Serák Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Serák Károly
Született1835. október 28.[1]
Peszéradacs
Elhunyt1905. május 28. (69 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
GyermekeiSerák Márta
Foglalkozásaagronómus
Tisztségeigazgató (1873–1905, Fővárosi Állat- és Növénykert)
A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója
Hivatali idő
1873 1905
ElődBerecz Antal
UtódLónyai Géza
A Wikimédia Commons tartalmaz Serák Károly témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Serák Károly (Adacs, 1835. október 28. (keresztelés)[2]Budapest, 1905. május 28.)[3] nagyabonyi kisbirtokos, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója.

Életútja[szerkesztés]

Serák Károly mellszobra a budapesti Állatkertben
Serák Károly mellszobra a budapesti Állatkertben

Serák István és Traub Anna törvénytelen fiaként született, Kunszentmiklóson keresztelték.

1873-ban nevezték ki állatkert-igazgatónak, mert abban reménykedtek, hogy gazdálkodói tapasztalatával az új direktor meg tudja menteni a kertet a teljes összeomlástól. Három évtizeden át, „változó szerencsével” vezette a kertet, a leghosszabb ideig valamennyi igazgató közül.

Kinevezése után hozzáfogott az állatkert katasztrofális pénzügyi helyzetének rendbetételéhez. Első lépésként a fővároshoz fordult pénzsegélyért, a város vezetői azonban ezt megtagadták, mondván: ilyesmiről csak akkor lehet szó, ha az új vezetés eredményeivel bizonyít.

Ezután úgy igyekezett az állatkertet működtetni, mintha az a saját kis birtoka lenne, s mivel külső segítségre nem számíthatott, minden lehetőséget megragadott a pénzszerzésre. A legnagyobb haszonnal persze a mutatványosok szerepeltetése kecsegtetett, így aztán egymást érték a tűznyelők, az akrobaták és a kötéltáncosok. Bár ezek a látványosságok az állatkertbe nemigen illettek, elegendő bevételt hoztak a kertnek ahhoz, hogy a válságból kilábalhasson. A pénzügyi helyzet lassan stabilizálódott, s 1875-ben már a főváros is megszavazta a segélyt az állatkert részére.

Már vagy nyolc évig volt beteg és ekkor az állatkert hanyatlásáért és bajaiért is őt okolták. Meghalt 1905. május 29-én Budapesten a Szent János-kórházban.

Családja[szerkesztés]

Első felesége Danielisz Hortenzia, akitől megözvegyült. Második neje Hentaller Emília (Elma), Hentaller Eduárd és Batta Constantia leánya, akivel 1884. szeptember 15-én házasodott össze a Budapest-Kálvin téri református templomban,[4][5] (Elhunyt 1906. július 3-án Budapesten.)[6] Harmadik felesége Thury Emília Mária volt, akivel 1888 novemberében kötött házasságot Budán, az unitárius egyház szertartása szerint.[7] Gyermekeik Serák Márta opera-énekesnő és Serák Alice tanítónő (férjezett Mándoky Lajosné, Budapest, 1889. július 30. – Budapest, 1953. december 5.).[8]

Munkái[szerkesztés]

  • Állatkerti Kalauz. Tájékoztató a budapesti állatkertben az állatok rövid leírásával, Budapest, 1878.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • [1] Serák Károly mellszobra az állatkert-történeti emléksétányon (László Péter alkotása)
  • [2] Az Országos Hírlap (főszerkesztő: Mikszáth Kálmán) 1898. december 5. száma (4. oldal első hasáb közepe): 25 éve az állatkert igazgatója
  • Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái I–XIV. Budapest: Hornyánszky. 1891–1914.  

További információk[szerkesztés]

  • Kelemen: Unitárius kislexikon. Bp., Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség, 1999.