötödik évadként, a maradék nyolc pedig a hatodik évad részét képezi.

    A sorozat pontosan 100 epizód után, 2010. március 3-án ért véget. Vetítése nem volt botrányoktól mentes, a bizarr szituációk, extrém műtétek, a szexualitás, az erőszak, és a drogfogyasztás nyílt ábrázolása miatt többször is kritikával illették az alkotókat.

    Áttekintés[szerkesztés]

    A sorozat nyitó helyszíne a napfényes Florida, azon belül is Miami. Itt két plasztikai sebész, név szerint Christian Troy (Julian McMahon) és Sean McNamara (Dylan Walsh) üzemeltet egy közös vállalkozást, a McNamara/Troy-t. A két orvos nemcsak munkapartner, hanem régóta jó barátok, azonban közös múltjukban sok a sötét folt. Sean az, akinek sikerült családot alapítania, ám ennek ellenére folyamatosan csődöt mond, mint apa, és mint férj. Felesége, Julia (Joely Richardson), ugyanis úgy érzi, hogy az, ahogy ők élnek, az nem élet. Christian társának a tökéletes ellentéte: nőfaló, az egyéjszakás kalandok híve, s ily módon szerez a klinikának is potenciális új ügyfeleket. Viszont pontosan ezért hiányzik az életéből a család és az otthon biztonsága, amely gyermekkorában sem adatott meg neki.

    Forgatás[szerkesztés]

    Első évada a legnagyobb nézőszámokat hozta az amerikai kábelcsatornák között, így a folytatás kézenfekvő volt. Az ötödik évad a forgatókönyvírók 2007-es sztrájkja miatt csonka maradt volna, ezért azt a megoldást választották, hogy kettészedték: a második fele, kiegészítve, 2009-ben került adásba. A technikailag hatodik szezon ezt követően készült el, és tartott egészen 2010-ig.

    Történet[szerkesztés]

    Alább a cselekmény részletei következnek!

    Első évad[szerkesztés]

    A cselekmény elején Sean és Julia házassága megromlik, s mindketten külön utakon kezdenek el járni. A klinikán pedig végzetes hibát követnek el: egy kolumbiai drogbárót, Escobar Gallardót (Robert LaSarde) haragítják magukra, amiért segítettek egy ellenfelének elmaszkíroznia a külsejét. Arra kényszeríti őket, hogy nők melleibe rejtett kokainos zacskókat segítsenek neki csempészni. A páros csak rafinált trükkökkel éri el, hogy a maffiózó békén hagyja őket: elmaszkírozzák az ő külsejét is, de szándékosan egy körözött bűnöző arcképére változtatják át, s így Gallardo rács mögé kerül. Időközben Christian kénytelen szembenézni az apasággal: az Anonim Szexfüggők klubjában ismerkedik meg Gina Russóval (Jessalyn Gilsig), aki állítása szerint tőle terhes. A szülőszobában azonban nem várt meglepetés éri: a kisfiú, Wilber afro-amerikai. Ennek ellenére vállalja az apaságot. Közben alkalmi kapcsolatokat létesít egy Kimber Henry nevű modellel (Kelly Carlson). Sean életében pedig törés következik be: szétválnak útjai Juliával. Tragikus kapcsolatba kezd egy halálos beteg nővel, majd végül visszatalál Juliához.

    Második évad[szerkesztés]

    A második évadban Sean és Christian betöltik a negyvenedik életévüket. Christiantől és Ginától elperlik Wilbert az igazi szülei. A kétségbeesett Christiannek Julia megvallja, hogy Matt, a fia (John Hensley), valójában nem Seantól van, hanem tőle. Mikor ezt Sean megtudja, a két barát közt megromlik a viszony, de később belátják, hogy csak együtt érnek igazán valamit. Matt közben kínos kalandokba keveredik: egy nála idősebb életvitel-tanácsadóval, Ava Moore-ral (Famke Janssen) kerül szexuális viszonyba, akiről azonban később kiderül, hogy valójában átoperált férfi. Mindennek a tetejébe újra felbukkan Kimber, aki ezúttal a pornóiparban tevékenykedik, és viszonyt kezd Seannal. Két fontos dolog történik még az évad során: Gináról kiderül, hogy HIV-pozitív, és ezért Christian utánajár, hogy Wilber nem lett-e beteg (szerencsére nem). A másik dolog, hogy felbukkan egy álarcos bűnöző, a Késes, aki megerőszakolja áldozatait, majd késsel elcsúfítja az arcukat. Miután Sean elvállalja az áldozatok ingyenes műtétét, felhívja magára a Késes figyelmét, aki figyelmeztetésül megtámadja őt. Mivel átmenetileg képtelen műteni, egy fiatal atlantai sebész, Quentin Costa (Bruno Campos) jön helyettesíteni őt. Mivel a műtétek továbbra is zajlanak, a Késes ismét lecsap, ezúttal Christianre. Összevagdossa, sőt meg is erőszakolja őt, amit csak nagyon nehezen hever ki.

