Sokkos kezelés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sokkos kezelés
(Traitement de choc)
1973-as francia–olasz film

Annie Girardot és Alain Delon
Annie Girardot és Alain Delon
Alternatív cím: Speciális kezelés
RendezőAlain Jessua
ProducerRaymond Danon
Jacques Dorfmann
Műfaj
ForgatókönyvíróAlain Jessua
Roger Curel
FőszerepbenAlain Delon
Annie Girardot
Robert Hirsch
Michel Duchaussoy
ZeneAlain Jessua
René Koering
OperatőrJacques Robin
VágóHélène Plemiannikov
DíszlettervezőYannis Kokkos (Yannis Kokos néven szerepel a stáblistán)
Gyártás
GyártóA. J. Films
Lira Films
Medusa Produzione
Ország Franciaország
Olaszország
Nyelvfrancia, portugál
Forgatási helyszínBelle Île
Játékidő91 perc
Forgalmazás
Forgalmazómagyar MOKÉP (VHS)
Bemutatófrancia 1973. január 18.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Sokkos kezelés[1] 1973-ban készült színes, francia–olasz bűnügyi filmdráma. Eredeti címe: Traitement de choc / L’uomo che uccideva a sangue freddo. Alain Jessua alkotása témáját tekintve évekkel megelőzte Robin Cook Kóma című regényét, illetve az abból Michael Crichton rendezésében készült filmet. A Sokkos kezelés azonban nem egy szimpla bűnügyi történet, sokkal inkább a társadalombírálat dominál benne. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a maga idejében nem volt igazán sikeres. A film leghíresebb jelenete egy tengerparti csoportos fürdőzés, melyben a két főszereplő, Annie Girardot és Alain Delon is szemből, teljesen meztelenül látható. (Alternatív magyar filmcím: Speciális kezelés.)[2]

Magyarországon be sem mutatták a mozik, csak évekkel később láthatta a hazai közönség előbb videókazettán, később a Duna Tv műsorán.

A cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Hélène Masson, a harmincas évei végén járó párizsi üzletasszony fiatalító kúrára jelentkezik dr. Devilers festői környezetben lévő, tengerparthoz közeli klinikáján. Este, vacsora közben barátjával, Jérôme-mal beszélget, aki szintén a klinika páciense. A férfi a kúra előnyeit és dr. Devilers vonzerejét ecseteli. Másnap, a kezelőből kilépve azonban szótlanul és gépiesen megy el a várakozó Hélène mellett, mintha meg sem ismerné a nőt. Az asszonyt dr. Bernard fogadja, ő kezdi meg a kivizsgálását. Vízkúrát rendel Hélène számára, ezt követi majd a tényleges kezelés. A klinika személyzetének egy része külföldi bevándorlókból áll. Egyikőjükkel, egy João nevű fiatalemberrel Hélène néhány szót vált. Később az asszony újra találkozik Jérôme-mal. Szóba kerül a férfi anyagi helyzete. Jérôme arra kéri Hélène-t, hogy ne cáfolja meg a gazdagságáról szóló híreket. Az esti vacsoránál a klinika többi páciense azonban kétértelmű megjegyzéseket tesz Jérôme anyagi helyzetére, mire a férfi távozik az étkezőből. Másnap Jérôme és Hélène kibicikliznek a tengerpartra. A férfi bevallja, hogy anyagi nehézségei vannak.

Hélène épp a szobájában fekszik, mikor levelet hoznak neki Jérôme-tól. Végig se tudja olvasni, mert szobájában megszólal a beépített hangszóró, melyen keresztül dr. Devilers-hez hívják. A fiatal, jóképű orvos megkéri az asszonyt, hogy mondja el, miért szeretne részt venni a kezelésen. Hiszen egyáltalán nem öreg, inkább csak fáradt. Miután Hélène elmondja az indokait, a doktor megkéri, írjon alá egy nyilatkozatot, hogy beleegyezik a kezelésbe. Egy tikkasztó napon a klinika páciensei épp az úszómedence partján heverésznek, mikor az egyik alkalmazott beleszédül a vízbe. Van, aki szerint az illető egyszerűen berúgott, mások szerint inkább a klímát nem bírja. Beszélgetés közben Hélène egyre rokonszenvesebbnek találja Gustave-ot, azt a férfit, aki vele egy napon jelentkezett a klinikára. Este megkezdődik Hélène kezelése. Dr. Bernard és dr. Devilers egy laboratóriumnak tűnő helyiségben egy ágyra fektetik, és injekciót adnak be neki. Az asszony másnap a szobájában tér magához. Csatlakozik a többi pácienshez, és velük együtt szaunázni megy. A forró gőzben vidám játszadozás kezdődik, végül a társaság teljesen meztelenül kiszalad a közeli tengerhez, hogy elmerüljön a hűs habokban. Feltűnik dr. Devilers is, aki csatlakozik hozzájuk. Úszkálás után közösen mennek ebédelni a kikötő egyik vendéglőjébe. Hélène felfigyel egy kisebb vitára a női alkalmazott és egy férfi között.

