A (sz)ex az oka mindennek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A (sz)ex az oka mindennek
(Sleeping with Other People)
2015-ös amerikai film

A film magyarországi plakátja
A film magyarországi plakátja
RendezőLeslye Headland
Producer
Műfajromantikus vígjáték
ForgatókönyvíróLeslye Headland
Főszerepben
Zene
  • Andrew Feltenstein
  • John Nau
OperatőrBen Kutchins
VágóPaul Frank
Gyártás
Gyártó
  • Gloria Sanchez Productions
  • IM Global
  • Sidney Kimmel Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő92 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/23013/2015)
Bevétel3 200 000 USD[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A (sz)ex az oka mindennek (eredeti cím: Sleeping with Other People) 2015-ben bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték, amelyet Leslye Headland írt és rendezett, Jessica Elbaum, Will Ferrell, Sidney Kimmel és Adam McKay produceri közreműködésével. A főbb szerepekben Jason Sudeikis, Alison Brie, Adam Scott, Jason Mantzoukas és Natasha Lyonne látható.

Világpremierje a 2015-ös Sundance Filmfesztiválon volt január 24-én. Az Amerikai Egyesült Államokban 2015. szeptember 11-én, Magyarországon egy nappal korábban, szeptember 10-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

2002-ben Lainey jelenetet rendez a Columbia Egyetem egyik kollégiumában. Jake megsajnálja őt, amikor a biztonságiak épp ki akarják rúgni, és vendégül látja. Megtudja, hogy Lainey azért volt ott, hogy elveszítse a szüzességét a tanársegédjével, Matthew-val, akit Jake a világ legunalmasabb fickójának tart. Lainey rájön, hogy Jake is szűz, és elveszítik egymással a szüzességüket.

Évekkel később Lainey szakít hosszú távú barátjával, Sammel, miután elmondja neki, hogy megcsalta őt. Terapeutája tanácsára elmegy egy szexfüggők találkozójára, ahol összefut Jake-kel, aki azért van ott, mert képtelen elköteleződni. Lainey találkozót beszél meg Matthew-val, hogy véget vessenek a viszonyuknak; a férfi beleegyezik.

Egy barátja tanácsára felveszi a kapcsolatot Jake-kel, és elmennek egy randira, ahol bevallják egymásnak szexuális problémáikat. A randi végén Jake bevallja, hogy le akar feküdni vele; Lainey azonban ragaszkodik ahhoz, hogy ők ketten csak barátok legyenek, és Jake beleegyezik a biztonságos „egérfogó” szóba, hogy levezesse a köztük lévő szexuális feszültséget.

Egyre többet lógnak együtt, és végül a legjobb barátok lesznek, és egymással beszélik meg a randizós életüket, miközben megpróbálnak túllépni az elköteleződési problémáikon. Idegenek a viselkedésük alapján egy párnak őket gondolják őket, és a barátaik is azt kezdik hinni, hogy kapcsolatban élnek.

Jake megtudja, hogy Lainey újra be akar iratkozni az orvosi egyetemre, és emiatt esetleg Michiganbe költözik. Elviszi őt a barátja gyermekének születésnapi partijára, ahol a lány találkozik Chrisszel, és Jake bosszúságára találkozgatni kezd vele. Jake úgy dönt, hogy továbblép, és randira hívja a főnökét, Paulát.

A Chrisszel való randi miatt Lainey összefut Matthew-val és az immár terhes feleségével. Ezzel egy időben Jake lefekszik Paulával, és véletlenül Lainey-nek szólítja. Az éjszakai együttlétek után Jake és Lainey együtt töltik az éjszakát, ahol rájönnek, hogy mindketten szerelmesek egymásba, azonban nem tesznek semmit, mert félnek, hogy elrontják a kapcsolatukat, ahogyan azt más szexuális kapcsolataikban tették a múltban.

Lainey Michiganbe költözik, Jake pedig Paulának szenteli magát. Két hónappal Lainey távozása után, egy Paulával elköltött villásreggeli közben Jake meglátja Matthew-t, és arcon vágja. Paula szakít Jake-kel, miután az „az én csajom”-nak nevezi Lainey-t. Jake-et letartóztatják. A rendőrőrsről felhívja Laineyt, és bevallja neki, hogy még mindig szerelmes belé, és folytatni akarja a kapcsolatot, még ha az nem is sikerül. A lány közli vele, hogy ő is ugyanígy érez.

Nem sokkal később Matthew beperli Jake-et érzelmi sérelem okozása miatt, és minden felajánlott egyezséget visszautasít. Lainey felkeresi őt, és közli vele, hogy beszélni fog a feleségének a kapcsolatukról, ha nem ejti az ügyet. Miután elhagyja az irodáját, Lainey találkozik Jake-kel, és elsietnek, hogy összeházasodjanak.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Jake Jason Sudeikis Anger Zsolt
Elaine "Lainey" Dalton Alison Brie Kelemen Kata
Dr. Matthew Sobvechik Adam Scott Bartucz Attila
Emma Katherine Waterston Kiss Virág Magdolna
Xander Jason Mantzoukas Kálid Artúr
Naomi Andrea Savage Létay Dóra
Kara Natasha Lyonne Nemes Takách Kata
Sam Adam Brody Szabó Máté
Paula Amanda Peet Zakariás Éva
Chris Smith Marc Blucas Tokaji Csaba
Hannah Margarita Levieva Mezei Kitty
Thea Margaret Odette Kis-Kovács Luca
Oliver Skylar Gaertner Nagy Gereben
Renee Anna Margaret Hollyman Peller Anna
George Remy Nozik Lipcsey Colini Borbála
R.A. Jordan Carlos Fellegi Lénárd
Pincér Austin Ku
Big Dude Jamil Mena Fehérváry Márton
Jake ügyvédje Michael Delaney Élő Balázs
Sobvechik ügyvédje Brian Berrebbi Szűcs Péter Pál
Nővér Victoria Frings Mohácsi Nóra

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sleeping with Other People című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sleeping with Other People” (Hozzáférés: 2019. július 20.) 

További információk[szerkesztés]