Skorpiók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Skorpiók
Androctonus crassicauda
Androctonus crassicauda
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Csáprágósok (Chelicerata)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Skorpiók (Scorpiones)
C. L. Koch, 1837
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Skorpiók témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Skorpiók témájú kategóriát.

A skorpiók (Scorpiones) az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsének, azon belül a pókszabásúak (Arachnida)) osztályának egy rendje. Majdnem 1500 fajuk ismert.

Anatómia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

8 járólábuk van, mint a pókoknak. Megnyúlt potrohuk végén méregtüske van, amiben erős mérget tárolnak. Takarékoskodniuk kell, mert a méreg lassan termelődik újra. A méregtüskét egyrészt védekezésre használják, másrészt hogy megöljék zsákmányukat, például a pókokat, rovarokat és apró gerinceseket. Első pár lába ollóvá alakult az évmilliók során.

Életmód[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A skorpió rovarokkal táplálkozik. Karmos tapogatólábaikkal kapják el zsákmányukat. A vékonyabb tapogatólábakkal rendelkező skorpiók ezután ollóikkal megragadják zsákmányukat, majd megszúrják tüskéikkel. A vastag tapogatólábakkal rendelkező skorpiók lefogják ollóikkal a zsákmányt, és csak akkor szúrnak, ha a zsákmány túlzottan ficánkol. A pókokhoz hasonlóan 1 pár csáprágóval rendelkeznek, de az evolúció során ez a csáprágó pár még egy pár ollóvá alakult át. Ez az áldozat feldarabolására szolgál.

Veszélyük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legveszélyesebb skorpiók a Szaharában, Arizonában és Mexikóban élnek. Az 1500 faj közül csak néhány faj szúrása lehet halálos, főként a gyerekekre. A skorpió általában csap egyet méregtövisével, ha egy csupasz lábú ember halad el mellette. Ugyanolyan veszélyes lehet viszont az is, ha bebújik a cipőbe. (A skorpiók gyakran a meleg, sötét helyeket keresik fel, mint például a cipőt alvóhelyként.) A legtöbb skorpió azonban ártalmatlan. Horvátországban fellelhető példányok nem veszélyesek az emberre. Sok skorpiófaj csípése inkább fájdalmas, mint veszélyes. Egyes trópusi fajok csípése azonban életveszélyes lehet, különösen kisgyermekekre és idős emberekre. A skorpiók napközben többnyire rejtekhelyre húzódnak, de ha ott megzavarják őket, akkor támadnak.

Rendszertan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]