Spawn (képregény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Spawn szócikkből átirányítva)
Spawn, az Ivadék
Megjelenési információk
KiadóImage Comics
Eredeti neveSpawn
Első megjelenésSpawn #1
1992. május
MegalkottaTodd McFarlane
Spawn, az Ivadék adatai
Valódi neveAl Simmons
Állapotaelhunyt és aktív
RokonaiWanda Blake (feleség)
Fajaember (szuperképességű)
Csoporthoz tartozásaCIA
Képességeiemberfeletti erő és ellenállóképesség, gyorsaság, halhatatlanság, repülés, mágikus képességek, teleportálás, alakváltás, feltámadás, empátia, élő szimbióta köpenyt hord- önmagában is képes támadásra és védekezésre, folyamatosan fejlődik gazdájával

Spawn (Al Simmons), „Az Ivadék” egy kitalált szereplő, szuperhős az azonos című Image Comics képregényfüzetekből.

Megalkotója és rajzolója Todd McFarlane, első megjelenése a "Spawn" első száma (1992. május).

Sikere az élőszereplős egész estés mozifilmmel tetőzött 1997-ben, ami azonban nem hozott osztatlan elismerést.[forrás?] Kritizálták a korhoz képest elmaradottnak tekinthető számítógépes effektusokat, valamint az akciójelenetek minőségét.[forrás?]

Története[szerkesztés]

Al Simmons míg élt bérgyilkosként dolgozott az USA-nak, de a végzet őt is elérte: tetteiért a pokolra jutott. Alkut köt az ördöggel és a szolgálatába áll, cserébe visszakerül az élők világába. Csakhamar kiderül, hogy a szerződésnek további pontjai is vannak, amiről Al elfelejtett érdeklődni..

Erők[szerkesztés]

Spawn teste sűrű nekroplazmából áll, ami szuper erőt és ellenállást ad neki. Bár vannak belső szervei, de nem funkcionálisak. A testében okozott károk rendszerint semmiben nem gátolják őt. (Egy alkalommal Violator kitépte Spawn szívét, aki az első meglepetést követően gond nélkül felállt és folytatta a küzdelmet. )

Spawn egy eleven lényt hord ruhaként: ez Leetha a hetedik Házból (vagyis K7-Leetha), egy ideg-parazita. A köpeny, a szegecsek, a láncok, a koponyák mind az élő organizmus részét képezik, ami Spawn központi idegrendszeréhez kapcsolódik és akkor is védi a gazdáját, ha az öntudatlan.

A kosztüm valódi forrása a Spawn testét alkotó nekroplazma, amiből táplálkozik. A köpeny a fizikai világból is képes elszívni gonosz energiát (gonosztevő emberekből, rovarokból, farkasokból, vagy denevérekből, vagy akár a város egyes gonoszsággal átitatott részeiből).

Az Ivadék széles körű bűvös hatalmakkal rendelkezik. Az 50. részig egy neonzöld kijelző alakjában nyomon követhettük ennek az apadását; a szám 9:9:9:9-ről indult és mindannyiszor csökkent mikor Spawn használta az erejét. A kijelzőtől eltekintve az ereje egyetlen határa Spawn képzelete volt. Habár megpróbálta nem értéktelenül vesztegetni az energiáit különböző mágikus tehetségek széles skáláját mutatta be mint: teleportáció, alakváltás, gyógyítás, a nekroplazmikus energia robbanásai.

Mindezeken túl az Ivadék emlékszik mindarra a szaktudásra, amiben emberként részesült a katonai kiképzés során. Így gyakran a varázslat alternatívájaként használ fegyvereket.

Magyar nyelvű kiadások[szerkesztés]

Semic Interprint[szerkesztés]

1997-ben indult útjának a magyar nyelvű Spawn képregénysorozat, amely kéthavonta jelent meg, majd több mint hároméves folyamatos kiadás után, 1999-ben szűnt meg. Az irkafűzött kiadásban 2 eredeti szám szerepelt. A sorozat az eredeti megjelenést követte, amerikai számozás szerint a 10. kivételével a 37. számig jelent meg, amit 18 füzetben jelentettek meg.

Gyűjteményes kiadás[szerkesztés]

2016. decemberétől keményborítós kiadásban jelenik meg itthon a képregény.

No. Cím Tartalom Magyar megjelenés
#1 Spawn kezdetek 1. kötet Spawn #1-6 2016. december
#2 Spawn kezdetek 2. kötet Spawn #7-14 2017. március
#3 Spawn kezdetek 3. kötet Spawn #15-20 2017. június
#4 Spawn kezdetek 4. kötet Spawn #21-26 2017. június
#5 Spawn kezdetek 5. kötet Spawn #27-32 2017. november
#6 Spawn kezdetek 6. kötet Spawn #33-38 2018. február
#7 Spawn kezdetek 7. kötet Spawn #39-44 2018. május

További információk[szerkesztés]