A kiütés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kiütés
(Grudge Match)
2013-as amerikai film

Stallone és De Niro a filmben
Stallone és De Niro a filmben
RendezőPeter Segal
Producer
  • Michael Ewing
  • Bill Gerber
  • Mark Steven Johnson
  • Ravi D. Mehta
Vezető producer
  • Jane Rosenthal
  • Kevin King Templeton
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Tim Kelleher
  • Doug Ellin
  • Rodney Rothman
Főszerepben
ZeneTrevor Rabin
OperatőrDean Semler
VágóWilliam Kerr
JelmeztervezőMary E. Vogt
DíszlettervezőMatt Callahan
Gyártás
Gyártó
  • Gerber Pictures
  • Callahan Filmworks
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Orleans
Játékidő113 perc
Költségvetés40 millió amerikai dollár[1]
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel44,9 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A kiütés (eredeti címén: Grudge Match) 2013-ban bemutatott egész estés amerikai film, Peter Segal rendezésében.

Főszereplői Sylvester Stallone és Robert De Niro, akik kiöregedett, egy utolsó mérkőzésre ringbe lépő, rivális bokszolókat alakítanak. Stallone és De Niro korábban játszottak már sikeres bokszfilmben (Rocky és Dühöngő bika), ezenkívül mindketten szerepeltek az 1997-es Cop Land című filmben. Fontosabb mellékszerepekben Kim Basinger, Alan Arkin, Kevin Hart és Jon Bernthal látható. Vendégszereplőként tűnik fel többek között Michael Buffer sportbemondó, valamint Mike Tyson és Evander Holyfield bokszoló.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2013. december 25-én került a mozikba a Warner Bros. forgalmazásában (az eredetileg tervezett bemutató 2014. január 10-én lett volna), Magyarországon 2014. március 27-én mutatták be a filmet.

A kiütés rosszul teljesített a jegypénztáraknál és a kritikusok is negatívan fogadták. Stallone Arany Málna-jelölést kapott legrosszabb színész kategóriában.

Cselekmény[szerkesztés]

Fénykorukban a pittsburghi bokszolók, Henry "Penge" Sharp (Sylvester Stallone) és Billy "Kölyök" McDonnen (Robert De Niro) egymás riválisai lettek, miután két küzdelemben mindketten egy-egy alkalommal legyőzték a másikat (mely az egyetlen vereség volt mindkettőjük számára). Egy döntő összecsapás előtt Penge magyarázat nélkül visszavonult, feldühítve és sok pénzzel megrövidítve Kölyköt. Évekkel később az anyagi gondokkal küszködő és egy kikötőben dolgozó Pengét meglátogatja Dante Slate Jr. (Kevin Hart) promóter, hogy egy videójátékhoz felhasználhassa az egykori bokszoló mozgását. Korábban Slate kétes üzelmeket folytató apja juttatta Pengét ebbe a nehéz élethelyzetbe, így a sportoló nem kíván részt venni a projektben. A sikeres üzletekkel rendelkező Kölyök viszont örömmel lecsap a lehetőségre.

Penge a számláira és a gyógykezelésére vonakodva elfogad 15 ezer dollárt korábbi edzőjétől, "Villám" Conlontól (Alan Arkin). Egy stúdióban Penge és Kölyök találkozik egymással, utóbbi sértegetni kezdi ellenlábasát és az incidens verekedésbe torkollik, melynek során tönkreteszik a stúdiót, mielőtt letartóztatnák őket. A verekedés videófelvétele hamar elterjed a YouTube-on, ez adja az ötletet Slate-nek, hogy szervezzen egy végső meccset a két bokszoló között. Kölyök támogatja a tervét és pénzhiány, valamint állása elvesztése miatt Penge is kénytelen elfogadni a visszavágót. A sajtótájékoztatón Penge találkozik volt barátnőjével, Sally Rose-zal (Kim Basinger), aki fiatalkorukban megcsalta őt Kölyökkel és teherbe esett. Az azóta megözvegyült asszony szeretne ismét kapcsolatba lépni Pengével, de a férfi vonakodik.

