Snæfellsnes-félsziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Snæfellsnes-félsziget
Közigazgatás
Ország Izland
KözségekEyja- og Miklaholtshreppur, Grundarfjörður, Helgafellssveit, Snæfellsbær, Stykkishólmur
Népesség
Teljes népesség3920 fő (2019)
Földrajzi adatok
Terület1468 km²
Hosszúság107 km
Szélesség35 km
Tengerszint feletti magasság1446 m
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Snæfellsnes-félsziget (Izland)
Snæfellsnes-félsziget
Snæfellsnes-félsziget
Pozíció Izland térképén
é. sz. 64° 51′ 29″, ny. h. 23° 06′ 54″Koordináták: é. sz. 64° 51′ 29″, ny. h. 23° 06′ 54″
A Wikimédia Commons tartalmaz Snæfellsnes-félsziget témájú médiaállományokat.

A Snæfellsnes-félsziget Izland nyugati részén, a Borgarfjörður öböl nyugati részén található. A félszigetet „kis Izlandnak” is szokták nevezni, mivel számos jellegzetes izlandi turistalátványosság itt helyezkedik el, mint például a Snæfellsjökull vulkán. 1446 méteres tengerszint feletti magasságával és jég borította csúcsával a félsziget legmagasabb pontját alkotja a hegy. Tisztább napokon az innen 120 kilométerre lévő fővárosból, Reykjavíkból is látható a hegy. A hegy szerepel Jules Verne Utazás a Föld középpontja felé című regényében is. A Snæfellsjökull és környéke lesz Izland negyedik nemzeti parkja a kormány tervei szerint.

A Snæfellsjökull vulkán látképe

A félsziget és vidéke adják a Laxdœla saga helyszíneit. Ez a szülőhelye a Varangian őr, Bolli Bollassonnak. További történelmi személyek is megjelennek a sagában, mint például: Guðrún Ósvífursdóttir, Bolli Þorleiksson és Snorri a Goði.

A Snæfellsnes északi partvidékén kisebb városok és halászfalvak találhatóak, mint például: Rif, Ólafsvík, Grundarfjörður, Stykkishólmur és Búðardalur.

A Malarrif világítótorony a Snæfellsnes-félszigeten

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Snæfellsnes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]