Sokkolt kvarc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sokkolt kvarc a kvarc egyik változata, amelynek a normál kvarcétól eltérő mikroszkópi képe van. Nagy nyomáson, de nem túl magas hőmérsékleten a normál kvarc kristályszerkezete kristálytani síkok mentén deformálódik. A kristályban így jelentkező síkokat – melyek mikroszkóppal vizsgálva gyakran lamellákként mutatkoznak – a planáris (lemezes) deformációs jelenségek körébe (angolul Planar Deformation Features, azaz PDF-ekhez), vagy más néven a sokk lamellákhoz sorolják.

Felfedezése, előfordulása[szerkesztés]

Először földalatti nukleáris kísérleteket követően, annak hatásait értékelve figyelték meg: ezek a robbantások képesek voltak akkora nyomást előidézni, hogy a környező kőzetekben sokkolt kvarc képződött.

Eugene Merle Shoemaker mutatta meg, hogy ez a kvarcváltozat becsapódási kráterekben (pl. Barringer-kráter, Chicxulub-kráter) is előfordul,[1] de ásványszemcséit felfedezte a Ries-kráter közelében található Nördlingen város régi épületeinek köveiben is.[2]

Később világszerte megtalálták a kréta és a tercier kőzetek érintkezésénél előforduló vékony rétegben, amely a K-T határt képviseli: kristályainak jelenléte is azt bizonyítja (a rétegben megfigyelt irídiumdúsulás mellett), hogy a kréta időszak és a tercier határán meteoritbecsapódás történhetett.

Sokkolt kvarc társaságában gyakran előfordul a szilícium-dioxid polimorf módosulatai közül a coesit és a sztisovit. A három ásványt a sűrűségük alapján is el lehet különíteni egymástól:

  • kvarc – sűrűsége 2,65 g/cm³
  • coesit – sűrűsége 2,92 g/cm³
  • sztisovit – sűrűsége 4,34 g/cm³

Jelentősége[szerkesztés]

Hasonlóan a coesithoz és a sztisovithoz, jelenlétével igazolható, hogy egy természetes kráter meteoritbecsapódással keletkezett – azaz becsapódási kráter – és nem vulkáni kráter, mivel a vulkáni működés nem képes a sokkolt kvarc képződéséhez szükséges nyomást létrehozni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Shoemaker
  2. Wise

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shocked_quartz című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Shoemaker: Eugene M. Shoemaker: Impact mechanics at Meteor crater, Arizona. U.S. Atomic Energy Commission Open File Report, 1959.
  • Wise: Wise, Sam: The scientific tourist #6 — nothing but rim! (angol nyelven) (html), 2008. február 5. [2017. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 22.)
  • PTE (Megszűnt a lap. Te is segíthetsz megfelelő hivatkozást találni!)