    Harmadik évad[szerkesztés]

    A harmadik évadban a megerőszakolása miatt lelkibeteg Christiant átmenetileg Quentin Costa helyettesíti. A perverz orvos a frissen elvált Seant és a visszatért Christiant is bevonja néhány játékába, utóbbi így kezd viszonyt a Késes-ügyben nyomozó Kit McGraw-val (Rhona Mitra) is. Matt teljesen összezavarodik szexuális orientációját tekintve, így először egy transzvesztitával, majd egy szélsőjobboldali eszméket valló lánnyal kezd kapcsolatba, s ezért kapcsolata Seannal megromlik. Sean különféle okok miatt ott is hagyja a klinikát, és a tanúvédelmi programban kezd dolgozni, mint új személyazonosságok létrehozója, ám a tragikus sorsok végül visszaterelik őt a rendelőbe. Christian és Kimber elmélyítik kapcsolatukat, és az esküvőt tervezgetik, ám a menyasszony nem jelenik meg az oltár előtt. Mint utóbb kiderül, a Késes elfogta, és agymosásnak vetette alá, s ezért többé semmit nem akar Christiantől. Quentin elkezd udvarolni Juliának, ami idegesíti Seant, ám mikor leleplezi, hogy a férfi biszexuális, az megszakítja vele a kapcsolatot. Időközben kiderül, hogy Julia terhes, az apa pedig nem lehet más, mint Sean. Christian visszanyeri a felügyeletet Wilber felett. Az évad végén Matt végül kibékül Seannal, ám volt barátnőjének rasszista apja nem nézi jó szemmel, hogy bocsánatot kér az egykor általa megsértett transzvesztitától - ezért mindkettejüket foglyul ejti és kegyetlen próbának veti alá őket. Mindeközben a Késes is felbukkan, ezúttal úgy, hogy Quentint támadta meg. Az évad egy fergeteges évadzáróval ér véget: a dupla epizódban Mattnek is kemény próbát kell kiállnia, valamint Christiannek és Seannak is. A Késes felfedi kilétét: ő Quentin Costa és Kit McGraw is, akik ráadásul testvérek, és mivel vérfertőző viszonyból születtek, egy genetikai rendellenesség miatt Quentinnek nincs is pénisze.

    Negyedik évad[szerkesztés]

    A negyedik évadban felbukkan egy Burt Landau nevű milliárdos, és megveszi a McNamara/Troy-t. Christian pszichológushoz kezd el járni, aki szerint a lelki bajainak az az eredete, hogy titokban szerelmes Sean-ba. Julia kivizsgáltatja magát, mert aggódik, hogy az életkora miatt rendellenességgel születhet meg a gyerek. Feltételezései nem voltak alaptalanok, entrodaktília miatt az ujjai csak részlegesen fejlődnek ki. Mindannyiukat lesújtja a hír, de a gyermek mellé dadust keresnek. A fiatal Monica ideális választás lenne, ám kikezd Sean-nal, s ezután zsarolni kezdi őt. Egy balesetben azonban meghal, s helyette egy törpenövésű férfit, Marlowe-t alkalmazzák. Közben Christian bebizonyítja férfiasságát, és elszereti a haldokló Burt Landau feleségét, Michelle-t. Róla azonban kiderül, hogy egy domina-szerű szervkereskedő nő, James "uralma" alatt állt korábban, aki most visszatér. Mindennek a tetejébe Matt és Kimber találkoznak. Kimber ráveszi őt, hogy legyen ő is tagja a szcientológia egyháznak, majd összeköltözik vele, és a családja ellen fordítja. Sean, miután megtudja, hogy születendő fia, Conor, fogyatékossággal született, ráveszi Juliát, hogy műtsék meg a gyereket. Egyik kezét sikerül is, de a másodiknál Julia leállíttatja a műtétet, mikor látja, hogy a gyereket nem zavarja saját fogyatékossága. Mi több, igen közel kerülnek egymáshoz Marlowe-val. Időközben azonban a klinikán is érdekes dolgok történnek: James felbukkan, aki egy szervkereskedő hálózatnak dolgozik, és Michelle-t is szervek szállításával zsarolja meg. Aki pedig az egész mögött áll, az nem más, mint Escobar Gallardo, akinek kényszerűségből visszaműtötték az arcát. Christian, erről mit sem tudva, eljegyzi Michelle-t, s ráadásul Wilber felügyeleti jogát is visszanyeri. Eközben Sean különválik Juliától. Váratlanul felbukkan Escobar, aki követeli, hogy műtsék meg a feleségét, aki azonban váratlanul végez is a kegyetlen emberrel. Sean eladja az üzletrészét Michelle-nek és Christiannek, s Los Angelesbe költözik. Ám Christian hamarosan megtudja az igazat Michelle-ről, s ezért ő is társa után megy.

