Sokoto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sokoto (Sakkwato)
a szultán palotája
a szultán palotája
Közigazgatás
Ország Nigéria
Állam Sokoto
Népesség
Teljes népesség427 760 fő (2006)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság480 m
Terület145 km²
IdőzónaCET (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 13° 03′ 44″, k. h. 5° 14′ 02″Koordináták: é. sz. 13° 03′ 44″, k. h. 5° 14′ 02″
A Wikimédia Commons tartalmaz Sokoto témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sokoto, helyi nevén Sakkwato, város északnyugat-Nigériában, közel a Sokoto és a Rima folyó összefolyásához. Egyben Sokoto Kalifátus fővárosa is. Lakosságának nagy része muzulmán. A 2006. évi adatok szerint 427 760 lakosa volt.

Éghajlata[szerkesztés]

A száraz éghajlatú Sokoto talán a Föld egyik legforróbb városa. Az éves átlaghőmérséklet 28,3 °C, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 40 °C. A legmelegebb időszak a február-áprilisi, amikor a nappali hőmérséklet meghaladhatja a 45 °C-ot. A mért legmagasabb hőmérséklet 47,2 °C, amely szintén a legmagasabb mért hőmérséklet Nigériában. Az esős évszak júniustól októberig tart.

Története[szerkesztés]

Sokoto város a hasonló nevű folyó mellett

Sokoto egykor a Fulani birodalom fővárosa volt. Keresztülvezet rajta észak felé a Szaharán átmenő karavánútvonal. Ma fontos kereskedelmi központ és zarándokhely, ahol több mecset és palota is található. Sokoto államnak mintegy 2,5 millió lakosa van. Lakosainak nagy része a hausza és a fulani (fulbék) népcsoporthoz tartozik, a határ menti területek lakói pedig a zabarmawa és a tuareg kisebbségekhez. Közös nyelvük a hausza. Sokoto kalifátus lakosságának túlnyomó része muzulmán.

A város fontos helye az iszlám tanításának Nigériában. A szultán, aki a kalifátust vezeti, gyakorlatilag a nigériai muzulmánok lelki vezetője is.

Sokoto piaca