Smallville (5. évad)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Smallville (ötödik évad) szócikkből átirányítva)
é./r. Cím
5.01 Érkezés
5.02 Halandó
5.03 Elrejtve
5.04 Aqua
5.05 Szomjúság
5.06 Leleplezve
5.07 Töredék
5.08 Magány
5.09 Lex karácsony
5.10 Fanatikus
5.11 Bekerítve
5.12 Elszámolás
5.13 Bosszú
5.14 Sír
5.15 Kiborg
5.16 Hipnotikus
5.17 Üresség
5.18 Törékeny
5.19 Kegyelem
5.20 Áttűnés
5.21 A közvetítő
5.22 Hordozó

5.01 Érkezés (Arrival)[szerkesztés]

A Magány Erődjében Clark vitába keveredik Jor-El-lel, aki azt mondja neki, nem térhet vissza Smallville-be, hanem maradnia kell és fel kell készülnie a bolygó megmentésére. Chloe szintén az Erődbe teleportálódott, azonban képtelen elviselni a fagypont alatti hőmérsékletet, így veszélybe kerül az élete.

Clark-nak az erejét kell használnia, hogy megmentse a lányt. Jor-El megtiltja Clark-nak, hogy elhagyja az Erődöt, azonban később belenyugszik fia döntésébe. De figyelmezteti: ha nem tér vissza napnyugta előtt, akkor szörnyű következményekkel kell számolnia.

Ezalatt Lana elszörnyed, mikor két kriptoni idegent lát kiszállni a meteoreső során lezuhant űrhajóból. A két idegen mindent elpusztít, ami a városból maradt, miközben Kal-El-t keresik.

5.02 Halandó (Mortal)[szerkesztés]

Jor-El megfosztja erejétől Clark-ot, így hétköznapi emberré teszi őt. Clark ezzel megelégszik, és összejön Lana-val…

Miután Lana-t, Jonathan-t és Martha-t három Belle Reeve-i túszul ejti, Clark-nak kell kitalálni, hogyan mentse meg őket az ereje nélkül.

Eközben Lex próbálja kiszedni Chloe-ból mi történt a barlangban.

5.03 Elrejtve (Hidden)[szerkesztés]

Chloe-t figyelmezteti Gabriel, hogy arra készül, egy rakétával eltörölje a Föld színéről Smallville-t. Az erejétől továbbra is megfosztott Clark szembekerül Gabriel-lel és lövést kap. Kórházba kerül, ahol élet és halál között lebeg, a sorsa pedig Jor-El kezében van.

Eközben Lex próbálja kinyitni az űrhajót…

5.04 Aqua[szerkesztés]

Egy tóparti buli majdnem drámai fordulatot vesz, mikor Lois beüti a fejét vízbeugrás közben. Mielőtt Clark megmenthetné őt, egy rejtélyes úszó – Aquaman, alias Arthur Curry – közbelép, kimenekítve a lányt a vízből. A fiú olyan gyorsan úszik, hogy Clark-ot simán lehagyja, aki ettől teljesen ledöbben.

A.C. azért jött Smallville-be mert hallotta, sok hal kipusztult Kráter tóból, és tudja is, ki által, ezért betör a LuthorCorp titkos víz alatti bázisába, hogy elpusztítsa Lex egyik torpedóját (amivel képes elpusztítani több millió élőlényt a tengerben). Azonban Lex elkapja…

Eközben Fine professzor munkát ajánl Clark-nak. Egy könyvet szeretne írni a LuthorCorp-ról.

5.05 Szomjúság (Thirst)[szerkesztés]

Lana úgy dönt, az utolsó pillanatban beiratkozik Metropolisi Egyetemre. Azonban arra kényszeríti a sors, hogy egy lánykollégiumban keressen szállást, mivel ilyen késői időpontban más lehetőség nincsen. Ugyanakkor kollégiumi szobatársai kissé többet ajánlanak neki, mint egy szobát…

Miután Lana vámpírrá változik, megpróbálja megölni Chloe-t, de Clark közbeavatkozik, és így Clark-ot nézik ki következő áldozatnak…

5.06 Leleplezve (Exposed)[szerkesztés]

Jonathan nagyon meglepődik, amikor felbukkan a farmon legrégebbi barátja, Jack Jennings szenátor az újraválasztási kampányához kér támogatást. A későbbiekben még több segítségre lesz szüksége a szenátornak, mivel meghal egy fiatal bártáncosnő, akiről kiderül, hogy a szeretője volt. Így ő lesz az elsőszámú gyanúsított. Kis csapatunk ismét nyomozni kezd. Chloe pedig meggyőzi Lois-t, hogy – bártáncosnőnek álcázva magát – segítse a nyomozást. Ám a dolgok rosszra fordulnak, amikor Lois-t elrabolja egy diplomata fia…

Még ebben az epizódban Jack Jennings megkéri Jonathan-t, hogy induljon az szenátorválasztáson…

5.07 Töredék (Splinter)[szerkesztés]

Clark-ot megfertőzi az ezüst kriptonit, melynek hatására paranoiás lesz. Az ezüst kriptonit elhiteti vele, hogy Chloe fel akarja fedni a titkát Lionel előtt, hogy Jonathan szövetkezik ellene Lionel-lel, valamint hogy Lex és Lana titkos viszonyt folytat.

Chloe és a Kentek eszeveszetten keresik a gyógymódot, azonban Fine Professzor lesz az, aki megmenti Clark-ot. A szálka, amit kivesz Clark-ból, Fine (terveinek) részét képezi.

5.08 Magány (Solitude)[szerkesztés]

Martha-t megtámadja egy különös kór, hamar egyértelművé válik, hogy csak órák vannak hátra az életéből. Clark Fine professzorhoz-hoz fordul segítségért, aki meggyőzi Clark-ot, hogy csupán Jor-El felelős a betegségért. Chloe Luis segítségével látja a Luthorok egyik raktárát, ahol Fine űrhajóját látja.

Fine elhiteti Clark-kal, hogy az egyetlen mód az anyja megmentésére, ha elpusztítja a Magány Erődjét. Amikor azonban megérkeznek az Erődbe, Fine megkísérli kiszabadítani Zod tábornokot és megölni Clark-ot. Chloe a barlangon keresztül az Erődbe jut, és segít a zöld kriptonittal fogságban tartott Clark-on. Fine eltűnik, az űrhajóval együtt. Martha azon nyomban meg is gyógyul.

5.09 Lex karácsony (Lexmas)[szerkesztés]

Lex-nek olyan információ jut a birtokába, amellyel tönkreteheti Jonathan életét. El kell döntenie, hogy felhasználja-e ezt az információt, s ezzel tönkreteszi-e Clark és Martha életét is.

Mielőtt döntene, lelövik és kómába esik. Az édesanyjáról álmodik, valamint arról az életről, amit élhetett volna, ha elhagyja apját és a LuthorCorp-ot. Az alternatív életében Lex boldog házasságban él az áldott állapotban lévő Lana-val. Van egy fiuk, Alex. Ebben a boldog életben, azonban Lana meghal, mert Lex apja nem segít rajtuk, fitogtatva hatalmát, amit a fia a boldog élet reményében, eldob magától. Lex a kómából felébredve a hatalmat és pénzt választja, egy középosztálybeli házasélet helyett.

Ezalatt Chloe megkéri Clark-ot, hogy erejét felhasználva segítsen eljuttatni a karácsonyi ajándékokat a gyerekeknek.

5.10 Fanatikus (Fanatic)[szerkesztés]

Jonathan életveszélyes fenyegetéseket kap egy rejtélyes ismeretlentől, hogy szálljon ki a szenátori posztért vívott küzdelemből. Később Clark fellógatva találja apját a pajtában és elhatározza, hogy megtalálja a támadót. Így lel rá arra a fanatikus csoportosulásra, amely mindent képes megtenni azért, hogy Lex nyerje a választást.

Lois élete is veszélybe kerül: elrabolják, és arra kényszerítik, kövessen el merényletet Jonathan ellen a beszéde alatt. Lionel pénzügyi támogatást ajánl fel – Jonathan kampányához – Martha-nak.

Lana eközben a meteoresőt tanulmányozza, mert úgy hiszi, nem véletlen, hogy még egyszer Smallville-t meteoreső sújtotta.

5.11 Bekerítve (Lockdown)[szerkesztés]

Két rendőr, aki látta az űrhajót landolni a második meteoresőben, elrabolják Lana-t és Lex-et. Megfenyegetik őket, hogy mindketten meghalnak, ha Lex nem árulja el, hol rejtegeti a hajót.

Lex és Lana megpróbálnak megszökni, azonban menekülés közben Lex kap egy golyót, amit Lana-nak szántak. Attól félve, hogy Lex elvérzik, Lana megkéri, árulja el, hogy hol van a titkos rejtekhely. Ekkor azonban Lex bevallja, hogy a hajó néhány hete rejtélyesen eltűnt.

Eközben Clark felfedezi, hogy Lana Lex-szel együtt végez kutatásokat a hajóval kapcsolatban…

5.12 Elszámolás (Reckoning)[szerkesztés]

A sorozat századik epizódjában Clark feltárja a titkát Lana előtt. Jonathan és Lex megismeri a szenátori választás eredményeit. Egy tragikus autóbaleset történik az országúton, ami Clark egyik szerettének az életébe kerül. A kétségbeesett Clark Jor-El-nél könyörög segítségért…

5.13 Bosszú (Vengeance)[szerkesztés]

Martha-t megtámadják az utcán, és egy ismeretlen jó tevő megmenti. A tolvajok elviszik Jonathan óráját is, amit Martha Clark-nak akart adni, de ő nem fogadta el, ezért lelkiismeret furdalása lesz, és bármit megtesz, hogy visszaszerezze az órát. Közben kiderítik Chloe-val, hogy az ismeretlen jótevő nem más, mint a Daily Planet kétbalkezes, szemüveges riportere…

5.14 Sír (Tomb)[szerkesztés]

Egy fiatal lány lelke kiszabadul, miután a Talon-ba csap egy villám, miközben Chloe zuhanyozik.