Hélène és Jérôme (Annie Girardot és Robert Hirsch)

Ezalatt a klinikán Jérôme-ot távozásra szólítják fel, mert kiderül, hogy nincs pénze. Hélène természetesen felajánlja a segítségét, ám a férfi bevallja, hogy nem pillanatnyi pénzzavarban szenved, hanem teljesen tönkrement. Az asszony azzal vigasztalja, hogy a megértő dr. Devilers nyilván cselekedni fog Jérôme érdekében, a férfi viszont azt mondja, a doktort csak a pénz érdekli. Figyelmezteti Hélène-t, hogy legyen óvatos a kezeléssel, mert úgy rá lehet szokni, mint a drogra. Reggelre a férfi eltűnik Hélène szobájából. Az asszony a portán érdeklődik utána, de mielőtt választ kaphatna, megjelenik az egyik női vendég, aki a tengerpartra viszi. A sziklafal alján, félig a vízben Jérôme holtteste hever. Valószínűleg öngyilkos lett. Hélène-t a látvány rendkívül felkavarja, és az előzmények ismeretében úgy dönt, nem marad a klinikán. Távozni szeretne, nagy meglepetésére azonban nem engedik el dr. Devilers engedélye nélkül. Az orvos azt mondja, hogy Jérôme halála túl nagy sokk volt Hélène számára, és ezt a megrázkódtatást orvosi felügyelet mellett kell kihevernie. Emlékezteti az aláírt nyilatkozatra is, mely szerint Hélène önként aláveti magát a kezelésnek. Az asszony ennek ellenére távozni szeretne. Míg a kocsijánál matat, odamegy hozzá João, és arra kéri, hogy vigye magával. A férfi azt mondja, nem érzi jól magát a klinikán. Későbbre beszélnek meg találkozót. Hélène visszamegy a kikötői vendéglőbe, és beszél a két tulajdonossal. Mindketten kedvezőtlenül nyilatkoznak dr. Devilers-ről.

Hélène szobájában még aznap megjelenik João, de szólni sem tud, csak összeesik. Pillanatokon belül ketten jönnek érte, és elviszik. Hélène-nek nem mondják meg, hogy hová, sőt félrelökik az útból. A felzaklatott asszony dr. Devilers irodájába rohan. Jelenetet rendez, mire az orvos felpofozza. Megjelenik dr. Barnard is, és kollégájával közösen a kezelőbe vonszolják Hélène-t. Injekciót adnak neki. Az asszony kérdésére, hogy megölik-e, dr. Devilers „igen”-nel felel. Mire Hélène magához tér, újra a szobájában van. Dr. Devilers ül az ágyánál. A nő ismét João után érdeklődik. A doktor azt mondja, a fiatalember nem bírta az itteni klímát, ezért inkább hazaküldték. A helyére egy másik fiú jött, Manuel. Hélène délután sétálni megy. Egy félreeső épületnél gyanús mozgásra figyel fel. Beoson az épületbe, ami tulajdonképpen egy laboratórium. Meglesi dr. Bernard-t és dr. Devilers-t, akik mintha éppen boncolnának. Épp távozna, amikor Gustave rátalál. Beszélgetni kezdenek arról, hogy milyen furcsa a klinika, és mennyire nem tudnak semmi konkrétumot a kezelés részleteiről.

