Set the Controls for the Heart of the Sun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pink Floyd
Set the Controls for the Heart of the Sun
Dal az A Saucerful of Secrets albumról
Megjelent1968. június 29. (UK)
1968. július 27. (US)
FelvételekAbbey Road Studios, London
1967. augusztus 7-8., október
1968. január, március, május
StílusPszichedelikus rock
Nyelvangol
Hossz5:28
KiadóColumbia (EMI) (UK)
Capitol Records (US)
SzerzőRoger Waters
ProducerNorman Smith
Az A Saucerful of Secrets dalai
Első oldal
  1. Let There Be More Light
  2. Remember a Day
  3. Set the Controls for the Heart of the Sun
  4. Corporal Clegg
Második oldal
  1. A Saucerful of Secrets
  2. See-Saw
  3. Jugband Blues
SablonWikidataSegítség

A Pink Floyd Set the Controls for the Heart of the Sun című dala 1968. június 29-én jelent meg a zenekar A Saucerful of Secrets című albumán. A dalt Roger Waters írta, 1967 és 1973 között a koncertek állandó részét képezte. Egy élő változata hallható az 1969-es Ummagumma című albumon, valamint a Pink Floyd: Live at Pompeii című filmben.

A felvételek 1967 augusztusában kezdődtek, majd októberben és David Gilmour közreműködésével 1968 januárja és májusa között több rájátszással tették teljessé a dalt. Gilmour 1993-ban azt nyilatkozta a Guitar World című magazinnak, hogy Syd Barrett „egy icipici részt” játszott a dalban. Ennek értelmében ez a Pink Floyd egyetlen dala, melyben mind az öt tag játszik.

Bruno McDonald Pink Floyd – Through the Eyes of… című könyvében Roger Waters elmondta, hogy a szöveg néhány sorát a Tang-dinasztia idejének kínai költészetről szóló könyvből vette át (mint később kiderült, a könyv az A.C. Graham által fordított Poems of the late T'ang volt).

Waters Li He (Li Ho) Ne menj ki az ajtón című verséből a „witness the man who raged at the wall as he wrote his question to heaven”, Li Shangyin (Li Sang-jin) verseiből pedig a „watch little by little the night turn around”, a „countless the twigs which tremble in dawn” és a „one inch of love is an inch of ashes” sorokat vette át, majd módosította azokat.

A dalban hallható riff – valószínűleg véletlenül – Jimmy Garrison szólójára emlékeztet, amit John Coltrane Live at the Village Vanguard Again! című albumán szereplő My Favorite Thingsben játszott. Ezt a riffet Gilmour játssza, gitárjának mély regiszterei basszusgitár hangját idézik. A riff E E F E D E… a fríg hangsorban.

Több más Pink Floyd-dal mellett ez adta az ihletet Douglas Adamsnek a Vendéglő a világ végén című regényében szereplő Disaster Area (Katasztrófa-övezet) nevű zenekarhoz. A Disaster Area a világegyetem leghangosabb zenekara. A Pink Floyd koncertjeihez hasonlóan az ő műsoraiknak is szerves részét képezik a fényeffektek. Koncertjeik végén egy űrhajót küldenek a legközelebbi csillagba, hogy az ott robbanjon fel.

A második albumról a Jugband Blues mellett a Set the Controls for the Heart of the Sun került fel a 2001-ben megjelent Echoes: The Best of Pink Floyd című válogatásalbumra.

Roger Waters In the Flesh, valamint The Dark Side of the Moon Live című turnéján rendszeresen előadta a dalt (az In the Flesh turnén a dal közben az Arnold Layne és a The Scarecrow promóciós filmjeit vetítették). 2002. június 26-án és 27-én a Wembley Stadionban adott két koncerten Nick Mason is csatlakozott a dal előadásához. Ez volt az első lépés afelé, hogy a Pink Floyd újraegyesüljön a 2005-ös Live 8 londoni koncertjére.

Koncerten előadott változatok[szerkesztés]

  • A dal mind az Ummagummán, mind a Live at Pompeii című filmben újabb, eltérő tempójú részekkel egészült ki. A halkabb középrészben például nincsenek dobok, ehelyett egy absztrakt, improvizációs rész hallható.
  • Az In the Flesh: Live című albumon a dalban egy szaxofonszóló hallható.

Részlet[szerkesztés]

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]