    Ötödik évad[szerkesztés]

    A hosszú ötödik évad során Los Angelesben folytatják hőseink. Sean híres sorozatsztár lesz a "Szívek és szikék" című szappanoperában, Christian pedig, elirigyelve népszerűségét, hímprostituáltként kezd el tevékenykedni. A dolgok azonban bonyolódni kezdenek, amikor felbukkan Julia, magával hozza gyerekeit, valamint új szerelmét, aki egy nő, Olivia. Neki is van egy lánya: az érzéki, de veszélyes Eden, aki megkörnyékezi Sean-t. Ugyanakkor rossz hatással van Sean lányára, a kis Annie-re, de Christiant is megzsarolja. Matt váratlanul felbukkan lányával, Jennával; mint kiderül, Kimber kidobta őt, mert drogfüggő lett, ráadásul összejött Rammel, a pornósztárral, s a gyereket is elvették tőle. A sebészek jobbkeze, Liz, aki leszbikus, rávezeti Juliát, hogy ő nem az, s ezért szakítanak Oliviával, s helyette Christiannél köt ki. Eden bosszút esküszik Julia ellen. Hogy Sean elterelje Christian figyelmét, felveszi titkárnőnek Gina Russót. Bár sikerrel is jár, egy szexbaleset következtében Gina lezuhan egy háztetőről és szörnyethal. Eközben Matt, kórházi ápolónőjének köszönhetően, sikeresen felépül súlyos égési sérüléseiből, s új életet kezd egy fiatal lánnyal, akiről azonban sajnálatos módon kiderül, hogy a féltestvére, mert neki is Christian az apja. Sean mellé szegődik egy mániákus nőszemély, Colleen, aki menedzsernek hazudja magát (valójában azonban egy pszichopata plüssmackógyártó), s beférkőzik Sean életébe. Amikor rájön, hogy csúnyán átverték, kidobja. Mivel anyja vissza akar menni hozzá, Eden először megkísérli megmérgezni Juliát, majd amikor nem jár sikerrel, lelövi. Julia ettől amnéziás lesz, s ezt kihasználva Sean elhiteti vele, hogy ők boldog házasok. Egy autóbalesetben Christian és Annie csúnya sérüléseket szereznek, s miközben Sean a lányát műti, a pszichopata Colleen az életére tör, és leszúrja egy késsel.

    A támadót végül sikerül megölni, de Sean tolószékbe kényszerül, s az állapotát kihasználva sajnáltatja magát. Ennek hatására Matt úgy dönt, ő is sebész szeretne lenni, s megkezdi tanulmányait. Liz rákszűrésre megy, s Christian is elkíséri. Nagy nehezen sikerül őt is rávenni a szűrésre, s ekkor kiderül, hogy mellrákja van, ami férfiak körében igen ritka. A betegsége miatt teljesen padlóra kerül, s csak egyetlen ember áll mellette: Liz. Olivia váratlanul meghal egy plasztikai műtét közben, Sean pedig felvesz a kilépett Liz helyett egy új altatóorvost, Teddy személyében, akivel szexuális kapcsolatra lép. A halálra készülő Christian megkéri Liz kezét, a Ram által kidobott Kimber pedig emiatt búslakodik. Az esküvő után, de még a nászút előtt az orvos sokkoló hírt közöl Christiannel: egyáltalán nincs semmi baja, a leleteit összecserélték.

    Hatodik évad[szerkesztés]

    A gazdasági válság a plasztikai sebészetet is eléri, a McNamara/Troy krízishelyzetbe kerül. Sean spórolásba kezd, Christian azonban fenn akarja tartani a megszokott életszínvonalat. A gond csak az, hogy miután megtudta, hogy nem halálos beteg, elvált Liztől, aki bosszúra éhesen el akarja perelni a vagyona felét. Hogy vonzzák a pácienseket, a jóképű és a nőkkel könnyen szót értő Mike Hamoui doktort felveszik harmadiknak a praxisukba. Sean titokban összeházasodik Teddyvel, a nő azonban sorozatgyilkos, és a férjek biztosítási pénzeire utazik. Mielőtt végezhetne a McNamara-családdal, egy másik ember megöli őt, tudván, ki is ő. Mindeközben Liz eláll a pertől, de Christian időközben újra beleszeret Kimberbe. Ő viszont Mike-kal randevúzik. A család problémáit közben a súlyos pénzhiányban szenvedő Matt tetézi: pantomimes rablónak öltözve fosztogatja a boltokat, egészen addig, míg el nem kapják. A börtönből is csak úgy tud idő előtt kiszabadulni, hogy szívességet tesz Christian és Sean a különleges ügynököknek. Julia anyja, mikor mindezekről tudomást szerez, Los Angelesbe utazik, hogy megszerezze Annie és Conor felügyeleti jogát. Julia azonban végre bosszút áll rajta az egész életében ellene elkövetett sérelmekért: kábítószert csempész a táskájába, amit lefoglalnak a repülőtéren. A dolgok azonban ezzel nem nyugszanak meg: Christian és Sean kapcsolatában több olyan törés is megjelenik, mely egész addigi barátságukat kérdőjelezi meg. Kimber terhes lesz Christiantől, de az utasítására el kell vetetnie, s egy komplikáció miatt nem lehet többé gyereke. Később pedig ki is dobja őt, aminek hatására öngyilkos lesz. Eddigre már Christian és Sean viszonya látványosan megromlik az évek során elszenvedett sérelmek miatt. Sean dühös, amiért Julia elköltözik Londonba a gyerekekkel, Matt pedig, noha megismerkedett egy lánnyal, és már az esküvőt tervezgetik, elutazik a váratlanul megjelent Ava Moore-ral. Christian végül megérti, hogy Seant nem akadályozhatja meg álmai megvalósításában, ezért miután bevették maguk mellé Lizt partnernek, ad neki egy csak oda szóló repülőjegyet Bukarestbe, hogy szegény sorsú gyerekeknek segíthessen.

