Skid Row (amerikai együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Skid Row (USA) szócikkből átirányítva)
Skid Row
Rachel Bolan, Johnny Solinger és Scotti Hill 2008-ban a dél-texasi RockFesten
Rachel Bolan, Johnny Solinger és Scotti Hill 2008-ban a dél-texasi RockFesten
Információk
Eredet USA
Alapítva1986
Aktív évek1986–1996, 1999–
Műfajheavy metal, hard rock
KiadóAtlantic Records, Skid Row, SPV
Tagok
Rachel Bolan
Dave "The Snake" Sabo
Scotti Hill
Johnny Solinger
Dave Gara
Korábbi tagok
Rob Affuso
Sebastian Bach
Varone Fil
Matt Fallon
Kurtis Jackson
Steve Brotherton
Keri Kelli
Timothy DiDuro
Shane Stack
Ryan Newell

A Skid Row weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Skid Row témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Skid Row egy amerikai heavy metal zenekar. Egyike a kilencvenes évek grunge-divatját megelőző utolsó, kereskedelmileg is sikeres amerikai heavy metal-együtteseknek.

Története[szerkesztés]

A zenekart 1986-ban alapította a basszusgitáros Rachel Bolan (James Southworth) és a magyar felmenőkkel rendelkező Dave „The Snake” Sabo (David Michael Sabo), akik egy lemezboltban ismerték meg egymást. Snake gyermekkori barátja, John Bongiovi révén került be először a Bon Joviba, majd Rachel Bolan-nel megalapították saját zenekarukat, a Skid Row-t (az első név-elképzelés Darkness lett volna), mely a szlengben a külváros lepusztult, munkások lakta részét jelenti. Már javában használták a nevet, amikor megtudták, hogy volt már egy ilyen nevű rockbanda Írországban 1967-79 között, melyben Gary Moore és Phil Lynott is játszott. John Bongiovi, aki ekkor a banda teljesjogú managere volt 35000 dollárért megvette Gary Moore-tól a név használatának jogát. A duó felvette még Scotti Hill-t (Scott Lawrence Mulvehill) gitározni, Rob Affuso-t (Robert James Affuso) dobolni, az énekes pedig Matt Fallon lett, akit 1987-ben Sebastian Bach (Sebastian Philip Bierk) váltott fel, mikor a többiek egy fotós barátjuk Mark Weiss esküvőjén hallották énekelni.

Az első évek klubkoncertekkel teltek (többször szerepeltek együtt Jon Bon Jovival is), majd '89-ben jött az első album Skid Row címmel az Atlantic Records kiadásában, melyről aztán számos dal sláger lett (I Remember You, 18 and Life, Big Guns, Piece Of Me , és talán a leghíresebb, Youth Gone Wild). Ebben az évben Oroszországban (hajdani Szovjetunió) turnéztak a Bon Jovi, Mötley Crüe, Cinderella, Scorpions, Ozzy Osbourne, és egy orosz zenekar, a Gorky Park társaságában (Moscow Music Peace Festival 1989), valamint hosszabban turnéztak egész Japánban. Sikerük azonban inkább botrányos, zajos volt, főleg a frontember Sebastian megmozdulásai miatt: üveggel dobta meg a közönséget, vagy közfelháborodást kiváltó pólóban jelent meg a színpadon, „AIDS kills fags” (Az AIDS megöli a melegeket) felirattal. A botrányoknak egyetlen pozitív következménye volt: a '91-es új album (Slave to the Grind) a toplisták élén nyitott, olyan dalokkal, mint az album címével megegyező Slave To The Grind, Monkey Business, vagy a mélyenszántó témájú In A Darkened Room.

1992 táján azonban már jött az új zenei hullám: Kurt Cobain és társai, és a grunge hamarosan elavulttá tette a '80-as évek nagy sztárjait, így a Skid Row-t is. '95-ben még kiadták a Subhuman Race-t, de a siker már nem volt olyan átütő (noha a Breakin' Down daluk az Arkangyal szárnyalása c. film betétdala is volt), végül a tagok közötti személyes nézeteltérések -elsősorban Bolan és Bach között- vezettek a zenekar 1996-os feloszláshoz.

1997-ben megszületett a Prunella Scales nevű zenekar (egy színésznőről kapta a nevét), tagjai pedig: Rachel Bolan, Phil Varone, Tommy Southard, és Francis Elwood voltak. Egyetlen albumuk jelent meg, Dressin Up The Idiot címmel.

1998-ban Snake Sabo, Scotti Hill, Rachel Bolan és Rob Affuso útjai ismét keresztezték egymást, és Shawn Mars barátjuk közreműködésével új projekt vette kezdetét Ozone Monday néven.

Néhány év önálló próbálkozás után Rachel és Dave 1999-ben úgy döntöttek, új életre keltik a Skid Row-t, de ezúttal már Sebastian nélkül. Az új énekes Johnny Solinger lett, a dobos egy ideig Charlie Mills, majd Phil Varone. 2002-ben közös turnéra indulta a Kiss-szel, 2003-ban új albumot jelentettek meg ThickSkin címmel. Egy, a lemez készítését feldolgozó DVD is született, Under the Skin "The Making of Tickskin" néven. 2006-ban Johnny Solinger (ének), Rachel Bolan (basszusgitár), Dave "The Snake" Sabo (gitár), Scotti Hill (gitár), és Dave Gara (dob) elkészítették a Revolutions Per Minute albumot.

Tagok[szerkesztés]

Klasszikus felállás (1987–1996)[szerkesztés]

Jelenlegi felállás[szerkesztés]

Egyéb tagok[szerkesztés]


Diszkográfia[szerkesztés]

Év Album Helyezések Egyéb
Cím Kiadva Kiadó Formátum USA AUS
[1]
AUT
[2]
CAN
[3]
NLD
[4]
NOR
[5]
SWE
[6]
SWI
[7]
UK
[8]
1989 Skid Row 1989. január 24. Atlantic Records CD 6 12 - 11 - - 21 26 30 5x Platina(USA)

3x Platina (CAN)[9]

1991 Slave to the Grind 1991. június 11. Atlantic Records CD 1 3 16 8 - 12 9 15 5 2x Platina(USA)

Platina (CAN)[9]

1995 Subhuman Race 1995. március 28. Atlantic Records CD 35 5 - 31 84 - 21 49 8 Arany
2003 Thickskin 2003. augusztus 5. Blind Man Sound CD 46 - - - - - - - -
2006 Revolutions per Minute 2006. október 24. SPV Records CD - - - - - - - - -
2022 The Gang's All Here 2022. október 14.

Források[szerkesztés]

  1. Australian album charts
  2. Austrian album chart
  3. Canadian album chart. [2011. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 28.)
  4. Dutch album chart
  5. Norwegian album chart
  6. Swedish album chart
  7. Swiss album chart
  8. British album chart
  9. a b CRIA Certifications. [2016. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 28.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Skid Row (heavy metal band) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]