Skorpiók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Skorpiók
Androctonus crassicauda
Androctonus crassicauda
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Csáprágósok (Chelicerata)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Skorpiók (Scorpiones)
C. L. Koch, 1837
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Skorpiók témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Skorpiók témájú kategóriát.

A skorpiók (Scorpiones) az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsének, azon belül a pókszabásúak (Arachnida)) osztályának egy rendje. Majdnem 1500 fajuk ismert.

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első skorpiók több mint 90 millió éve jelentek meg. A fajok többsége trópusi. Gyakoriságuk a sarkkörökhöz közelítve csökken,

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

8 járólábuk van, mint a pókoknak. Megnyúlt potrohuk végén méregtüske van, amiben erős mérget tárolnak. Takarékoskodniuk kell, mert a méreg lassan termelődik újra. A méregtüskét egyrészt védekezésre használják, másrészt hogy megöljék zsákmányukat, például a pókokat, rovarokat és apró gerinceseket. Első pár lába ollóvá alakult az évmilliók során.

Ultraibolya fényben fluoreszkálnak.

Életmódjuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rovarokkal táplálkoznak; zsákmányukat karmos tapogatólábaikkal kapják el. A vékonyabb tapogatólábú skorpiók ezután ollóikkal ragadják meg zsákmányukat, amit megszúrják tüskéikkel. A vastag tapogatólábú skorpiók ollóikkal lefogják a zsákmányt, és csak akkor szúrnak, ha a zsákmány túlzottan ficánkol. A pókokhoz hasonlóan 1 pár csáprágójuk van, ez azonban második, az áldozat feldarabolására szolgáló ollópárrá alakult át.

Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendkívül ellenállóképesek; jelentős radioaktív sugárzást is kibírnak.

Veszélyük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legveszélyesebb skorpiók a Szaharában, Arizonában és Mexikóban élnek. Az 1500 faj közül csak néhány faj szúrása lehet halálos, főként a gyerekekre. A skorpió általában csap egyet méregtövisével, ha egy csupasz lábú ember halad el mellette. Ugyanolyan veszélyes lehet viszont az is, ha bebújik a cipőbe. (A skorpiók gyakran a meleg, sötét helyeket keresik fel, mint például a cipőt alvóhelyként.) A legtöbb skorpió azonban ártalmatlan. Horvátországban fellelhető példányok nem veszélyesek az emberre.

Sok skorpiófaj csípése inkább fájdalmas, mint veszélyes. Egyes trópusi fajok csípése azonban életveszélyes lehet, különösen kisgyermekekre és idős emberekre. A skorpiók napközben többnyire rejtekhelyre húzódnak, de ha ott megzavarják őket, akkor támadnak.

Rendszertani felosztásuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]