Szergej Alekszandrovics Kuszevickij

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Serge Koussevitzky szócikkből átirányítva)
Szergej Alekszandrovics Kuszevickij
Életrajzi adatok
Született1874. július 26.
Visnyij Volocsok
Elhunyt1951. június 4. (76 évesen)
Boston
SírhelyChurch on the Hill Cemetery
HázastársaNatalie Koussevitzky (1905. szeptember 8. – 1942)
Pályafutás
Műfajokkomolyzene
Hangszernagybőgő
Tevékenységzeneművész, karmester

Szergej Alekszandrovics Kuszevickij aláírása
Szergej Alekszandrovics Kuszevickij aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Szergej Alekszandrovics Kuszevickij témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szergej Alekszandrovics Kuszevickij (oroszul: Сергей Александрович Кусевицкий; ismertebb, angolos átírással Serge Koussevitzky; Visnyij Volocsok, 1874. július 26.Boston, 1951. június 4.), orosz-amerikai nagybőgős és karmester.

Élete[szerkesztés]

Moszkvában tanult, kezdetben nagybőgővirtuóz volt (írt is egy versenyművet hangszerére 1902-ben), egészen az 1908-as berlini karmesteri debütálásáig. Az elkövetkező években megalapította saját zenekarát.

1920-ban elhagyta a Szovjetuniót, először Párizsban, majd az Egyesült Államokban telepedett le (állampolgárságot 1941-ben kapott).

1924-ben kinevezték a Bostoni Szimfonikusok élére. A következő 25 év alatt Amerika vezető zenekara született meg kezei alatt, és megalapította a tanglewoodi nyári koncert- és oktatási programsorozatot. Ezen kívül igen sok hangfelvételt készített a zenekarral, általában mindegyiket kirobbanó sikerrel; ezek nagy része ma kompaktlemez formájában elérhető. Olyan nagy nevek nőttek fel irányítása alatt, mint például Leonard Bernstein.

A modern zene nagy támogatója volt, ő rendelte többek között a következő műveket (később az ún. Koussevitzky Foundation keretén belül rendelte és adta elő a műveket):

Halála után özvegye az Amati-készítette nagybőgőjét Gary Karr híres kortárs nagybőgősnek adta.