    Főszereplők[szerkesztés]

    Szerep Színész Magyar hang Évad
    Sean McNamara Dylan Walsh Csőre Gábor 1-6
    Christian Troy Julian McMahon Dolmány Attila 1-6
    Matt McNamara John Hensley Hamvas Dániel 1-6
    Liz Cruz Roma Maffia Kocsis Mariann 1-6.
    Lizt mint leszbikus altatóorvost ismerhettük meg a műtétek során. Kiáll a betegek, s főként a nők jogaiért is, néha a két sebész ellenére is. Az első évad folyamán rövid viszonya lett egy transszexuális pácienssel, Sofia Lopezzel. Ez azonban kettejük különbözősége miatt hamar véget ér. Később a drogcsempész Escobar Gallardo lábon lőtte őt, amiért Sean és Christian nem engedelmeskedtek neki. A sérüléseit a Bermudákon pihente ki.

    A második évad során Liz úgy dönt, hogy gyereket szeretne. Ám mivel leszbikus, a dolog csakis spermabank útján működhetne. Meglepetésként éri, hogy Christian is felajánlja a saját spermáját, s ő el is fogadja. Ám mivel nagyon aggódik a veleszületett rendellenességek magas kockázata miatt, inkább elveteti a gyereket. A harmadik évad során Liz felmond a McNamara/Troynál, annak pénzügyi csődközeli állapota miatt. Elmegy dolgozni Julia és Gina közös vállalkozásába, a De La Mere szépségszalonba. Később visszatér a plasztikai sebészekhez. Kit McGraw őt is gyanúsítottként kezeli a Késes utáni nyomozáskor, ám hamar tisztázza magát.

    A negyedik évadban tanúja lesz, hogy új főnökük, Michelle, intim helyzetbe kerül egy James nevű idős nővel a parkolóházban. Miután együttérzését tudatja Michelle-lel, az ki akarja rúgni. Ám a személyzet ellenállása miatt eláll ettől. Később a szervcsempészek áldozata lesz egy melegbárban: ellopják a veséjét. Lábadozása alatt továbbra is dolgozik. Megismerkedik Poppyval, a fiatal altatóorvossal, aki mély benyomást tesz rá, és emiatt megműtteti magát. Escobar visszatérésekor revansot vehetne, de letesz róla. Ám mikor a drogcsempész meghal, segít Christiannek és Seannal eltüntetni a holttestet.

    Az ötödik évadban, mikor rájön, hogy Julia viszonyt kezdett Olivia Lorddal, hitetlenkedni kezd: szerinte csak kíváncsiságból történik a dolog. Ám közte és Julia között megromlik a viszony, mikor közel kerül Oliviához. Amikor Christiant halálos betegséggel diagnosztizálják, Liz mély együttérzését tanúsítja, aminek köszönhetően egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Egy alkalommal szeretkeznek is, aminek hatására Liznek először lesz orgazmusa egy férfival. Kezdődő kapcsolatuk zátonyra fut, amikor Christian újra elkezdi váltogatni a partnereit, ezért visszaköltözik Miamiba. Amikor Christian megtudja, hogy a rákja kiújult, Liz után utazik, és megkéri a kezét, hogy mellette lehessen élete hátralévő idejében. Liz bár eleinte vonakodik, végül beleegyezik. Házasságkötésük után nem sokkal Christian megtudja, hogy mégsem beteg. Emiatt elválnak, és bár eleinte mindenét el akarja perelni, végül megbocsát Christiannek. Később szeretne egyenrangú partner lenni a cégnél, de mivel csak egyszerű aneszteziológus, erre nincs lehetősége. Hosszas magánéleti kudarcok után Sean vállalja, hogy spermadonor lesz, hogy végre felnevelhessen egy gyereket, majd Sean távozása után Christian beveszi maga mellé partnernek.

    Liz vezetéknevét az első epizódokban még Winters-nek mondták.

    Kimber Henry Kelly Carlson Zsigmond Tamara 1-6
    Julia McNamara Joely Richardson Spilák Klára 1-6
    Grace Santiago Valerie Cruz Törtei Tünde 1
    Escobar Gallardo Robert LaSardo Imre István 1-2., 4-6.
    Escobar a legelső részben bukkan fel először, ahol mint a McNamara/Troy páciensének, Silvio Pereznek a főnöke mutatkozik be. Silvio azzal az indokkal vállalta be a műtéteket, hogy nőket szedjen fel, de hamarosan kiderül, hogy ez hazugság: kiderül róla, hogy nemcsak drogdíler, de szexuálisan molesztálta Escobar hatéves kislányát, és lelépett a 300 ezer dollárjával. Escobar, aki lázasan keresi őt, Christianből próbálja meg erőszakkal kiszedni, hogy hol is rejtegetik Silviót, de Christian ellenáll. Végül Sean csörgő telefonját felvéve nyomozza ki, hol is vannak éppen. Mikor megjelenik a műtőben a verőlegényével, Silviót már megölte a testvére, hogy megóvja a saját kislányát a bátyjától. Az elégedett Escobar eltávozik, de Silvio hulláját otthagyja nekik, hogy kezdjenek vele, amit akarnak.

    Ezután az első évad utolsó két epizódjában tér vissza. Kiderül, hogy a legújabb páciensért, aki egy mellimplantátumait eltávolíttatni kívánó nő, Escobar a felelős. Az implantátumokban heroin van, amelyeket így csempésznek be az Államokba. Arra kényszeríti Christiant és Seant, hogy a sebészi tehetségükkel segítsenek neki a drogcsempészetben, hogy ledolgozzák azt a 300 ezer dollárt, amit Silviótól kaptak - máskülönben elmeséli a rendőrségen a halálának a körülményeit. Ugyanakkor hiába keresik meg a pénzt, továbbra is munkát követel tőlük, sőt már szervkereskedelemben közreműködésre is kényszeríti őket. Miután megtagadják az együttműködést, lábon lövi Lizt. A kétségbeesett Sean elszánja magát, hogy megöli őt, de képtelen megtenni. Escobar felajánlja, hogy eltűnik az életükből, ha egy utolsó műtétet még megcsinálnak neki: szeretné, ha átalakítanák az arcát és leszednék a tetoválásait, mert az FBI már a nyomában van. Sean és Christian meg is műtik, de egy olyan ember arcát műtik rá, aki szintén rajta van az FBI toplistáján - így Escobart végül letartóztatják.

    Ezután a második évad legvégén jelenik meg Escobar, mint egy látomás Sean előtt, aki arra bátorítja őt, hogy ölje meg a Késest. Másodjára mint szellemkép, a negyedik évadban jelenik meg, ahol a kábítószer hatása alatt álló Sean gonosz énjét jelképezi. Arra próbálja meg rábírni Seant, hogy csalja meg Juliát. Két epizóddal később pedig újfent mint látomás jelenik meg, amikor a bébiszitter, Monica megölésére buzdít.

    Mindeközben Escobar igazából a börtönben van, és azt tervezgeti, hogy megszökik a börtönből, méghozzá újdonsült szexrabszolgája, a bukott plasztikai sebésszel, Merrill Bobolittal. Felgyújtja magát, majd műtétet követel a sérüléseinek a helyrehozatalára, azt állítván, hogy mindez azért van, mert gyermekmolesztálónak nézték. Seant és Christiant bírják rá a visszacsináló műtétre, ám miután megtörténik a műtét, Escobar fegyvert kap, és ennek segítségével megszökik. Amikor újra megjelenik Sean előtt, azt hiszi, hogy megint csak egy látomást lát, de kiderül, hogy ez nem így van. Escobar azt tanácsolja Seannak, hogy vallja be bűneit Juliának, majd elmondja, hogy úgy érzi, most már kvittek, és nem követel tőlük többé semmit. Később kiderül, hogy Escobar áll a szervkereskedő hálózat mögött, amelyben Michelle Landau és James is érintettek. James öngyilkossága után Michelle-t kényszeríti arra, hogy a hálózat feje legyen, és hogy érje el Christiannél, hogy műtse meg a feleségét, Galát. A sebészek kelletlenül, de elvégzik a feladatot. Liz a lábadozóban meg akarja ölni Escobart, de képtelen megtenni. Váratlanul Gala kaparintja meg a fegyvert, aki hidegvérrel végez Escobarral, megszerezve így a drogbirodalom feletti irányítást. Akárcsak Silvio Perez holttestét, Escobarét is aligátorokkal etetik fel, így tüntetik el. Később már csak egyszer jelenik meg látomásként, a hatodik évadban, amikor a lánya, Aurelia, felkeresi a McNamara/Troyt, hogy megtudjon az apjáról egyet s mást.

    Escobar rendkívül hidegvérű, azonban ha felidegesítik, nagyon durván is tud viselkedni. Egész testét tetoválások borítják, de a nyilvánosság előtt legtöbbször ingben és zakóban mutatkozik. Kedveli a nyolcvanas évek zenéjét, az egyik kedvenc száma (Gary Numan-től a "Cars") többször is hallható a sorozatban, amikor felbukkan.

    Ava Moore Famke Janssen Németh Kriszta 2
    Quentin Costa Bruno Campos Kárpáti Levente 2-3.
    Quentin Costa legelőször a második évad utolsó előtti részében bukkant fel, mint atlantai plasztikai sebész. Azért jött Miamiba, hogy helyrehozza Sean arcát, amit a Késes nevű rejtélyes maszkos bűnöző pengéjével felvágott, pusztán azért, hogy ne műtse meg többé egyik áldozatát sem.

    A harmadik évadban Sean felveszi állandó munkatársként Quentint (Christian ezt eleinte ellenzi), mivel Christian képtelen kiheverni azt, hogy a Késes rátámadt és megerőszakolta. Pár hét leforgása után Sean és Christian is rájön, hogy Quentin biszexuális. Miután Sean váratlanul felmond a sebészeten, Christian és Quentin együtt műtenek, de Quentin drogfogyasztás gyanújába keveredik. Christian ezért egy műtét elvégzéséhez visszahívja Seant, aki később visszalép a praxisba is. Sean visszatérése után közte és Quentin között még feszültebb lesz a viszony, amikor kiderül, hogy Quentin viszonyt folytat Sean exnejével, Julia McNamarával. Mikor Costát rajtakapja, hogy az egyik férfi páciensükkel szeretkezik, megfenyegeti, hogy távozzon, különben visszavonatja az engedélyét. Sikerül kompromisszumos megoldást találni: kifizetik a szerződéséből hátralévő időt kedvezményesen, ám ennek ellenére a városban marad, és Julia szépségszalonjában kezd praktizálni, egészen addig, míg innen is el nem bocsátják.

