Sophie Ellis-Bextor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sophie Ellis-Bextor
Ellis-bextoratgay.jpg
Sophie Ellis-Bextor
Életrajzi adatok
Születési név Sophie Michelle Ellis-Bextor
Született 1979. április 10. (35 éves)
angol London, Anglia
Pályafutás
Műfajok Pop, tánc, Alternatív rock
Aktív évek 1997–jelen
Hangszer gitár, zongora, basszusgitár, vokál
Kiadók Polydor Records, Fascination Records

Sophie Ellis-Bextor weboldala

Sophie Michelle Ellis-Bextor (London, Anglia, 1979. április 10. –) angol énekes, dalszövegíró, modell és alkalmi DJ. Pályafutásának kezdete a 1990-es évek végére tehető, mint a Theaudience nevű indie-rock banda szólóénekese. A csapat feloszlása után, Ellis-Bextor szólókarrierbe kezdett, amellyel világsikereket ért el a 2000-es években. Zenéje a mainstream pop, disco, nu-disco, és a 80-as évek elektronikus stílusok egyvelegéből áll össze.

Ellis-Bextor három szólólemezt jelentetett eddig meg: Read My Lips, Shoot from the Hip, és a Trip The Light Fantastic. Jelen pillanatban negyedik, Make a Scene című nagylemezének munkálatait fejezi be.

Biográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Családja és fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sophie Michelle Ellis-Bextor Robin Bextor filmrendező és Janet Ellis színésznő lánya. Szülei elváltak, mikor Sophie még csak 4 éves volt. 3 lánytestvére és 2 fiútestvére van. Gyakran beszélt arról, hogy nagyon fontos számára a családja és gyakran elhívja a testvéreit hogy dolgozzanak vele. Az öccse, Jackson Ellis-Leach jelenleg is a dobosa.

Tanulmányait a twickenhami St. Stephen's általános iskolában kezdte meg, később pedig a Godolphin and Latymerben tanult tovább. Már tizenhárom évesen fellépett a W11 Opera nevű operatársulattal, mára ő a szervezet egyik fő támogatója.

2004. április 23-án adott életet első gyermekének, a kisfiú a Sonny nevet kapta. Férje Richard Jones a The Feeling nevű együttes basszusgitárosa. Esküvőjüket 2005. június 25-én tartották Olaszországban. Korábban a menedzserével Matt Boyddal járt 6 évig.

Ellis-Bextor második gyermeke, Kit Valentine 2009. február 7-én született meg.

Zenei karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Theaudience[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ellis-Bextor zenei karrierjét 1997-ben kezdte meg a theaudience nevű együttesben. Ő volt a zenekar frontembere. Amíg az együttes tagja volt, a Melody Maker olvasói megválasztották a legszexisebb énekesnővé. A theaudience talán legismertebb dala az A Pessimist Is Never Disappointed. Az együttes végül 1998 decemberében oszlott fel.

Szólókarrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A theaudience feloszlása után egy évig nem volt jelen a zenei életben. 2000-ben közreműködött DJ Spiller Groovejet című számában. A Groovejet első lett az Egyesült Királyság slágerlistáján, legyőzve a korábbi Spice Girl Victoria Beckhamet. Ettől kezdve komoly riválisok lettek. A Groovejet számos díjat besöpört, No. 1, Pop Top 20; No. 1, ILR; No. 1, Radio 1 és a Melody Maker az év dalává választotta.

Read My Lips[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001-ben jelent meg Ellis-Bextor debütáló albuma, a Read My Lips.Második helyezést ért el a UK Charts-on és az albumról négy kislemez is bekerült a top 20-as listára. A Take Me Home című Cher dal feldolgozásával a második helyet szerezte meg, ahogyan a Murder on the Dancefloorral is, mely Ellis-Bextor legnagyobb sikere lett, 23 hetet töltött a slágerlistán. A Murder on the Dancefloor lett 2002-ben Európa legtöbbet játszott száma. A harmadik kislemez az albumról, a Get Over You / Move This Mountain 2002 júniusában jelent meg és a harmadik helyre került, míg a negyedik kislemeznek a Music Gets the Best of Me-nek a 14. volt a legjobb pozíciója.

Shoot from the Hip[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Következő stúdióalbuma, a Shoot from the Hip 2003 októberében jelent meg. Habár nem volt olyan sikeres mint az előző lemez, mégis két top 10-es kislemez jelent meg róla. Az album legjobb helyezése a UK Charts-on a tizenkilencedik lett. A Mixed Up World című kislemeze hetedik lett, az I Won't Change You-nak pedig a kielncedik pozíció jelentette a csúcsot. Ez idő tájt Victoria Beckhammel való rivalizálása mondhatni "kiújult" ugyanis Victoria kislemeze a This Groove / Let Your Head Go harmadik helyet ért el. Ellis-Bextor ezután terhes lett, egy időre szüneteltette zenei karrierjét.

