Seychelle-szigeteki vércse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Seychelle-szigeteki vércse
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Sólyomalakúak (Falconiformes)
Család: Sólyomfélék (Falconidae)
Alcsalád: Sólyomformák (Falconinae)
Nemzetség: Valódi sólymok (Falconini)
Nem: Falco
Faj: F. araeus
Tudományos név
Falco araeus
(Oberholser, 1917)
Szinonimák

Falco araea

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Seychelle-szigeteki vércse témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Seychelle-szigeteki vércse témájú kategóriát.

A Seychelle-szigeteki vércse (Falco araeus) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjéhez, azon belül a sólyomfélék (Falconidae) családjához tartozó faj.[1][2]

Rendszerezése[szerkesztés]

A fajt Harry Church Oberholser amerikai ornitológus írta le 1917-ben, a Cerchneis nembe Cerchneis araea néven.[3]

Előfordulása[szerkesztés]

Seychelle-szigetek területén honos. A szigetországban ez az egyetlen nappali ragadozó madárfaj. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi síkvidéki esőerdők, valamint szántóföldek, ültetvények és városi régiók. Állandó, nem vonul faj.[4]

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 15–24 centiméter, szárnyfesztávolsága 44–47 centiméter.[5] Szárnyai viszonylag rövidek és lekerekítettek. A kifejlett hím testének felső része vörösbarna apró fekete pettyekkel, míg hasa fakóbarna és petty nélküli. Feje szürkéskék. Csőrének hegye sárga, amúgy fekete. A tojók szinezete hasonló a híméhez, csak kicsit halványabb.

Életmódja[szerkesztés]

Nyíltabb erdők, füves rétek lakója, de előfordul mezőgazdasági területeken és farmokon is. Többnyire egy kiszemelt leshelyen ülve várja ki áldozatát és rárepülve kapja el. Szitálni nagyon ritkán szokott. Elsősorban gyíkokkal, a szigeteken őshonos nappali gekkókkal (Phelsuma nem) és szkinkekkel (Mabuya nem) táplálkozik. ezek étrendjének mintegy 92%-át teszik ki. Ezeken kívül fogyaszt még apró madarakat, békákat, rovarokat is. A nagyobb testű tojó legyűri a betelepített patkányokat is.

Szaporodása[szerkesztés]

Territóriuma a legkisebb az összes nappali ragadozómadár közül, mintegy 40 hektár. Költési ideje augusztustól októberig tart. Fészkét sziklafalra, fára vagy épületre rakja. Kettő vagy három fehér, barnával mintázott tojást rak, melyeket 28-31 nap alatt költ ki a tojó. A kikelt fiókákat a szülők közösen etetik. A fiatal madarak 35-42 nappal a kikelés után hagyják el végleg a fészket.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az elterjedési területe kicsi, egyedszáma 530 példány körüli, viszont stabil. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a sebezhető fajként szerepel.[4] A faj állományai, mint minden endemikus fajé a szigetországban megsínylették az emberi jelenlétet. A szigetcsoport központi nagy szigetein élt korábban is elsősorban, és ma is megtalálható Mahé, Silhouette, North Island és Praslin szigeteken valamint néhány apróbb környékbeli szigeten. Praslin szigetéről kihalt, de 1977-ben visszatelepítették.

Az élőhelyeit jelentő erdők kiirtása, az erdőtüzek és a betelepített macskák miatt állományai erősen lecsökkentek. Ezen felül a macskák, a patkányok és a betelepített gyöngybagoly (Tyto alba) emellett még táplálékkonkurense is, mivel ezek is sok gyíkot fogyasztanak. Ráadásul a gyöngybagoly és a szintén betelepített pásztormejnó (Acridotheres tristis) még fészkelőkonkurensei is

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Jboyd.net rendszerbesorolása. (Hozzáférés: 2022. szeptember 21.)
  2. A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2022. szeptember 21.)
  3. Avibase. (Hozzáférés: 2022. szeptember 21.)
  4. a b A faj adatlapja a BirdLife International oldalán. (Hozzáférés: 2022. szeptember 21.)
  5. Oiseaux.net. (Hozzáférés: 2022. szeptember 21.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Seychelles Kestrel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]