Penge volt edzője, Villám segítségét kéri a felkészüléshez. Kölyköt tőle elhidegült felnőtt fia, B. J. (Jon Bernthal) segíti – Sally tiltakozása ellenére – és nemsokára szoros kapcsolat alakul ki apa és fia között. Villám tanácsára Penge megbocsát Sallynek. Mindketten próbálják lebeszélni a meccsről Pengét, amikor megtudják, hogy egyik szemére vak és maradandó sérüléseket szerezhet. Először bele is egyezik (feldühítve Kölyköt), de aztán vállalja a kockázatot, mert Kölyök vette el tőle két szerelmét: a bokszolást és Sallyt.

Az összes belépőjegy eladását ünneplő Kölyök elviszi unokáját, B. J. fiát, Treyt egy kocsmába, de nőügyei miatt magára hagyja a kisgyermeket. Trey véletlenül beindítja Kölyök autóját, mialatt nagyapja a hátsó ülésen szexel – bár nem történik baleset, Kölyköt letartóztatják és B. J. is tajtékzik a dühtől. Kölyök bocsánatot kér fiától és nekiajándékoz egy jegyzetfüzetet, melyben annak idején B. J. iskolai sporteredményeit vezette – látva, hogy apja valójában mindvégig törődött vele, B. J. megbocsát neki.

A teltházas mérkőzésen Kölyök kerül fölénybe, csúnyán összeverve és tudtán kívül kihasználva Penge gyengeségét, vagyis a rossz szemét. Értesülve ellenfele látásproblémájáról Kölyök sportszerűen kezd el bokszolni és fel is segíti a padlót fogott Pengét. Penge elkezdi dominálni a küzdelmet és egy kiütést követően ő is felsegíti Kölyköt. A meccset nagyon szorosan megosztott pontozással Penge nyeri meg, ezután mindkét férfi büszke szerettei körében ünnepel.

A végefőcím utáni jelenetben Penge az új tévéjén közösen nézi edzőjével a Dancing with the Stars táncműsort. Slate megpróbál egy másik meccset összehozni Mike Tyson és Evander Holyfield között. Holyfield csak akkor kezd el érdeklődni, amikor Slate felajánl neki egy szerepet a negyedik Másnaposok-filmben. Ezt hallva Tyson (a Másnaposok első két részének szereplője) dühösen közelíteni kezd Slate felé, mielőtt a jelenet befejeződne.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Robert De Niro Billy "A kölyök" ("Kid") McDonnen Reviczky Gábor
Sylvester Stallone Henry "Penge" ("Razor") Sharp Gáti Oszkár
Kim Basinger Sally Rose Kovács Nóra
Kevin Hart Dante Slate, Jr. Simonyi Balázs
Alan Arkin Louis "Villám" ("Lightning") Conlon Fodor Tamás
Joey Diaz Mikey Faragó András
LL Cool J Frankie Brite Kálid Artúr
Jon Bernthal B. J. Varga Gábor
Anthony Anderson Smirglikezű
Mike Goldberg önmaga Láng Balázs
Chael Sonnen önmaga Haagen Imre
Larry Merchant önmaga Orosz István
Roy Jones önmaga Kisfalusi Lehel
Michael Buffer önmaga Bognár Tamás
Steve Levy önmaga
Mike Tyson önmaga Schneider Zoltán
Evander Holyfield önmaga Bolla Róbert
Jim Lampley önmaga Jakab Csaba
John Buccigross önmaga Király Adrián

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film a nyitó hétvégén 7 millió dolláros bevételt hozott, így 11. helyen végzett a jegypénztáraknál. A 40 millió dollárból készült film világszerte összesen 44,9 millió dollárt termelt (29,8 millió dollárt az Egyesült Államokban és 15 millió dollárt a többi országban).[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film kritikai fogadtatása negatív volt. A Rotten Tomatoes weboldalon 144 kritika alapján 31%-on áll, az oldal összegzése szerint a film időnként ugyan vicces, de összefüggéstelen és a közhelyes cselekményt az egyébként erős szereplőgárda is megsínyli.[3]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt személy Eredmény
2014 Arany Málna díj Legrosszabb színész
Jelölve
Acapulco Black Film Festival Az év művészet
Elnyerte

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grudge Match című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Grude Match (2013) - Box Office Mojo (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. február 7.)
  2. Kiütés - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. február 7.)
  3. Grudge Match (2013) (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. február 2.)

További információk[szerkesztés]