Trip the Light Fantastic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2007. május 21-én készült el legújabb lemezével, mely a Trip the Light Fantastic címet kapta. Még az album megjelenése előtt megjelentette a Catch You és a Me and My Imagination című számokat, előbbi nyolcadik utóbbi a huszonharmadik helyet szerezte meg a brit kislemezlistán. A Trip the Light Fantastic hetedik lett a UK albums charton és arany minősítést ért el 2008 júliusában; több mint 100 000 példányt adtak el belőle az Egyesült Királyságban. A 3. kislemez a Today the Sun's on Us mely 2007 augusztusában jelent meg, elmaradt a várakozásoktól és csupán csak a hatvannegyedik helyre került. 2007 szeptemberében részt vett a Sopot Festivalon Lengyelországban, ahol természetesen az Egyesült Királyságot képviselte.

Make a Scene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ellis-Bextor 2008 áprilisában bejelentette, hogy 2009 nyarán megjelenteti a negyedik stúdióalbumát.

Az énekesnő számításainak megfelelően, 2008 áprilisában,a Greatest Hits albumának felvételei annyira gyümölcsözőek lettek, hogy úgy döntött előrehozza negyedik stúdióalbumának kiadását,a tervezett válogatás lemezt ezzel későbbre tolva. Előrejelezte azt is, hogy a mai trendeknek megfelelően, változtat eddig megszokott zenei hangzásán a két lemez kijövetele után.

2008 júniusában megerősítette, hogy a következő kislemeze a "Sophia Loren", c. dalból készül melyet a Rimmel London reklámban használtak fel amiben Ellis-Bextor szintén szerepelt, bár a lemez végül sosem jelent meg fizikálisan. 2009 augusztusában, egy 5 dalból álló élő felvételeket tartalmazó EP-t adott ki ami a 2009-es iTunes London fesztivál alatt készült, amin korábbi sikereit adta elő és egy új dalt, a "Starlight" címűt. (ami végül nem került rá az EP-re.)

Calvin Harris két dalt írt az új albumra, a "Calling It Love" és az "Off and On" -t, ami Róisín Murphy 2007-es Overpowered című lemezéről került át Sophie lemezére és Cathy Dennissel írták közösen; illetve az "Off and On"-ból egy remixet is készített a klubok számára. A Freemasons is dolgozott Sophieval a "Heartbreak (Make Me a Dancer)" c. számon, ami maxi formájában látott napvilágot 2009 júniusában, és egészen a 13. pozícióig jutott az angol játszási listán. Richard X-szel való együttműködéséből a "Magic" és a "Starlight" című dalok születtek. Ugyanakkor dolgozott olyan előadókkal, zenekarokkal is, mint: a Groove Armada, a The Hoosiers, Dimitri Tikovoi, Hannah Robinson, Metronomy, és Matt Prime illetve Liam Howe-al is a Sneaker Pimps-ből. Említették, hogy Armin Van Buuren-el is munkálkodik egy számon melynek címe "Not Giving Up on Love"; azóta a dal új címet kapott és "Not Giving Up" lett belőle. Ez lesz az új album második kislemeze.

2010 januárjában, Ellis-Bextor a Twitterren jelentette be, hogy az új album beharangozó dala a "Bittersweet" lesz (melyet a Freemasons-el és Hannah Robinsonnal írt közösen), a dal mondanivalójának a lényege: "Amikor nem tudsz ellenállni egy olyan dolognak amiről tudod, hogy rossz neked.". Egy bűnös élvezet. Ígérete szerint a dal március elején kerül a rádiókhoz majd áprilisban jön ki kislemezként.

2010 februárjában, Ellis-Bextor egy DigitalSpy-nak adott interjúban megerősítette; az új album címe "Make a Scene" lesz, de később Twitteren az album címének változását jelentette be mert a "Make A Scene nem elég jó!"

Március 18-án jelentették be az új album végleges címét amely a " Straight to the Heart" (Egyenesen a szívhez) címet kapta és 2010 augusztus másodikán jelenik majd meg. Egy újabb áprilisi Digital Spy interjúban Sophie megerősítette, hogy a második kislemez az "Off and On" lesz, egy Calvin Harris által producált elektronikus-dance dal Cathy Harris dalszövegére. Mindenesetre, az interjú óta, Ellis-Bextor újfent a Twitteren osztotta meg a rajongóival, hogy egy másik dalt választottak folytatásnak, ami előreláthatólag július végén jelenik meg, mintegy az augusztusi albummegjelenés előfutáraként. 2010 június: Egy újabb interjúban Sophie elárulja, hogy az Armin Van Buurennel közös dal lesz a második kislemez. 2011 január Az album masterje kész, a cím az eredeti elképzelé szerinti Make a Scene-re változik.

Turnék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Albumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kislemezek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vendégszerepek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

DVD[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap