Shimizu Mega-City Pyramid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shimizu TRY 2004 Mega-City Pyramid
Hely Tokió, Japán
Építész(ek) Dante Bini, David Dimitric
Hasznosítása
Felhasználási terület iroda, lakás, kutatás, szabadidő
Alapadatok
Tető magassága 730 m
Alapterület 88 km2 m²

A Shimizu TRY 2004 Mega-City Pyramid egy tervezett projekt amelynek keretében egy hatalmas piramist építenének a Japán, Tokiói-öbölben. A szerkezet körülbelül 14-szer magasabb lenne mint Gízában található Nagy Piramis. Az építmény 750 000 ember befogadására lenne alkalmas, és 730 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedne el beleértve az 5 rácsos tartószerkezetet melyek mindegyike akkora méretű mint a gízai nagy piramis. Ez a piramis segítené Tokió növekvő helyhiányának megszüntetését, de a projekt csak 1/47-ét tudná kezelni Tokió lakosságának.[1] Az ötlet részben a 1982-es Szárnyas fejvadász című sci-fi filmből ered amelyben két futurisztikus piramis szerkezet látható melyet a fiktív Tyrell Corporation épített meg.

A tervezett építmény olyan nagy, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre az építéshez olyan anyag amely megtartaná a szerkezet súlyát. A módszerre talán a jövőben rendelkezésre álló rendkívül erős de könnyű anyagok által előállított szén nanocsövet alkalmazzák majd.

Méretek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az építmény földtől mért magassága 2000 méter (2200 yd), alapterülete 8 négyzetkilométer (3.1 négyzetmérföld) lenne. Az infrastruktúra mérete mintegy 25 négyzetkilométer, bruttó alapterülete 88 négyzetkilométer (34 négyzetmérföld). Az épület a következő rétegekből áll:

  • Réteg: 1-3 lakások, irodák, stb
  • Réteg: 4-5 kutatás, szabadidő, stb

Minden réteg magassága 146,4 m (5 réteg magassága 730 m)

A piramis 204 kisebb piramisból állna egymáson pedig nyolc nagy piramis lenne. Mindegyik kisebb piramis mérete akkora lenne mint a Las Vegas-i Hotel Luxor.

Bemutatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Discovery Channel Mérnöki csodák című műsorában mutatták be, 2003-ban. amelyben az mondták, hogy a piramist 2110-re befejeznék.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]