    Amikor Juliáról kiderül, hogy terhes, mindenki arra gondol, hogy az Quentin gyereke. Ám mikor bevallja Christiannek, hogy sosem voltak együtt, világosan látszik, hogy az csak Sean gyereke lehet. A harmadik évad utolsó előtti részében kiderül, hogy Quentinnek nincs pénisze. Ez genetikai rendellenességre vezethető vissza, szülei ugyanis vérfertőző viszonyban éltek. A szezonzáró epizódban kiderül, hogy Quentin Costa volt a Késes, méghozzá Kit McGraw segítségével, aki valójában a testvére. Ez az epizód mutatja be, hogy Quentin és Kit szülei rokonok voltak, ami magyarázat a veleszületett rendellenességeikre.

    Gina Russo Jessalyn Gilsig Kiss Virág 1-5
    Burt Landau Larry Hagman Láng József 4.
    Landau sikeres üzletember, aki a negyedik évad első epizódjában felvásárolja a McNamara/Troy plasztikai sebészetet. Eleinte csak mint lehetséges páciens bukkan fel (péniszimplantátumokat szeretne), és több betegsége is felmerül (többek között hererák miatt eltávolított herék).

    Felesége és üzleti partnere Michelle Landau, aki legalább fele olyan idős, mint ő. Miután megtudja, hogy Christian és a felesége együtt voltak, arra kényszeríti őket, hogy a szeme láttára szeretkezzenek, mivel ő nem tudja orgazmushoz juttatni feleségét. Ezután ő is megpróbálkozik vele, de szélütést kap. Miután Michelle megvallja neki, hogy már nem szereti, amiért erre kényszerítette; még nagyobb stresszt kap, amibe belehal. Halála után a veséjét Michelle egyik ismerőse, James kapja meg.

    Michelle Landau Sanaa Lathan Agócs Judit 4
    James Jacqueline Bisset Andresz Kati 4
    Eden Lord AnnaLynne McCord Bogdányi Titanilla 5.
    Eden Julia új szerelmének, Olivia Lordnak a lánya. Már a kezdetektől fogva vonzódik Julia volt férjéhez, Seanhoz, és eleinte ki is alakul köztük valami. Ám mikor Sean észreveszi, hogy tizenkét éves lányát, Annie-t károsan befolyásolja, a viszony elhidegül köztük. Eden ráveszi a lányt, hogy zsírleszívásra van szüksége, amit Sean visszautasít.

    Ezután Eden megzsarolja Sean legjobb barátját és üzleti partnerét, Christiant: zsírleszívást követel a hallgatásáért cserébe (Christian viszonyt kezdett Juliával). Ehelyett viszont csak fogyasztótablettákat kap, majd Christian azt mondja az anyjának, hogy ellopta tőle. Ezért Eden hat hétre elvonóra kerül, és amikor visszatér, bosszút esküszik. Azt hazudja, hogy az elvonón megtámadták, és ezért megműtteti a kezét. Megpróbálja ugyan felfedni a titkot, de nem jár sikerrel, és Seannal is szorosabbra fűződik a viszonya. A karácsonyi epizódban megmérgezi Juliát egy higanyos süteménnyel. Amíg ő betegeskedik, Kimber segítségével beszáll a pornóiparba. Miután Julia felépül, azt hazudja, hogy feladja magát a rendőrségen, de ehelyett fejbelövi Juliát egy pisztollyal. Emiatt Juliának részleges amnéziája lesz.

    Colleen Rose Sharon Gless Virághalmi Judit 5
    Teddy Rowe Katee Sackhoff
    Rose McGowan
    Timkó Eszter 5-6

    További szereplők[szerkesztés]

    Szerep Színész Magyar hang Évad
    Annie McNamara Kelsey Batelaan Kántor Kitty (1-3)
    Talmács Márta (4-6)
    1-6
    Wilber Russo-Troy Joshua Henry 2, 4-6
    Linda nővér Linda Klein 1-6
    Dr. Merrill Bobolit Joey Slotnick 1-2, 4
    Mrs. Hedda Grubman Ruth Williamson Tóth Judit 1-2, 4
    Jude Watson Phillip Rhys 1, 3
    Megan O'Hara Julie Warner Mics Ildikó 1-2
    Adrian Moore Seth Gabel Moser Károly 2
    Dr. Erica Noughton Vanessa Redgrave Dallos Szilvia 2-4, 6
    Kit McGraw Rhona Mitra Kisfalvi Krisztina 3
    Ariel Alderman Brittany Snow Bogdányi Titanilla 3
    Dawn Budge Rosie O'Donnell Némedi Mari 4-5
    Marlowe Sawyer Peter Dinklage Elek Ferenc 4
    Dr. Mike Hamoui Mario Lopez Dányi Krisztián 4, 6
    Kate Tinslay Paula Marshall 5
    Aidan Stone Bradley Cooper 5
    Olivia Lord Portia de Rossi Urbán Andrea 5
    Ram Peters John Schneider 5
    Dr. Curtis Ryerson George Newbern Holl Nándor 6
    Ramona Perez Melonie Diaz Lamboni Anna 6

    Évadok és epizódok[szerkesztés]

