Simone Pianetti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Simone Pianetti
Született1858. február 7.
Camerata Cornello
Elhunyt20. század
Milánó
Állampolgárságaolasz
Foglalkozásaámokfutó gyilkos
A Wikimédia Commons tartalmaz Simone Pianetti témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Simone Pianetti (1858. augusztus 7.– ?) olasz sorozatgyilkos, aki 7 embert ölt meg.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Simone Pianetti 1858-ban született Camerata Cornellóban. Fiatal korában megpróbálta megölni apját egy örökösödési vita kapcsán, de kísérlete sikertelen volt. Ismeretlen okokból nem tartóztatták le, hanem a csendőrség (Carabinieri) helyi vezetőjével kötött egyezség alapján az Egyesült Államokba távozhatott. Mivel terveit itt sem tudta megvalósítani, apja segítségével hazatért Olaszországba és feleségül vett egy Carlotta nevű helybéli leányt, akitől 9 gyereke született.

Hazatérése után[szerkesztés]

Pianetti éttermet nyitott a faluban, ahol táncolni is lehetett. A helyi lelkész és más egyházi személyek ezzel nem értettek egyet, és rákényszerítették étterme bezárására. Ezután egy elektromos energiával működő malmot akart létrehozni, de ez sem sikerült. Lényeges körülmény, hogy falujában ő volt az egyetlen, aki nem járt vasárnaponként templomba. Ezek a tények mind azt sugallták számára, hogy Camerata Cornellóban mindenki utálja őt, végül ez vezette őt a mészárláshoz.

A mészárlás és következményei[szerkesztés]

1914. július 13-án reggel fogta puskáját és agyonlőtt 7 embert. Áldozatai a következő személyek voltak:

  • Domenico Morali
  • Abramo Giudici (a község elöljárója) és leánya, Valeria
  • Giovanni Ghilardi (cipész)
  • Stefano Filippi (a község lelkipásztora)
  • Giovanni Giupponi
  • Caterina Milesi (farmer)

A gyilkosságok után Pianetti elhagyta a falut és néhány napot Monte Cancervóban töltött, annak ellenére, hogy egy rendőrökből, csendőrökből és a 78. gyalogsági ezred egy századából álló csapat kereste őt. Olmo al Brembónál tűzharcba keveredett a csendőrökkel, de sikerült elmenekülnie a hegyekbe. Sohasem tartóztatták le és a holttestét sem találták meg.

Megjegyzések[szerkesztés]

Pianetti hőssé vált az anarchisták szemében, mivel szerintük a római katolikus egyház ellen harcolt a Brembo folyó völgyében.