Segway

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Segway használat közben

A Segway (ejtsd: szegvéj) egy önegyensúlyozó, két kerekű, elektromos meghajtású eszköz az ember helyváltoztatásának elősegítésére. A készüléket Dean Kamen amerikai mérnök találta fel és jelenleg a Segway Inc. gyártja New Hampshire-ben, az USA-ban. A „Segway” szót gyakran a járműfajta közneveként is használják (pl. „segwayezz”).[1]

A termék kifejlesztése[szerkesztés]

A fejlesztés során a Segway kódneve eredetileg Ginger illetve IT volt. A Ginger név Ginger Rogers-től, Fred Astaire gyakori filmbeli partnerét idézi, mivel a fejlesztő mérnökök a Dean Kamen által megalkotott első giroszkópos, számítógépvezérelt eszközt, az iBOT kerekesszéket eredetileg Fred Upstairs-nek keresztelték, mivel fel tudott menni a lépcsőkön (upstairs) is.

A Segway megjelenését nagy várakozás, merész beharangozások előzték meg. Első bemutatója végül 2001. december 3-án volt New York-ban.

Technológia[szerkesztés]

A Segway levehető InfoKey-kulcsa

Bekapcsolt állapotban a Segway-t a kerekek közötti alvázban elhelyezett elektromos motorok tartják függőleges helyzetben és egyensúlyban. Az egyensúly megtartását és az irányítást a motorokon keresztül két beépített számítógép végzi, amelyek giroszkópok és egyéb érzékelők segítségével másodpercenként több mint százszor korrigálják a pozíciót. A felhasználó az eszközt a testsúlyának előre, illetve hátrahelyezésével, valamint a kormány jobbra ill. balra döntésével irányítja.

A Segway, két elektromos motorjával 20 km/h maximális sebesség elérésére képes.

Felhasználása[szerkesztés]

Segway bemutató video
Turisták Segway-es városnéző körúton

A Segway nagyon sokféle célra lehet használni, mind különféle munkákhoz, mind a közlekedésben, a mozgássérültek mobilitásának növelésében, mind a turizmusban. Egyre több helyen használják rendőrök és biztonsági őrök járőrözéshez, nagyobb területű kiállítási-, rendezvény- és szórakoztató parkokban, és mind több városban jelennek meg az idegenvezetett Segway-es városnéző túrák is turisták számára.

Használatának jogi szabályozása[szerkesztés]

Amerika[szerkesztés]

Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban a Segway-ekre vonatkozó szabályozás államonként változó: általánosságban megengedett a használat mind közúti közlekedésben, mind gyalogosok által használt járdákon és sétautakon, de helyi önkormányzatok bizonyos területeken egyes esetekben korlátozzák a használatot.

Ázsia[szerkesztés]

Japánban a Segway-t az elektromos motorok teljesítménye alapján motorkerékpárnak minősítették és az ennek megfelelő szabályok vonatkoznak a használatára.

Kínában a rendőrség használ Segway-eket és azokhoz hasonló, saját fejlesztésű eszközöket járőrözésre.

Izrael[szerkesztés]

Izraelben a Segway-ek nem számítanak járműnek és minden gyalogosok által használt területen használhatók, valamint azokon az utakon is, amelyek esetében a járda hiányzik, vagy nem használható biztonságos haladásra. A Segway-ek használata 16 éves kortól engedélyezett.

Európa[szerkesztés]

Segway Németországban hátsó helyzetjelző lámpával és rendszámmal felszerelve.

Európában a Segway-ek még nem igazán terjedtek el, mint egyéni közlekedési eszközök, de egyre több helyen jelennek meg a turistáknak Segway-es városnéző túrákat kínáló cégek. A legtöbb országban a Segway-ek nem számítanak járműnek, így használójuk gyalogosnak minősül, s e szerint veheti igénybe a különböző közterületeket. Egyes országokban azonban járműnek tekintik a Segway-t: itt rendszámmal kell őket felszerelni és használatuk jogosítványhoz, illetve felelősségbiztosításhoz kötött.

Magyarország[szerkesztés]

Magyarországon a Központi Közlekedési Felügyelet állásfoglalása[forrás?] szerint a Segway-ek nem minősülnek járműnek, használójuk gyalogosnak tekintendő, így a Segway használható járdán, sétálóutcában, parkok sétaútjain vagy magánterületen, de kerékpárúton vagy közúton csak ezek hiányában.

Néhány önkormányzat - több mikromobil járművel együtt - a segwayek használatát is korlátozza.

  • Balatonfüred ( Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2018. (VII.9.) önkormányzati rendelete az elektromos közlekedési járművek használatáról ) [1][halott link]
  • Budapest 01. Budavári kerület ( Budapest I. kerület Budavári önkormányzat képviselő testületének ; 15/2013. (V.31.) önkormányzati rendelete ; A közösségi együttélés alapvető szabályairól valamint ezek megsértésének és elmulasztásának jogkövetkezményeiről ; és a módosító 13/2018. (VI.28.) önkormányzati rendelet ) [2][halott link]
  • Budapest 05. Belváros-Lipótváros kerület ( Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019.(II.01.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről ) [3][halott link] [4]
  • Tihany ( Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (VII.04.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásainak jogkövetkezményeiről ; és a módosító 17/2019. (VI.21.) önkormányzati rendelet ) [5] [6]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Segway Inc., the manufacturer of Segway two wheeled transport for business, patrol, robotics and personal transportation
  • Segs4Vets, provides Segways to United States wounded Veterans
  • Segway Fest, an annual convention of Segway PT users and enthusiasts
  • Segway polo, similar to polo, except that instead of playing on horseback, each player rides a Segway PT on the field
  • Bay Area SEG, The Bay Area Segway Enthusiasts Group that founded Segway polo
  • Toyota Winglet, a self-balancing two-wheeled scooter by Toyota
  • Honda U3-X, a self-balancing one-wheeled electric vehicle by Honda
  • HUBOWAY, a self-balancing two-wheeled scooter by KAIST

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2014. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 18.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Segways
A Wikimédia Commons tartalmaz Segway témájú médiaállományokat.