Zsófia edinburgh-i hercegné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sophie Rhys-Jones szócikkből átirányítva)
Zsófia edinburgh-i hercegné
Sophie Helen Rhys-Jones
Edinburgh hercegnéje, Wessex grófnéja
Zsófia hercegné 2013-ban
Zsófia hercegné 2013-ban

Életrajzi adatok
UralkodóházWindsor-ház
Született1965. január 20. (59 éves)
Radcliffe Infirmary, Oxford
ÉdesapjaChristopher Bournes Rhys-Jones
ÉdesanyjaMary O′Sullivan
HázastársaEduárd edinburgh-i herceg
GyermekeiLouise Windsor
Jakab wessexi gróf
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsófia edinburgh-i hercegné témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zsófia edinburgh-i hercegné, leánykori nevén Sophie Helen Rhys-Jones (angolul: Sophie, Duchess of Edinburgh; Oxford, 1965. január 20. –) II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg harmadik fiának, Eduárd edinburgh-i hercegnek a felesége. Eduárd és Zsófia 1999-ben kötöttek házasságot, utóbbi 2002-ig saját PR vállalkozását vezette, azóta férje mellett a királyi család tagjaként nyilvános és hivatalos szerepléseken vesz részt.

Fiatalkora[szerkesztés]

Sophie Helen Rhys-Jones 1965. január 20-án született az oxfordi Radcliffe Infirmary kórházban. Apja Christopher Bournes Rhys-Jones, anyja Mary O'Sullivan.[1] Zsófiát apai nagynénjéről nevezték el, aki születése előtt több, mint egy évtizeddel, egy lovasbaleset következtében hunyt el.

Zsófia fiatalkorát a kenti Brenchley-ben töltötte, iskolai tanulmányait a Dulwich Preparatory School-ban kezdte, majd Kent College hallgatója lett Pemburyben. Később a West Kent College hallgatójaként titkárnőnek tanult Tonbridge-ben.

Karrierje[szerkesztés]

Zsófia különféle PR-cégeknél kezdett el dolgozni, négy évig a londoni Capital Radio közönségkapcsolati és sajtómunkatársa volt. Egy időben Svájcot képviselte az Egyesült Királyságban, illetve egy évet töltött Ausztriában. 1996-ban alapította meg saját cégét, a RJH Public Relations-t.

2001-ben (már esküvőjük után) a brit News of the World napilap egyik álruhás riportere felvette, ahogy Zsófia sértő megjegyzéseket tett a brit kormány egyes tagjaira, illetve beismerte, hogy rangját is felhasználta arra, hogy vállalkozásának ügyfeleket szerezzen. 2002-ben mind Eduárd, mint Zsófia bejelentette, hogy visszavonulnak az üzleti élettől (Eduárdnak TV produkciós vállalkozása volt) és a jövőben csak a királyi család tagjaként rájuk háruló feladatokra koncentrálnak.

Házassága[szerkesztés]

Sophie Rhys-Jones és Eduárd brit királyi herceg eljegyzését 1999. január 6-án jelentették be. Az esküvőre ugyanabban az évben, június 19-én került sor a Windsori kastély Szt. György-kápolnájában.

A pár hat évvel korábban, 1993-ban találkozott egy jótékonysági rendezvényen.[2]

Az esküvő napján II. Erzsébet királynő a Wessex grófja és Severn algrófja címeket (utóbbit a menyasszony walesi származására tekintettel) adományozta legkisebb fiának és azt is bejelentette, hogy idővel az Edinburgh hercege címet is megkapja, amikor az visszaszáll a Koronára (vagyis Fülöp edinburgh-i herceg halála után). Az esküvő után Zsófia is a királyi család tagja lett, mint Wessex grófnéja. A pár az esküvő után a surrey-i Bagshot Parkba költözött.

