Sikasso

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sikasso
Árusok Sikasso piacán
Árusok Sikasso piacán
Közigazgatás
Ország Mali
RégióSikasso régió
Alapítás éve19. század
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség213 977 fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság410 m
Terület400 km²
IdőzónaGMT (UTC0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 11° 19′, ny. h. 5° 40′Koordináták: é. sz. 11° 19′, ny. h. 5° 40′
A Wikimédia Commons tartalmaz Sikasso témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sikasso város Maliban, a délkeleti Sikasso régióban, melynek fővárosa. Lakossága több mint 140 000 fő, ezzel az ország második legnépesebb települése.

Történelme[szerkesztés]

Sikassot a 19. század elején alapították. A település 1876-ig egy kis falu volt, ekkor Tieba Traoré, a Kénédougou Királyság uralkodója - akinek édesanyja sikassoi származású volt - a településre helyezte át az állam székhelyét. Palotáját is itt építette föl a szent Mamelon-hegyen, amelyen ma a víztorony áll. Uralkodása alatt egy erős fal is megépült a város körül, amelyre a környező népek és a francia gyarmatosítók fenyegetései miatt volt szükség. A város majd három évig ellenállt a francia ostromnak, de végül 1898-ban elesett. Az akkori uralkodó, Tieba öccse e szavak kíséretében öngyilkos lett: „Saya ka fisa ni maloya ye.” (A halál kívánatosabb mint a szégyen.)

Földrajz[szerkesztés]

A város délkeletre fekszik az ország fővárosától, Bamakótól, valamint 45 km-re található a Burkina Faso-i határtól. Az elefántcsontparti határ 100 km-re délre található. A város egy fontos autóútón fekszik, mely Malit és Burkina Faso-t köti össze a tengerparti országokkal, mint Togo, Benin, Ghána és Elefántcsontpart.

A trópusi éghajlat következtében a városra bőséges csapadék hullik, főleg az esős évszakban. A legcsapadékosabb hónap a augusztus, akkor átlagosan 298,6 mm eső hullik. A kedvező éghajlat miatt a mezőgazdasági termelésre egész évben van lehetőség, így Sikasso önellátása garantált, ellenben Mali többi északra fekvő városától.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.climate-charts.com/Locations/m/M161297.php Archiválva 2011. május 20-i dátummal a Wayback Machine-ben Sikasso éghajlata (angol nyelven)

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Sikasso
A Wikimédia Commons tartalmaz Sikasso témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sikasso című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.