Sheldon Cooper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sheldon Cooper
Agymenők-szereplő
Jim Parsons.png
Jim Parsons, Sheldon alakítója
Megszemélyesítője Jim Parsons
Titulusa doktor
Lakóhelye Los Angeles
Sheldon Cooper az IMDb-n

Sheldon Cooper egy kitalált szereplő az amerikai CBS csatorna Agymenők című szituációs komédiájában. A karakter megformálója Jim Parsons.

Jellemzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sheldon együtt lakik barátjával, Leonard Hofstadterrel egy albérletben. Mindketten ugyanazon az egyetemen dolgoznak Los Angelesben. Sheldon elméleti fizikus, szakterülete a húrelmélet. Hihetetlenül okos, IQ-ja 187. Emlékezete, mint a fényképezőgép. Szinte minden témakörben járatos, noha tudása sokszor megreked az elméletek szintjén. Szereti a vonatokat. Jogosítványa van, bár autót nem tud vezetni. Véleménye szerint egy olyan különleges személynek, mint ő, nincs szüksége arra, hogy vezessen. Emiatt mindig barátaira szorul, akik mindenhová viszik magukkal.

Szociális képességei azonban alulfejlettek, nem érti a humort, a gúnyt, az iróniát. Igazi barátai nincsenek. Környezetét gyakran kioktatja. Számos kényszerbetegsége is van. Az Asperger-szindróma tipikus jellegzetességeit mutatja, bár a sorozat készítői több nyilatkozatban is visszautasították az ilyen feltételezéseket, mondván, hogy ő nem Aspergeres, hanem egyszerűen csak ilyen. Életét szigorú szabályok szerint éli.

Ha elsüti egyik - környezete által idegesítőnek tartott - viccét, azt gyakran a „Bazinga!” felkiáltással hozza köztudomásra (jelentése kb.: „Sakk és matt!”). Gyakran gyerekesen viselkedik, nem szereti a veszekedést, ha beteg, énekelni kell neki a "Szép cicát" (Szép cica, jó cica, selymes a bundád. Kedves cica, álmos cica, bújj hozzám!). Képes teljesen összeomlani, ilyenkor csak a barátai tudnak neki segíteni. Imádja a képregényeket és a szuperhősöket, kedvenc karaktere a Zöld Lámpás, Batman és Flash.

Kedvenc filmsorozatai a Ki vagy, Doki?, a Star Trek, a Csillagkapu, de gyűlöli a Babylon 5-öt. Filmeknél a sci-fi a kedvenc műfaja. A videojátékok közül a Halo 3-t szereti, és imád paintballozni is.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sheldonnak van egy lány ikertestvére, Missy. Megrögzött agglegény, barátnője nincs és valószínűleg nem is volt soha komoly kapcsolata senkivel.

Azonban ez megváltozott a 3. évad befejező részében és a 4. évadban. Sheldon barátai találnak egy internetes társkereső oldalon egy hozzá hasonló gondolkodású és intelligenciájú lányt, Amy Farrah Fowler-t (Mayim Bialik).[1] Sheldon hangsúlyozza, hogy Amy csak egy barát, aki nő is egyben, de nem barátnő. Amy egyre több időt tölt Sheldonnal, ezzel a barátait az őrületbe kergetve.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012-ben a Euglossa bazinga méhfaj nevét Sheldon örökös Bazinga! felkiáltása ihlette.[2] A névválasztás iróniája, hogy a sorozatbeli karakter allergiás a méhekre.[3][4]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. SG.hu - Ő lesz a Big Bang Theory Sheldonjának barátnője. www.sg.hu. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
  2. Egy új méhet neveztek el Sheldon Cooper után”, 2012. december 17. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 6.)  (angolul)
  3. „The Big Bran Hypothesis”. The Big Bang Theory. CBS.
  4. A Rendmánia című rész leírása. (Hozzáférés: 2013. szeptember 6.) (angolul)