Shimadzu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shimadzu Corp.
Típus
Alapítva1875
Székhely Japán, Kiotó
AlapítóGenzō Shimazu I
Iparáglabortechnika és orvosi műszerek
Formakabusiki gaisa
Termékektudományos műszer
LeányvállalataiShimadzu Europe GmbH
Tőzsdetokiói tőzsde

A Shimadzu Corp. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Shimadzu Corp. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Shimadzu Corporation (japánul 株式会社島津製作所 [Kabusiki-gaisa Simadzu Szeiszakuso], Hepburn-átírással Kabushiki-gaisha Shimazu Seisakusho) egy Japán központú technológiai vállalat. Főleg labortechnikával és orvosi műszerekkel foglalkozik. A főkonszern, a Shimadzu Corporation Kiotóban található. A német Shimadzu Németország GmbH a Shimadzu Europe GmbH-hoz tartozik, székhelye Duisburgban van.

Történet[szerkesztés]

A Shimadzu konszern központja Kiotóban

A Shimadzu-t id. Genzo Simadzu alapította 1875-ben. Fia, ifj. Genzo Simadzu fejlesztette ki Japán első röntgenkészülékét, egy évvel az után, hogy Wilhelm Conrad Röntgen felfedezte az röntgensugarakat. 1968-óta a Shimadzu cég Németországban kémiai elemzésre és orvosi diagnosztikára használható készülékeket ad el. Tanaka Kóicsi, a vállalat egyik kutatója 2002-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat.

Honlap[szerkesztés]

Commons:Category:Shimadzu Corporation
A Wikimédia Commons tartalmaz Shimadzu témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Shimadzu című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.