Élet a fagypont alatt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Élet a fagypont alatt
(Life Below Zero°)
amerikai televíziós sorozat
ProducerJoseph Litzinger
Műfajdokumentumfilm sorozat
FőszerepbenSue Aikens
Hangsztereo
NarrátorJames Franzo
ZeneChristian Szczesniak, főcím zene: Bill Brown
OperatőrJoe Parker, Alan Weeks és mások
VágóTony Diaz, Matt Edwards és mások
Gyártás
GyártóAdjacent?, BBC Worldwide Productions
OrszágAmerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok
NyelvAngol, magyar szinkron 1. Direct Dub Studios (Spektrum) 2. BT Studio (BBC Earth)
Játékidő138 × 44 perc
Képarány1,78:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóAmerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok 2013. május 19.- Magyarország 201?. Spektrum
Eredeti adóNational Geographic Channel
Eredeti magyar adóMagyarország Spektrum, BBC Earth (magyar nyelvű)
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott 12 év (Magyarország)
További információk
SablonWikidataSegítség
Élet a fagypont alatt (Alaszka)
Kavik
Kavik
Noorvik
Noorvik
Kiwalik
Kiwalik
Wiseman
Wiseman
Eagle
Eagle
Iliamna
Iliamna
Nenana
Nenana
Chandalar
Chandalar
Huslia
Huslia
Kodiak-sziget
Kodiak-sziget
Az Élet a fagypont alatt helyszínei

Az Élet a fagypont alatt (Life Below Zero° – Live Cold or Die Trying) 2013-től bemutatott, eddig (2020) összesen több mint 100 részes amerikai dokumentumfilm-sorozat.

A páros sorszámú, tavaszi évadokat (2 – 10) Az olvadás (The Thaw)[1] alcímmel mutatták be, de a magyar elektronikus műsorújságok és egyéb adatbázisok általában nem az eredeti évad és epizódszámozással tartják nyilván a részeket.

A sorozat néhány, Alaszka egymástól távol eső vidékén élő házaspár és néhány egyedül élő vadász, telepes mindennapjait mutatja be. Életük apró eseményein keresztül követhetőek a sarkköri élet mindennapos nehézségei, veszélyei és szépségei. Egyesek kisvárosok közelében, mások több száz kilométerre a legközelebbi várostól sőt szomszédtól élnek. Télen némely vidékeken előfordul az 50-60 fokos[2] hideg is.

Állandó szereplők[szerkesztés]

  • James Franzo narrátor
  • Sue Aikens Kavikben egy tábor (a hivatalosan meteorológiai állomás Kavik River Camp) tulajdonosa, gondnoka és őre egy személyben 317 km-re a sarkkörtől északra, a Jeges-tenger (Beaufort-tenger) partjától 24 km-re délre. A sorozat indulásakor ötven körüli Sue[3] évente kilenc hónapot tölt teljesen egyedül, nyolcszáz kilométerre[4] a legközelebbi nagyobb településtől. Legközelebbi szomszédja is kb. 560 km-re délre él. Nyáron a tundrán átutazóknak, pilótáknak biztosít szállást, étkezést illetve üzemanyagot. 2018-ban Chena környékén vásárolt házat, és azt tervezi, hogy rendbehozása után ott tölti a telet. (Chena a sarkkörtől 168? km-re délre, Kavik-től 800 km-re délre fekszik.)
  • A Hailstone család Noorvikban a sarkkörtől 30 km-re északra él. Chip (Edward) és Agnes Hailstone, valamint öt leánygyermekük. Tinmiaq a legidősebb és Iriqtaq (Idi), valamint kishúgaik Mary, Carol és Qutan. A két legidősebb gyermekük, fiúk, Doug (Douglas Carter) és Jon (Jonathon Carter) már saját családjukkal él. Jonnak egy kislánya van. Hailstone-ék a lányokkal februártól augusztusig Kiwalikban, Noorviktől 140 km-re dél-nyugatra sátoroznak. Kiwalik a sarkkörtől 60 km-re délre terül el. Chip a montanai Kalispellben élt, mielőtt Alaszkába költözött. Agnes viszont őslakos inupiat.
  • Bassich-ék, azaz a Bassich házaspár, Andy Bassich és Kate Rorke-Bassich a Yukon mellett Calico Bluff-ban, Eagle-től 23 km-re, a sarkkörtől 195 km-re délre él. 25 szánhúzó kutyájuk van. Andy harminc éve él a Yukonnál. 22 éves korában érkezett Alaszkába Washington államból. Kenuval evezett le az Eagle folyón.[5] 2016-ban elváltak. Andy új barátnője Denise Becker.
  • Erik Salitan a fiatal vadász, prémvadász és vadász kísérő Wisemanben, a sarkkörtől 99 km-re északra él a Brooks-hegység közelében. 10 éve jött Alaszkába. Felesége Martha Mae Salitan.[6]
Iliamna – Wisemantől 874 km-re délre.
  • Jessie Holmes szánversenyző, Nenana. 33 éves és 13 éve él Alaszkában.[7] A sarkkörtől 220 km-re délre él. Pénzdíjas versenyeken indul, amelyek közül a legrangosabb az Iditarod. Alabamából költözött Alaszkába.[8] 2019 végén Jessie Nenanából Brushkanába, a sarkkörtől 370 km-re délre költözött.
  • Glenn Villeneuve otthona Chandalar, a sarkkörtől 104 km-re északra a Brooks-hegységben van. Legközelebbi várostól 320 km-re lakik. Glenn 1999-ben költözött a Brooks hegységbe a vermonti Burlingtonból.[9]
  • Ricko DeWilde[10] atapaszka származású. Téli ideiglenes otthona, tíz éve elhunyt szüleitől örökölt háza Husliában, a sarkkörtől 88 km-re délre fekszik. Élettársával öt gyermekük van. Ők a 60 km-re fekvő városban élnek ezalatt.[11] Az ő ellátásuk érdekében jár télen vadászni, halászni illetve csapdázni a környékre.