2001. decemberben Zsófiát hirtelen rosszulléte miatt kórházba szállították és méhen kívüli terhességet diagnosztizáltak nála. Két évvel később, 2003. november 8-án született meg első gyermekük, Lady Louise Windsor. A szülés császármetszéssel hajtották végre, mert a méhlepény egy része levált és mind az anya, mind a magzat élete veszélybe került. 2007. december 17-én született meg második gyermekük, Jakab, aki születése után a Severn vikomtja címet kapta.[3] A királynő és Eduárd gróf közötti megállapodás alapján a pár gyermekei nem kapják meg a „brit királyi herceg/nő” címet és nem jár ki nekik a „királyi fenség” megszólítás, de ennek ellenére a Windsor-ház tagjainak számítanak.

Zsófia grófné és a királynő állítólag igen szoros kapcsolatban álltak, gyakran együtt lovagoltak és közös volt érdeklődésük a hadtörténelem iránt. A hírek szerint Zsófia volt a királynő menyei közül az egyetlen, akivel megszakítás nélküli jó kapcsolatot tudott fenntartani.[4] Kiváltságos helyzetének is köszönhette Zsófia, hogy 2010. karácsonyán a királynővel együtt utazott a királynő hivatalos autójában (State Limousin).[5]

Nyilvános szereplései[szerkesztés]

Wessex grófja és grófnéja 2010-ben Stockholmban Viktória svéd királyi hercegnő esküvőjén.

Zsófia grófné esküvője után rögtön vállalt nyilvános szerepléseket a királyi család tagjaként, első külföldi útjára 2000-ben került sor, amikor Kanadába, a Prince Edward-sziget tartományba látogatott.[6] Ezen felül Zsófia elvállalta számos jótékony szervezet védnökségét, az Egyesült Királysági lánycserkészek szervezetének védnöke.

2008-ban, második gyermeke születése után a németországi Paderborn városban meglátogatta az ott állomásozó The Rifles lövészezred 5. zászlóalját, amelynek királyi védnöke.

Címei, megszólítása, kitüntetései[szerkesztés]

Címe és hivatalos megszólítása[szerkesztés]

  • 1965. január 20. - 1999. június 19.: Miss Sophie Rhys-Jones
  • 1999. június 19. - 2023. március 10.: Ő királyi fensége Wessex grófnéja
  • 2023. március 10. -: Ő királyi fensége Edinburgh hercegnéje

Zsófia hivatalos megszólítása: Ő királyi fensége Eduárd Antal Richárd Lajos hercegné, Edinburgh hercegnéje, Wessex grófnéja, Severn vikomtessze, a Királyi Viktória Rend nagykeresztes dámája, a Jeruzsálemi Sz. János rend dámája.

Érdemrendjei[szerkesztés]

Kinevezései
Emlékérem
  • Saskatchewan 2005 -: Saskatchewan megalapításának 100. évfordulójára kiadott medál[9]

Tiszteletbeli katonai kinevezései[szerkesztés]

 Kanada
 Egyesült Királyság

Címere[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Countess of Wessex's mother dies”, BBC, 2005. augusztus 29. (Hozzáférés ideje: 2008. október 27.) 
  2. Archivált másolat. [2012. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 12.)
  3. Countess gives birth to baby boy”, BBC, 2007. december 17. (Hozzáférés ideje: 2008. október 27.) 
  4. Do they really have to look so glum? What these pictures tell us about the Royals”, Dailymail, 2010. augusztus 4. (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 4.) 
  5. Sophie Wessex is Kate Middleton’s Steadying Hand”, DailyExpress, 2010. november 21. 
  6. Scott, Burke, John Aimers (2001. október 1.). „Wessexs' Tour a Triumph”. Canadian Monarchist News (Autumn 2001), Kiadó: Monarchist League of Canada. [2009. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 27.)  
  7. a b Sophie, Countess of Wessex. Regiments.org. [2007. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 27.)
  8. Queen's Printer (20 January 2010). "The Countess of Wessex appointed to the Royal Victorian Order". Sajtóközlemény. Elérés: 20 January 2010.
  9. Government of Saskatchewan (7 June 2005). "The Earl and Countess of Wessex Receive Centennial Medal". Sajtóközlemény. Elérés: 27 October 2008. Archiválva 2011. június 11-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2011. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 12.)
  10. Miroslav Marek: Oldenburg 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]