A társaság hajókirándulásra megy. Utazás közben az asszony megkísérli átkutatni a kapitány kabinját, mivel a férfi dr. Devilers egyik gyanús üzleti partnere. Nem talál semmit, ugyanis túl hamar megzavarják. A kirándulás végén Devilers és Hélène a megszokott kikötői vendéglőbe mennek. Itt az orvos azt mondja a nőnek, hogy elmehet a klinikáról, ha akar: ő még szabadon dönthet, a többiek már nem. Hélène marad, sőt lefekszik a doktorral. Az ágyban már azon viccelődik, hogy vajon a terápia része-e, hogy Devilers lefekszik a női páciensekkel. A férfit telefonon keresik, és ő megígéri a hívónak, hogy egy perc múlva nála lesz. Míg telefonál, Hélène a könyvespolcot nézegeti. Az egyik könyvben rajzos illusztrációt talál egy emberáldozatról. Másnap a medencénél újabb alkalmazotton mutatkoznak a rosszullét jelei. Hélène megjegyzi, hogy ez milyen szokatlan, és mennyire gyanús az is, hogy milyen sűrűn cserélődik a személyzet. A többiek egyetértés helyett inkább szemrehányást tesznek neki, hogy folyton gyanakszik, pedig kitűnően kezelik.

Később Hélène találkozik Manuellel. Ő is szeretne elmenni, nem érzi jól magát, de még nem kapta meg a bérét. Az asszony megígéri, hogy ő majd kifizeti. Estére találkozót beszélnek meg, amelyen azonban Manuel nem jelenik meg. Hélène a szállásukhoz oson, és az ablakon át látja, hogy a fiatalember oldalra dőlve ül egy széken. Besurran a szobájába, szólongatja a fiút, de az lefordul a székről. Hélène elrejtőzik, hogy megnézze, mi fog történni. Hamarosan megjelenik két fehér köpenyes férfi. Az egyik azt mondja, Manuelnek már csak 3-4 órája van hátra. Injekciót szúrnak bele. Másnap Hélène egyik betegtársával osztja meg az élményeit, de az is csak arra figyelmezteti, hogy a nő nem akar beilleszkedni a közösségbe. Megjelenik Devilers, és egy rövid repülésre invitálja Hélène-t a magángépén. Utazás közben sajátos életfilozófiájáról beszél. Újra az ágyban kötnek ki. Amikor Devilers elalszik, Hélène elcseni tőle a kulcsát, hogy beletekintsen a betegek kartotékaiba. A sajátját is megnézi. A papírján két nevet talál: João és Manuel. A következő napon el akar menni a klinikáról, a kocsijából azonban hiányzik az akkumulátor. A szobájából telefonálni szeretne, de vonalhibára hivatkozva nem kapcsolják neki a kért számot. Gustave-hoz siet, az autóját szeretné kölcsön kérni tőle. A férfi megtagadja a kérést. Mikor megjelenik egy ápoló, hogy injekciót adjon Hélène-nek, a nő fellöki őt, és elfut. Kerékpáron próbál menekülni, de mindenhol az útját állják. Az alkalmazottak, sőt a betegek is. Gustave sem kivétel, bár ő végül utat enged neki. Egy autó azonban az árokba szorítja Hélène biciklijét, mire a nő gyalog menekül tovább. A sziklás tengerparton egy férfi rátámad. Dulakodás közben azonban a támadó megcsúszik, és a lezuhan. Nem hal meg, de nem tud mozdulni.

Hélène-re közben már kutyákat szabadítottak az üldözői. A nő végül a laboratórium épületébe menekül. Egy másik ajtón Devilers is a helyiségbe lép. Kíméletlenül feltárja az asszony előtt a valóságot: a kúra része a vérátömlesztés, mindehhez pedig a fiatal személyzet folyton eltűnő tagjai jelentik a „nyersanyag”-ot. Megmutatja Manuel maradványait egy kamrába fellógatva, és azt állítja, a laboratórium furcsán bugyogó hengereiben és centrifugáiban most éppen a férfi testét dolgozzák fel. Hélène és Devilers dulakodni kezdenek. A nőnek végül sikerül megkaparintania egy szikét, amit a doktorba döf. Nem engedi, hogy az agonizáló férfi kihúzza magából, hanem szinte önkívületi állapotban nyomja minél mélyebbre a gyilkos eszközt az áldozatába. Aztán a telefonon a rendőrséget hívja, hiszen ebből a helyiségből van közvetlen vonal is. A kiérkező rendőrfelügyelő nem hisz neki. Elmondja, hogy a többi páciens nem erősítette meg Hélène vallomását, és nem találtak semmit, ami az asszony szavait alátámasztaná. Hélène-t gyilkosságért letartóztatják. A rendőrautóban ülve látja, amint újabb bevándorlókkal teli autó közeledik a klinika felé. Közben a felügyelő arról beszél, hogy ő maga is kapott már kezelést az intézetben, és reméli, dr. Bernard méltó utódja lesz a néhai dr. Devilers-nek…