Alkalmi szereplők[szerkesztés]

  • Taj Shoemaker, Erik pilóta ismerőse[12]
  • Terry Galylean, Sue pilóta ismerőse az üzemanyagszállító repülőgéppel.[13]
  • Edward Kelly, Iriqtaq barátja
  • Cody Allen, Bassich-ék tanítványa
  • Bob Gill, Sue pilóta ismerőse
  • Jeff Goodschalk, Hailstone-ék egyik szomszédja[14]
  • Dirk Nickisch, Sue pilóta ismerőse[14]
  • Erica, Agnes gyerekkori barátnője[15]
  • Jeff Gross, az alaszkai Hal és Vadgazdálkodási Hatóság tisztviselője[15]
  • Jesse Moore, Sue unokaöccse
  • Rick Rabuse, Sue rokona
  • Nikolai Beckmann Münchenből, aki Andyékhez jött nyaralni.
  • Jerry Moto, Hailstone-ék ismerőse Deeringből, a falu vénje.
  • Myles Thomas egy hidroplán pilótája, Glenn ismerőse
  • David, Ricko nagybátyja,

Tartalom[szerkesztés]

Az alaszkai, sarkköri élet kívülállók számára elképzelhetetlen nehézségekkel, veszélyekkel jár. Az orvosi segítség messzesége miatt sok ház körüli munka is veszélyes. Még inkább a vadonban magukban élő vadászok számára. De számtalan egyéb veszélytényezőt is ajánlott figyelembe venni és észben tartani. A nagytestű, emberre is veszélyes ragadozók, főleg medvék, grizzly, barna, fekete és jegesmedve, valamint a farkasok közelsége és állandó fenyegetése. Ezek mellett szinte már eltörpülnek a mérgező növények, a hideg, a befagyott folyók, tavak veszélyei. A közlekedés, eltévedés veszélyei. A nagy hidegben a hómobilok hajlamosak lerobbanni, a kutyaszán a legjobban nevelt kutyákkal is otthagyhatja a gazdáját a fagyos nagy alaszkai semmi kellős közepén. Szintén nagy veszélyforrások a befagyott folyók és tavak. Még a legnagyobb hidegben is amikor a kívülállók már bőven biztonságosnak hinnék a jég vastagságát. Az áramlás sok helyen elvékonyíthatja a jeget, és nem csak a beszakadás jelent életveszélyt, hanem már az is, ha a csizma átnedvesedik az ilyen hóval fedett kifolyásoktól a rettenetes hidegben. Hasonló veszélyt hordoz már az is, ha valaki a munkavégzés vagy egyéb tevékenység, hegymászás miatt óvatlanul leizzad a nagy hidegben.

A sorozat szereplői így számtalan hasznos praktikát, vadász és túlélési technikát mutatnak be az érdeklődőknek.

Főleg Chip, Andy és Erik gyakran emlegeti a kötöttségek nélküli élet szépségeit, hogy a saját maguk főnökei és hogy nem a boltban vásárolják az élelmet, hanem maguknak teremtenek elő mindent a természetből. A rövid nyár alatt kell felhalmozni elegendő élelmet a hosszú, 300 napos télre. A hús főként karibu és jávorszarvas vadászatával szerezhető be, de halat is bőségesen lehet fogni az alaszkai folyókban. A legnépszerűbb a lazac, de sok más fajta is őshonos Alaszka vizeiben. Ám az alaszkaiak nem finnyásak és akár a prémjéért vadászott, csapdázott pézsmapocokból is ízletes vacsorát rögtönöznek.

A sorozaton keresztül folyamatosan megfigyelhetők a klímaváltozás nyilvánvaló jelei is.

Nagyon érdekesek, figyelemre méltóak a vágóképek. Víz illetve jég alatti, légi, különleges szögekből, gyorsítva vagy egyéb érdekes módon, meglepő nézőpontból készített felvételek színesítik a történetet. Visszatérő motívum a sarki fény színes, szemet gyönyörködtető látványa.