    Nemzetközi kitekintő[szerkesztés]

    A Kés/alatt a nagyvilágban:

    Ország Alternatív cím/Fordítás TV adó(k) Premier Évad száma és az adás ideje
    Albánia Albánia Digi+/Digitalb (albán felirattal) 2005
    Argentína Argentína Fox Latin America (spanyol felirattal) és Artear´s Channel 13 (spanyol nyelven) 2004. augusztus 17. 4. évad – Csütörtök, 22h
    Ausztrália Ausztrália Nine Network és
    Arena (1. és 2. évad)
    2003. december 1. 3. évad – Hétfő, 21.30h
    Ausztria Ausztria Nip/Tuck – Schönheit hat ihren Preis
    („Nip/Tuck – A szépségnek ára van”)
    ATV (német nyelven) 2004. december 14. 3. évad – 2007. május 6-án befejezték
    Belgium Belgium Kanaal Twee (holland felirattal) és Be Tv
    Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina Mreza Plus (bosnyák felirattal) 4. évad (megszakítva)
    Brazília Brazília Estética (SBT) Fox Latin America (brazil portugál felirattal) és SBT (portugál nyelven) 2004. augusztus 17. (Fox) és 2006. december 17. (SBT) 3. évad – Csütörtök, 22h (Fox) and 1. évad – Vasárnap, 23h (SBT)
    Bulgária Bulgária Клъцни/Срежи Nova TV és Fox life 2005. szeptember 24. Szombat, 21.30h (Nova TV)
    Csütörtök, 22:30h (Fox life)
    Kanada Kanada CTV és Séries+ 2007. március 3. & 4. 4. évad – Szombat v. Vasárnap, 22h. 2. évad – Szombat és Vasárnap éjfélkor (franciául)
    Chile Chile Cortes y Puntadas (TVN) TVN (spanyol nyelven) és Fox Latin America (spanyol felirattal) 2004. augusztus 14.
    Kolumbia Columbia RCN TV (spanyol nyelven) és Fox Latin America (spanyol felirattal)
    Costa Rica Costa Rica Fox Latin America (spanyol felirattal)
    Horvátország Horvátország Reži me
    (Vágj meg!)
    RTL Televizija (horvát felirattal) 2007. április 3. 1. évad – Kedd, Szerda, Csütörtök, 22:40h
    Csehország Csehország Plastická chirurgie s.r.o.
    (Plasztikai Sebész Kft.)
    TV NOVA
    Dánia Dánia Kanal 4 (dán felirattal) Szombat
    Dominikai Köztársaság Dominikai Köztársaság Fox Latin America (spanyol felirattal)
    Ecuador Ecuador Fox Latin America (spanyol felirattal)
    és Ecuavisa (spanyol nyelven)
    El_Salvador El Salvador Fox Latin America (spanyol felirattal)
    Észtország Észtország Kanal 2 (észt felirattal)
    Finnország Finnország Muodon vuoksi (Alakért vagy alakiságért) MTV3 (finn felirattal) 2004. szeptember 20.
    Franciaország Franciaország Paris Première és M6 2004. szeptember 24.
    Galícia Galícia (Spanyolország) Quita e pon TVG (galíciai nyelven) 2005. augusztus 1.
    Németország Németország Nip/Tuck – Schönheit hat ihren Preis
    („Nip/Tuck – A szépségnek ára van”)
    Pro 7 (német nyelven) és
    Premiere (pay-TV) (német nyelven)
    2004. december 21.
    Görögország Görögország Πλαστική Ομορφιά
    („Plasztikai szépség”)
    Filmnet (görög felirattal)
    Hongkong Hongkong zh:凹凸容醫(TVB Pearl)
    zh:整形春秋(AXN)
    (TVB Pearl), (AXN) Csütörtök, 22:35h and Hétfő, éjfél.
    Magyarország Magyarország Kés/Alatt
    Viasat3 (magyar nyelven) 2004. szeptember 10.
    Izland Izland Klippt og skorið
    („Vágd és aprítsd”)
    Stöð 2 (izlandi felirattal) 2004. március 9.
    India India AXN
    Írország Írország TG4 és Sky One (eredeti angol hanggal) 2006. november 17. 4. évad (csak a TG4-en) Csütörtök, 21:05h. Ismétlés: következő Hétfő, 22:30h.
    Izrael Izrael Channel 2/Xtra HOT
    Olaszország Olaszország Italia 1/Jimmy 2004. március 5. and 2006. április 12. Csütörtök & Péntek, 22:50h és Csütörtök 22:00h.
    Japán Japán NIP/TUCK マイアミ整形外科医
    („Nip/Tuck: Miami Plasztikai Sebészek”)
    FOX és SKY PerfecTV! (japán felirattal)
    Litvánia Litvánia Grožio Peilis
    („Szép kés”)
    LNK (litván nyelven) 2006. december . Vasárnap, 22:20h
    Malajzia Malájzia 8TV (maláj felirattal) és AXN Szombat, 23:45h és Hétfő 23:00h.
    Málta Málta Melita Movies 2006. szeptember 1. Péntek, 23:00h GMT+1.
    Mexikó Mexikó Fox Latinamerica (spanyol felirattal),
    SKY (spanyol felirattal) és
    Galavisión (spanyol nyelven)
    2005. augusztus 16.
    Közel-Kelet Orbit Network – America Plus Channel
    Hollandia Hollandia
    VPRO (Nederland 3) (holland felirattal)
    2007. március 17. 1. évad – Szombat, 21:55h
    Új-Zéland Új-Zéland TV2 2005. február 7. 3. évad – Hétfő, 21:30h NZDT
    Norvégia Norvégia TV3 (norvég felirattal) 2004. június 10.
    Pakisztán Pakisztán Orbit Network – America Plus Channel és TNT Asia (arab felirattal)
    Panama Panama Fox Latin America (spanyol felirattal)TVMax (spanyol nyelven)
    Peru Peru Fox Latin America (spanyol felirattal)Frecuencia Latina (spanyol nyelven) 4. évad – Csütörtök, 22:00h
    Fülöp-szigetek Fülöp-szigetek AXN és Entertainment Central (eredeti angol hanggal)
    Lengyelország Lengyelország Bez skazy („Hibátlan(ul)”) TVN (1., 2. és 3. évad) 2007. március 7. 3. évad – Szerda, 0:15h
    Portugália Portugália Fox Life (portugál felirattal)
    TVI
    2007. január 15. Szerda, 0:15h (TVI)
    Puerto Rico Puerto Rico FX Network (eredeti angol hanggal)
    Románia Románia PRO TV (román felirattal) Kedd, 23:45h
    Oroszország Oroszország Части Тела
    („Test részek”)
    STS-Moscow 2005. október 17.
    Szingapúr Szingapúr MediaCorp 3. évad – Hétfő, 22:30h
    Dél-Afrika Dél-afrikai Köztársaság M-Net 2007. január 30. 4. évad – Kedd, 21:30h
    Dél-Korea Dél-Korea (koreai felirattal)
    Svédország Svédország SVT2 (svéd felirattal) 2004. április 18.
    Svájc Svájc SF2 2004. augusztus 30. Hétfő, 22:50h
    Tajvan Tajvan zh:整形春秋(AXN) Videoland MAX-TV (mandarin felirattal)
    Thaiföld Thaiföld United Broadcasting Corporation és Series Ch. 21 (thai felirattal)
    Törökország Törökország CNBC-e (török felirattal)
    UK Egyesült Királyság Sky One, Sky Three és Channel 4 (az 1. és 2. évadok ismétlése) 2004. január 13. 3. évad – Sky Three – Kedd, 22:00h
    Venezuela Venezuela Fox Latin America (spanyol felirattal)