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Devilers-klinika a francia elit társadalmat (átvitt értelemben a fejlett nyugati társadalmat) szimbolizálja, amely saját érdekében kihasználja és kiszipolyozza a harmadik világot, miközben képviselői – pozícióik megőrzése érdekében – szoros szövetséget alkotnak egymással. A Speciális kezelés olyan amerikai „paranoia-filmek”-kel mutat hasonlóságot, mint Mark Robson A hetedik áldozat (1943), Don Siegel A testrablók támadása (1956) és John Frankenheimer Hét nap májusban (1964) című alkotásai. Pesszimista befejezése Alan J. Pakula A Parallax-terv (1973) és Roman Polański Kínai negyed (1974) című munkáival állítja rokonságba.
  • Alain Jessua olyan rendezők asszisztenseként kezdte a pályáját, mint Max Ophüls, Yves Allégret és Marcel Carné. Az 1960-as években mutatkozott be önálló alkotóként. Játék a gyilkossággal (1967) című alkotását igen kedvezően fogadták. Ennek ellenére viszonylag ritkán forgatott, és soha nem volt igazán kiugró sikere. 1977-ben készült Armaguedon című filmjének szintén Alain Delon volt a főszereplője.
  • Alain Delon és Annie Girardot korábban együtt játszottak Luchino Visconti Rocco és fivérei (1960) című klasszikus alkotásában, amely mindkettőjük pályáján jelentős állomás volt.
A meztelen doktor (középen: Alain Delon)
  • Angliában a filmet Doctor in the Nude (A meztelen doktor) címmel forgalmazták, amellyel a híres fürdőzési jelenetre utaltak. Ennek egyik képkockáját, melyen Alain Delon látható meztelenül, amint a tenger felé szalad, több országban felhasználták a produkció reklámozására: Belgiumban például a filmplakátra is rátették. Az internet korában pornóoldalakon tűntek fel a Speciális kezelésből származó képkockák: Alain Delon számos weboldal tulajdonosa ellen kezdeményezett jogi lépéseket meztelen képeinek engedély nélküli publikálása miatt. A színész e filmen kívül egyébként csupán egy alkalommal volt még hajlandó szemből és meztelenül mutatkozni a kamerák előtt. Valószínűleg véletlen, de a másik film címe a Speciális kezelés eredeti címére – a Traitement de choc szó szerinti magyar jelentése: Sokkterápia – utal: A sokk (Le choc, 1982).

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[3] Magyar hangja
(1. szinkron)[4]
Magyar hangja
(2. szinkron, 2010[5]
Dr. Devilers Alain Delon Rátóti Zoltán Epres Attila
Hélène Masson Annie Girardot Andresz Kati Kovács Nóra
Gérôme Savignat Robert Hirsch Cs. Németh Lajos Sörös Sándor
Dr. Bernard Michel Duchaussoy ? Juhász György
René Gassin Jean-François Calvé ? Gergely Róbert
De Boissière ügyész Gabriel Cattand ? Vass Gábor
De Riberolle ezredes Robert Party ? ?
Camille Giovanelli Jeanne Colletin ? Németh Kriszta
Marcel Lussac Jean Roquel ? ?
Paul Giovanelli Roger Muni ? ?
Manoel Jurandir Craveiro ? Joó Gábor
João João Pareira Lopez ? Szabó Máté
Rendőrfelügyelő Jean Leuvrais ? Papucsek Vilmos
Étterem-tulajdonos Guy Saint-Jean ? Katona Zoltán

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Sokkos kezelés magyar címet használják: IMDB, Filmmúzeum.hu, Cinemastore.hu[halott link], filmkatalógus.hu, Port.hu Archiválva 2016. március 15-i dátummal a Wayback Machine-ben, Est.hu
  2. A Speciális kezelés címváltozatot lásd Mommo.hu Archiválva 2011. május 11-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  3. Szereposztás az IMDb.com szerint
  4. Sokkos kezelés (Traitement de choc, 1972) 1. szinkron. Liget Stúdió, megrendelő Duna TV. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. Sokkos kezelés (Traitement de choc, 1972) 2. szinkron, 2010. Pannonia Sound System Kft., megrendelő Filmmúzeum. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]