Mély hóban nehéz a gyaloglás. Hótalpakkal sokkal kevésbé fárasztó ha valaki megtanulja és megfelelően begyakorolja a használatukat.[16] Ma is gyakori, hagyományos közlekedési eszköz a kutyaszán. Naponta akár 100 km-t is megtehetnek vele. A sorozat több szereplője, Bassich-ék, Jessie Holmes és Cody Allen is használja ezt az ősi közlekedési eszközt. Modernebb közlekedési eszköz a havas tájon a motoros szán azaz a hómobil. Bizonyos távolságokra azonban csak repülőgéppel lehet eljutni ami azonban nagyon drága.

Vízen a kenu és a motorcsónak az általánosan használt közlekedési eszköz.

A helyiek különféle nagyobb munkagépekkel is rendelkeznek. Még traktor, buldózer is akad. De például Glenn idegenkedik a technika vívmányaitól, és szinte mindent a maga erejéből igyekszik megoldani. Egyetlen kivétel ez alól talán csak a korszerű, drága vadászpuskája. Favágáshoz is fejszét valamint egyszerű fűrészt használ. Illetve kisebb fák kivágásához motorosfűrész rövid láncát használja a rászerelt kézi fogantyúk segítségével.

A fűtést legtöbben a környékbeli kiszáradt, kidőlt vagy betegeskedő fákkal oldják meg. Többnyire igyekeznek ezeket felhasználni. Ép, egészséges fákat leginkább csak építkezésekhez vágnak ki. Sue Kavikban viszont olajjal fűt. Ő lakik legészakabbra jóval az erdőhatár fölött.

A kommunikáció kedvelt eszköze a közeli szomszédokkal a VHF kézi rádió adóvevő. De van mobiltelefon, televízió, rádió és internetkapcsolat is még a távoli Kavikban is.

Epizódok[szerkesztés]

Lásd: Az Élet a fagypont alatt epizódjainak listája

Hasonló[szerkesztés]

  • Az alaszkai vadon gyermekei (amerikai természetfilm sorozat, 2018) Billy Brown feleségével és hét gyermekével saját szabályaik szerint élnek az alaszkai vadonban. Csak a természetre és egymásra kell ügyelniük. A modern világ vívmányai nélkül élnek önellátásra törekedve.
  • Hegyi emberek (amerikai természetfilm sorozat, 2019) 11. rész Foggal-körömmel, HISTORY TV, Alaszka. Például a Kodiak-sziget is.
  • Építkezés Alaszkában (négy? részes amerikai dokumentumfilm sorozat, 2015)
  • Szélsőséges Alaszka, 12, (amerikai ismeretterjesztő film, 2017)
  • Alaszka, a legvégső határ (amerikai dokumentumfilm sorozat, 2018)
  • Aranyláz Alaszkában – vad vizeken (amerikai dokumentumfilm, 2019)
  • Tóth Zsolt Marcell – Túl a sarkkörön
  • Norvégia legszebb évszaka – A tél (Norway's Most Beautiful Season – Winter, német természetfilm, 2017, rendezte: Hilmar Rathjen, narrátor: Peter Bieringer) DIGI Life, 2019
  • Jeges pokol Norvégiában, 12, (angol-norvég ismeretterjesztő filmsorozat, 2019)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Élet a fagypont alatt: Az olvadás (Life Below Zero° – The Thaw)
  2. Erik említ 60 fokot az I/3 epizódban a BBC Earth változata szerint.
  3. 1963. július 1-jén született.
  4. A sorozatban többször is elhangzik ez az állítás, de Deadhorse jóval közelebb van. Így feltehetően élnek közelebb magányos telepesek, vadászok is. A 800 kilométer a nagyobb városra vonatkozhat ami Fairbanks. (Pl. az Őrségváltás című epizódban (S11, Ep1; Changing of the Guard) konkrétan ezt is mondja Sue.
  5. 2014/7. rész Áttörés című epizód eleje (S7, Ep7; Ghosts of Winter, 2016. május 19.)
  6. 4. évad 1. Türelemjáték című részétől.
  7. Fejedelmi fogás című epizód (S10, Ep4; To Catch a King, 2018. január 18.).
  8. Ismeretlen terep (S9, Ep1; Unfamiliar Territory, 2017. július 13.) című epizód.
  9. 18 éve a 2018-as epizódban elhangzottak szerint. (Hazatérés (S10, Ep1; Homecoming, 2018. január 1.))
  10. Ricko DeWilde a 11. évad 5. epizódjában tűnt fel először.
  11. Úgy tűnik, a város és a vidék neve is Hustlia, és a szülői ház is ott található, 60 km-re a várostól. De A változás szele című részben Simone, Ricko legidősebb lánya Fairbanksből érkezik.
  12. Vigyázz! Jön a tél című epizód (3. évad 1. rész).
  13. Hív a vadon című epizód (3. évad 4. rész).
  14. a b Hajlás és törés című epizód (5. évad 10. rész).
  15. a b ~Leszáll a sötétség című epizód (5. évad 6. rész).
  16. A gyakorlott vadász Glenn egyik lábán komoly izombántalmakat szenvedett a lábizmoknak szokatlan terheléstől, míg Sue a kezdetleges, házilag rögtönzött hótalpakkal is jól boldogult.