Szohág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sohag szócikkből átirányítva)
Szohág (سوهاج, Sohag)
Szohág zászlaja
Szohág zászlaja
Közigazgatás
Ország Egyiptom
KormányzóságSzohág
Irányítószám82749
Népesség
Teljes népesség193 931 fő (2008)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság67 m
Terület68 km²
IdőzónaEET (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 26° 33′ 38″, k. h. 31° 41′ 30″Koordináták: é. sz. 26° 33′ 38″, k. h. 31° 41′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szohág témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szohág vagy Szuhág (arabul: سوهاج, angolul: Sohag) város Egyiptomban, Aszjúttól kb. 130 km-re, Kairótól kb. 470 km-re délre, a Nílus-völgyében. Az azonos nevű kormányzóság székhelye. Lakossága kb. 200 000 fő volt 2012-ben. Kereskedelmi, közigazgatási, kulturális és textilipari központ.

A várossal szemben, a Nílus túloldalán áll Akhmím ősi települése. A fáraók korában Ipunak vagy Khemmínnek nevezték, a görögök Panapolisznak. A környékbeli nekropoliszokból több sztéle és szarkofág került a kairói Egyiptomi Múzeumba.

A sivatag határán áll két híres kopt kolostor. A várostól 5 km-re nyugatra a Fehér Kolostor található (Deir el-Abjad), amely 5. századi alapítású. Felbecsülhetetlen értékű kéziratok kerültek innen európai gyűjteményekbe. Innen kb. 4 km-re ÉNy-ra áll a Vörös Kolostor (Deir el-Ahmar). Alapítása a 4. századra tehető.

2010-ben adták át a város repülőterét, a szohági nemzetközi repülőteret.

Sidi Arif-mecset



Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sohag című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Panoráma: Egyiptom, 1976