A Viszkis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Viszkis
2017-es magyar film
RendezőAntal Nimród
ProducerHutlassa Tamás
Műfajakció, kaland, thriller
ForgatókönyvíróAntal Nimród
FőszerepbenSzalay Bence
Móga Piroska
Schneider Zoltán
Klem Viktor
Gazsó György
ZeneYonderboi
OperatőrSzatmári Péter
VágóKovács Zoltán
Gyártás
GyártóFilm Force Team
Ország Magyarország
Nyelvmagyar/román
Játékidő122 perc
Forgalmazás
ForgalmazóInterCom Zrt.
ADS Service Kft. (DVD/Blu-ray)
BemutatóLengyelország 2017. október 16. (Varsói Filmfesztivál)
USA 2017. október 21. (Chicagoi Nemzetközi Filmfesztivál)
magyar 2017. november 22.[1]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24539/2017)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Viszkis Antal Nimród által rendezett, 2017-ben bemutatott 122 perces magyar akciófilm, Szalay Bence, Schneider Zoltán, Móga Piroska, Klem Viktor főszereplésével. Forgalmazója az InterCom Zrt. A film Ambrus Attila, a „Viszkis rabló” történetén alapul, az eredeti eseményeket idealizálva és romantizálva. A filmet Magyarországon 328 ezren látták,[2] külföldön többek között német és francia szinkron is készült hozzá, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Portugáliában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Törökországban eredeti magyar hangsávval, az adott ország nyelvén feliratozva lehetett megtekinteni, Lengyelországban pedig hangalámondással.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Ambrus Attilát, a csíkszentléleki kisfiút nagyanyja neveli. Legnagyobb vágya, hogy jégkorongos legyen. Nagyanyja halála után apja a testvérének adta oda Attilát. Később bekerült egy kollégiumba, de mivel könyvet lopott, kirúgják az iskolából. Ezt követően javítóintézetbe kerül.

Sorkatonai éveiben szökött át Magyarországra, ahol sikerült bekerülnie a Dózsa jégkorongcsapatába. Mivel a magyar állampolgárság megszerzéséhez pénzre volt szüksége, postákat és bankokat kezdett el rabolni.

A kisebb akciók egyre keményebbé váltak, majd a rablásokhoz társat is talált az egyik csapattársa személyében.

A korabeli Kriminális című televíziós műsor rendszeresen beszámolt a rablásokról, onnan tudhatta a közönség is, hogy a bankrabló a rablásai előtt egy-két pohár whiskyt is felhajthatott. Ebben a műsorban ragadt rá a „Viszkis rabló” elnevezés.[3]

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Archív felvételekről: Komlós Juci, Juszt László

TV-s premier 2018.10.07-én 18.55-kor a TV2-n.

Kritikák[szerkesztés]

  • Németh Gergő Zsolt: A Viszkis (Kritika, 2017-11-22, Filmsomnia.hu)

Érdekesség[szerkesztés]

  • A film egyik jelenetében Attila és Kata egy a Viszkisről szóló paródiát néznek a színházban, amiben Nagy Zsolt játssza a Viszkist, amiben az az érdekes, hogy a 2000-es években Dobray György szerette volna elkészíteni a Viszkis rabló életét bemutató játékfilmet, és abban Nagy Zsolt játszotta volna Ambrus Attilát.[4][5]
  • Szalay Bence a film kedvéért 17 kilót hízott.

Bakik[szerkesztés]

  • Több rablási helyszínen látható Lada rendőrautó. A Viszkis idején már rég nem volt Lada rendőrautó Budapesten.
  • Amikor Attila a budai rakparton üldögél, láthatjuk előtte elhaladni a "Fortuna" nevű városnéző hajót. Ez a hajó azonban csak 2008 óta működik Budapesten.
  • A szökéshez használt tehervonat M47-es sorozatú dízelmozdonya az M47 2032-es pályaszám helyett a 478 032-es pályaszámot viseli, amely pályaszám formát a MÁV csak 2012 óta használja, ráadásul a mozdony elején nincs a Kádár-korra jellemző vörös csillag.
  • Miután Attila találkozik Miki bácsival, és hazamegy a tévében bemondják, hogy kivégezték Nicolae Ceaușescut, ami 1989 karácsonyán volt, miközben a környezet egyáltalán nem télies. Ráadásul a Miki bácsival való találkozás előtt, amikor Attila Katával moziba megy, akkor a mozi bejárata fölött a Meteo című film plakátja látszik, amelyet 1990. február 25-én mutattak be először a mozik.
  • Amikor az első rablás után Attila berohan a Kis-Gellért-hegyi vasúti alagútba, akkor az előtte haladó vonat halberstadti kocsikat továbbít, amely kocsik a MÁV-nál csak 2006-ban jelentek meg először.
  • Amikor Attilát a rendőrség Ártándról Budapestre szállítja, és áthaladnak a Váci út – Róbert Károly körút sarkán (a mostani Göncz Árpád városközpontnál) lévő felüljárón, akkor a háttérben Volvo 7700A autóbuszok várakoznak, amelyek csak 2004-ben álltak először forgalomba a BKV-nál. Közvetlenül előtte a háttérben látszódnak azok az irodaházak, amelyeket csak a 2000-es években építettek.
  • Több helyen (börtön, kocsmaajtó) látszódik a 2012-es nem dohányzók védelméről szóló törvény által bevezetett dohányzást tiltó matrica.
  • A metrós jelenetben nem korabeli, hanem a 2015. december 24-től használt Szalóczy Pál által bemondott utastájékoztatás hallható, valamint a metrókocsikon látszik az ajtók záródását jelző lámpa, amiket csak 2010 környékén kaptak a kocsik.
  • Az Erzsébet hídnál az ELTE bölcsészkara helyett a már felújított Piarista gimnázium látható.
  • Amikor a Viszkis az utolsó szökés közben terepjáróval az Ártánd határátkelő felé tart, az autórádiót mutatják, mely egy USB-s fejegység, amelyek csak évekkel később jelentek meg piacon, valamint az autórádióból nem a 90-es, hanem a 80-es évek végén használt Danubius Rádió szignál hallható. A kijelző ráadásul a 89,5 MHz-t mutatja, ami nem a Danubius, hanem az akkori Juventus Rádió frekvenciája volt.
  • A filmben látható Bonus Dice típusú nyerőgép bőven a kétezres évek után jelent meg.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]