    Megtörtént esetek a sorozatban[szerkesztés]

    Ryan Murphy, a sorozat készítője úgy nyilatkozott, hogy a sorozatban látható műtétek száz százalékig a valóságon alapulnak.[1]

    • Az első évad 13. epizódjában („Escobar Gallardo”), egy drogbárónak az arcát műtik át, hogy felismerhetetlen legyen. 1997 júliusában Amado Carrillo Fuentes, a világ egyik legkeresettebb drogcsempésze, meghalt a műtőasztalon, miközben a testét teljesen átalakító műtétet hajtottak végre rajta.[2]
    • A második évad 4. epizódjában („Mrs. Grubman”) a páciens plasztikaiműtét-függőségben szenved. Ez egy valóban létező betegség, és összefüggésben lehet az embernek saját teste iránt érzett elégedetlenségével.
    • A második évad 9. epizódjában („Rose és Raven Rosenberg”) a fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt választanak szét. A történethez hasonló eset már megtörtént 2000-ben, amikor is a fejüknél összenőtt ikrek egyike meghalt a műtőasztalon, s később a másik is követte.[3]
    • A második évad 10. epizódjában („Kimber Henry”) egy újságíró szeretne magának mellimplantátumokat beültetni, hogy tapasztalatot szerezzen új könyve megírásához. A valóságban egy kanadai férfi mellimplantátumokat ültettetett be magának, hogy megnyerjen egy fogadást. Viszont a sorozattal ellentétben itt a férfi megtartotta a melleit.[4]
    • A harmadik évad 1. epizódjában („Momma Boone”) látható eset alapja egy eset, mely során egy kövér nő meghalt, mikor az életmentők le akarták őt választani egy kanapéról, amivel gyakorlatilag összenőtt, mivel már több éve rajta feküdt.[5]
    • A harmadik évad 13. epizódjában („Joy Kringle”) a páciensben egy tizenhét éve megkövesedett magzatot találtak. Ez egy valós szindróma, mely során a méhen kívüli terhesség idején elpusztul a magzat, de valami oknál fogva a helyén marad. Egy hetvenhat éves nőben találtak már 49 éves, és egy hatvanhét éves nőben egy 39 éves magzatot.[6]

    Források[szerkesztés]

    1. Entertainment Weekly. [2008. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
    2. Washington Post
    3. Surviving Siamese twin Gracie goes home to Gozo. [2008. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 20.)
    4. Man has breasts fitted for a bet Archiválva 2008. május 13-i dátummal a Wayback Machine-ben Ananova
    5. WFTV 480-Pound Woman Dies After Six Years On Couch. [2009. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 14.)
    6. http://www.taiwanheadlines.gov.tw/20000106/20000106s5.html Archiválva 2006. július 3-i dátummal a Wayback Machine-ben Taiwan News

    További információk[szerkesztés]