Spanyolország űrkutatása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Spanyol űrprogram szócikkből átirányítva)

Spanyol űrprogram. Az ESA megalakulásának egyik célja, hogy a Nyugat-Európai nemzeteket bevonja a világűr kutatásába. Tudósai, mérnökei által önálló fejlesztéseket végeznek, illetve az ESA különböző szervezeteinek programjaiban vesznek részt.

Történelme[szerkesztés]

Alapítói szerepet játszott az Európai Űrkutatási Szervezet (European Space Research Organization, ESRO), az ELDO, majd játszik az Európai Űrügynökségben (ESA). Nemzeti űrkutatási programjának elősegítésére több nemzeti- (NASA – hordozórakéta biztosítása, követő hálózat alkalmazása, megrendelés műholdkészítésre) együttműködést kötött.

A spanyol Védelmi Minisztérium felelős a polgári- és katonai légi (űrkutatási) kutatásért, fejlesztésért.

Az űrprogramokat Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA – Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Űrügynökség koordinálja. Az INTA 1942-ben alakult, székhelye Madrid közelében található. Alkalmazottainak száma 1200, költségvetése mintegy 100 millió euró. Felelős a légi közlekedés- az űrtechnológiák (fejlesztés, anyagok, rendszerek) teszteléséért, minősítéséért.

Programok[szerkesztés]

Műhold[szerkesztés]

Emberes űrrepülés[szerkesztés]

Pedro Francisco Duque két alkalommal teljesített szolgálatot a világűrben: az STS–95 küldetés specialistája, illetve a Szojuz TMA–3 fedélzetén indulva a Nemzetközi Űrállomáson kutatás felelős.

Források[szerkesztés]