Space Ranger (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scandal
Space Ranger
Kislemez a Yah! Yah! Yah! Hello Scandal albumról
Megjelent2008. március 3.
FormátumCD (+DVD), digitális letöltés
StílusPop-rock
Hossz3:29
KiadóKitty
Scandal kislemez-kronológia
Space Ranger
(2008)
Koi mojó
(2008)
SablonWikidataSegítség

A Space Ranger (スペースレンジャー?) a Scandal japán pop rock együttes bemutatkozó független kiadós kislemeze. 1000 példányt nyomtak belőle, Japánban kizárólag a Tower Records üzleteiben volt elérhető.[1] Az együttes 2008-as amerikai koncertsorozata alatt is kapható volt, majd később felkerült az iTunes Store zeneáruházba is,[2] ahonnan később a Sony és az Apple közötti nézeteltérések miatt törölték. A lemez a 186. helyet érte el az Oricon heti eladási listáján, melyen egy hetet töltött el, összesen 401 példány kelt el belőle.[3]

A dalt a Kitty akkori producere Simohata „Rio” Rjószuke szerezte, dalszövegét Tomomi és Haruna írta.[3] A dalhoz két videóklipet is forgattak, az elsőben, amelyet Ugichin rendezett az együttes egy egyszerű fehér háttér elő adja elő a dalt, melyet később különböző effektekkel (digitális vízjel, fordított állású kép) láttak el.[4] A videó a Mami által tervezett Canta (キャン太?), a „nemtelen földönkívüli”, az együttes kabalafigurája bemutatásával kezdődik. A második videóklip, amelyet nem sugároztak a televízióban, a Koi mojó című kislemezükre került fel. Ez elsősorban a dal Izu stúdióban való felvételeit, illetve az együttes koncertekre való utazásait mutatja be. A dal a Yah! Yah! Yah! Hello Scandal című középlemezre és a Best Scandal című bemutatkozó albumukra került fel, míg az első videó a Video Action című kiadványon szerepel.[5][6][7] Az album borítóján a Szaszazaki által varrt figura feje látható, az együttes három független kiadós kislemeze, a Space Ranger, a Koi mojó és a Kageró borítóképei adják ki a teljes figurát. A Scandal Anime című flash-videosorozat negyedik, Mami World (まみワールド?, ’Mami világa’) című epizódja a dal megalkotását mutatja be, amely szerint Szaszazaki dolgozatírás közben elaludt és földönkívüliekről álmodott. Iskola után ezt elmeséli a többieknek, Tomomi pedig közben megírja a dal szövegét.[8]

A dalt a megjelenésekor egyáltalán nem promotálták, televíziós élő bemutatkozására május 8-án, közel két hónappal a megjelenése után került sor az NHK Music Japan című műsorában.[9] Ez volt a szám egyetlen különálló televíziós szereplése, később csak nagyobb koncertek, köztük az Oszaka hacu sisszó Stage West Wind, a Naon no Yaon, az Ontama vagy a Mezamasi Live részeként volt látható.

Számlista[szerkesztés]

Az összes dalszöveg szerzője Tomomi és Haruna, az összes szám szerzője Simohata Rjószuke[3].

CD (KTCD-2001)
  CímHangszerelő Hossz
1. Space Ranger (スペースレンジャー)Simohata Rjószuke, Masterworks 3:29
DVD
  CímRendező Hossz
1. Space Ranger videóklip (スペースレンジャー)Ugichin 3:29

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (Angolul) SPACE RANGE. Kitty Records. [2013. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 16.)
  2. (Angolul) Eremenko, Alexey: Biography. Allmusic.com. All Media Guide. (Hozzáférés: 2012. április 20.)
  3. a b c (Japánul) スペースレンジャー. Oricon. (Hozzáférés: 2012. április 16.)
  4. (Japánul) スペースレンジャー. Space Shower TV. (Hozzáférés: 2012. május 16.)
  5. (Japánul) YAH!YAH!YAH!HELLO SCANDAL. Oricon. (Hozzáférés: 2012. április 16.)
  6. (Japánul) BEST★SCANDAL. Oricon. (Hozzáférés: 2012. április 16.)
  7. (Japánul) VIDEO ACTION. Oricon. (Hozzáférés: 2012. április 16.)
  8. (Japánul) まみワールド. Kitty Records. (Hozzáférés: 2012. május 16.)[halott link]
  9. (Japánul) backnumber 08.05.08. NHK. [2012. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 3.)