Siamosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Siamosaurus
Evolúciós időszak: kora kréta, berriasibarremi[1]
A Siamosaurus rekonstrukciója
A Siamosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájú állatok (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Spinosauroidea
Család: Spinosauridae
Nem: Siamosaurus
Buffetaut & Ingavat, 1986
Fajok
  • S. suteethorni Buffetaut & Ingavat, 1986 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Siamosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Siamosaurus témájú kategóriát.

A Siamosaurus (nevének jelentése 'sziámi gyík') a theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban a mai Thaiföld területén élt. Az állat pontos mérete ismeretlen, de a hossza feltehetően elérte a 9,1 métert. Típusfajáról, a Siamosaurus suteethorniról Eric Buffetaut és Rucha Ingavat készített leírást 1986-ban.[2] Nagyon kevés információ áll rendelkezésre erről a kréta időszaki húsevőről, de a fogak, amelyek alapján ismertté vált, nagyon hasonlítanak a Spinosaurus fogaira, így feltételezhető, hogy halevő volt.

Élőhely[szerkesztés]

Romain Amiot és kollégái 2010-es publikációjukban úgy találták, hogy a spinosaurida csontok oxigénizotóp arányai félig vízi életmódot jeleznek. A spinosauridák közé tartozó Baryonyx, Irritator, Siamosaurus és Spinosaurus fogainak izotóp arányait összehasonlították a kortárs theropodák, teknősök és krokodilok izotopikus összetevőivel. A tanulmány úgy találta, hogy a theropodák között a spinosaurida izotóp arányok közelebb álltak a teknősökéhez és a krokodilokéhoz. A Siamosaurus példányok arányai tértek el a leginkább az egyéb theropodákétól, és a Spinosaurus arányai tértek el a legkevésbé. A szerzők megállapították, hogy a spinosauridák a modern krokodilokhoz és vízilovakhoz hasonlóan a napjuk nagy részét vízben töltötték.

A szerzők emellett kijelentették, hogy a félig vízi és halevő életmód magyarázattal szolgál arra, hogyan élhettek együtt a spinosauridák a többi nagytestű theropodával; a más zsákmányra vadászó, és más élőhelyen élő különféle theropodáknak nem kellett közvetlenül versengeniük egymással.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Siamosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • home.comcast.net: Megalosauroidea. The Theropod Database. [2012. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 11.)
  • Buffetaut 1986: Buffetaut, E., Ingevat, R. (1986). „Unusual theropod dinosaur teeth from the Upper Jurassic of Phu Wiang, northeastern Thailand”. Rev. Paleobiol. 5, 217–220. o.  
  • Amiot 2010: Amiot, R., Buffetaut, E.; Lécuyer, C.; Wang, X.; Boudad, L.; Ding, Z.; Fourel, F.; Hutt, S.; Martineau, F.; Medeiros, A.; Mo, J.; Simon, L.; Suteethorn, V.; Sweetman, S.; Tong, H.; Zhang, F.; and Zhou, Z. (2010). „Oxygen isotope evidence for semi-aquatic habits among spinosaurid theropods”. Geology 38 (2), 139–142. o. DOI:10.1130/G30402.1.  

További információk[szerkesztés]

  • Siamosaurus. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 11.)