Chloe látja egyedül a lány szellemét, aki mondani akar neki valamit, és eközben mindenki azt hiszi, Chloe örökölte az anyja betegségét. A lány megmutatja, hogy a holtteste ott van a Talon falában. Chloe-t megszállja a lány szelleme, aki bosszút akar állni azon az emberen aki ezt tette vele.

Eközben Lex mindenképp szeretné elvinni Belle Reeve-be Chloe-t.

5.15 Kiborg (Cyborg)[szerkesztés]

Egy jó szándékú doktor kiszabadítja a félig ember, félig gép Victor-t a LuthorCorp-tól, ahol fogva tartották és kísérleteket hajtottak rajta végre. Menekülés közben Victor-t elüti Lana. Miután Lana sértetlenül látja elsétálni a fiút, Clark-ot hívja segítségül, hogy kiderítsék mi történt. Clark összebarátkozik Victor-ral és megígéri neki, hogy segít megtalálni a barátnőjét. Azonban Lex csapdát állít Victor-nak és visszaviszi a LuthorCorp-ba…

Eközben Martha-t megzsarolják egy videófelvétellel, és Lionel az aki segít neki.

5.16 Hipnotikus (Hypnotic)[szerkesztés]

Lex felfedezi, hogy Fine professzor (Brainiac) Honduras-ban van. Elhatározza, hogy utána megy. Lana-nak is mindent elmondd, aki arra kéri, had mehessen vele, de Lex nem engedi. Megígéri Lana-nak, mindent elmesél, amikor visszajön.

Clark eközben találkozik a gyönyörű lánnyal, Simone-val, akinek van egy nyaklánca, amivel tudja az embereket hipnotizálni, és rávenni bármire. Ezzel Clark-ot is hipnotizálja, aki még az erejét is felfedi Simone előtt. Ezt Simone kihasználja, és megparancsolja neki, ölje meg Lex-et.

5.17 Üresség (Void)[szerkesztés]

Lana még mindig össze van zavarodva a Clark-kal való szakítása miatt. A lány részt vesz egy veszélyes szérum tesztelésében, melynek segítségével újra látja halott szüleit. Clark, aggódva hogy Lana a szérummal kárt tesz magában, elindul megmenteni őt. Azonban ez nem sikerül. Sőt, ő is kap egy adagot a kriptonittal kevert szérumból. Ennek hatására képes lesz nemrég elhunyt apjával beszélni. Jonathan figyelmezteti fiát, hogy Lionel tudja a titkát.

Eközben Lionel egyre közelebb kerül Martha-hoz…

5.18 Törékeny (Fragile)[szerkesztés]

Clark és Martha befogad egy kislányt, Maddie-t. A lány nevelőanyja brutális gyilkosság áldozata lett. Kiderül, hogy Maddie különleges erőivel telekinetikusan képes összetörni az üveget. Ezután mindenki őrá gyanakszik, kivéve Clark-ot…

Eközben Chloe rájön, valami van Lex és Lana között.

5.19 Kegyelem (Mercy)[szerkesztés]

Egy maszkos ember elrabolja Lionel-t. Túszként tartja fogva, és arra kényszeríti, hogy részt vegyen az általa kieszelt kegyetlen játékokban. Lionel-nek szabályosan kell nyernie, hogy életben maradjon.

Miután Clark elmondja Martha-nak, hogy Lionel tudja a titkát, a nő elindul hogy beszéljen vele. Azonban ezáltal véletlenül belecsöppen a Játszmába, s immár az ő élete lesz a tét.

5.20 Áttűnés (Fade)[szerkesztés]

Clark Metropolis-ban megment egy Graham nevű idegent, aki cserébe esküt tesz, hogy viszonozza mindezt neki. A láthatatlanná válás képességét felhasználva úgy dönt, megöli Lex-et. Úgy gondolja, ez lesz legjobb viszonzás Clark-nak, mert így visszakapja Lana-t.

Eközben Clark elmondja Lana-nak, hogy félti őt Lex-től…

5.21 A közvetítő (Oracle)[szerkesztés]

Clark megdöbben, amikor az apja szellemét látja a temetőben. Még inkább összezavarodik, amikor Jonathan azt mondja neki, hogy meg kell ölnie Lionel-t.

Eközben Lex kifejleszt egy oltóanyagot Fine halálos vírusára, de Fine közbelép és Lex-be oltja az anyagot, ami megdöbbentő reakciót vált ki…

5.22 Hordozó (Vessel)[szerkesztés]

Brainiac szabadjára enged egy halálos vírust, ami milliókat fog megölni. Megtagadja Clark-tól a gyógyító vakcinát, hacsak nem egyezik bele Zod tábornok kiszabadításába. Clark Lionel-hez fordul segítségért…

Eközben Lex el van ámulva az újonnan szerzett erejétől és képességeitől. Megosztja a felfedezést Lana-val, aki úgy dönt, kiáll Lex mellett. Mit sem sejtve arról, hogy a Lex életében beállt változás annak köszönhető, hogy részt vett Brainiac ördögi tervében…