Soho Party

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Soho Party
Információk
EredetBudapest magyar
Alapítva1989
Megszűnt1998
Aktív évek1989 - 1998
Műfajteen-pop, disco, club/dance
KiadóBMG
Kapcsolódó előadókBetty Love
Tagok
Dömötör Sándor
Náksi Attila
Korábbi tagok
Artin
SablonWikidataSegítség

A Soho Party magyar könnyűzenei együttes. Legnagyobb slágereik: a Kéz a kézben, Nem számít a pénz, Dilis a lány, Gyere táncolj!, a Szállj!, Az éjjel soha nem érhet véget és a KFT-feldolgozás, a Balatoni nyár.

Az együttes 1989-ben alakult, Budapesten. Az eredeti felállásban hárman voltak: Náksi Attila, Dömötör Sándor és Artin. Náksi és Dömötör zeneiskolát végeztek, Náksi 6 évig trombitált, Döme 12 évig zongorázott Kovács Magda zeneiskolájában. Első énekesük Artin volt a G-Play együttesből.

Kezdeti próbálkozások után 1993-ban Dömötör és Náksi újjáalakították az együttest, és a csapat állandó vokálosa Betty Love lett. Az énekesnő az állandó munkakapcsolat ellenére nem lett a Soho Party tagja, mindegyik lemez Soho Party feat. Betty Love felirattal jelent meg, és lemezborítókon a Discovery-ig csak Dömötör és Náksi szerepelt. Ezzel az új felállással mutatták be az Animal Cannibals szövegére íródott Miért nincs nyáron hó? című dalt, amely felkerült az FLM albumára is.

1995-ben felléptek a Total Dance fesztiválon. Az együttes összesen 5 nagylemezt adott ki, melyek után 1998-ban feloszlott.

Betty Love szólókarrierbe kezdett, Náksi Attila lemezlovas lett, majd megalapította saját lemezkiadó cégét a Oxigen Music-ot. Dömötör Sándor pedig 2003-ban Kürti Csabával megalakította a Gelka nevű együttest. A jó viszony továbbra is megmaradt az együttes tagjai között, Náksi Attila segített Betty Love-nak a szólólemeze elkészítésében. Búcsúkoncertjüket 1999 januárjában a Sote-klubban tartották. A 2016-os foci Európa bajnokság idején, amikor a magyar válogatott hosszú idők után újra kijutott egy világversenyre, az együttes legnépszerűbb dala ismét felkapott lett és újra reflektorfénybe került az együttes. 2019-ben a Puskás Aréna avatóján újra felléptek Az éjjel soha nem ér véget sikere okán.

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Év Dal Album
1994 Gyere, táncolj! Pizza...!
Baby, nem kell más!
1995 Szállj! Szállj!
Hiányzol
1996 Álom Remix Album
1997 Kéz a kézben Discovery
Nem számít
1998 Az éjjel soha nem ér véget Best Of Collection 1993–1998

Források[szerkesztés]