Segnosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Segnosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta, 93,5–83,5 Ma[1]
A Segnosaurus rekonstrukciója
A Segnosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Therizinosauridae
Nem: Segnosaurus
Perle, 1979
Fajok
  • S. galbinensis Perle, 1979 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Segnosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Segnosaurus témájú kategóriát.

A Segnosaurus ('lassú gyík', a Latin segnis 'lassú' vagy 'lomha' és az ógörög σαυρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételéből) a therizinosaurida theropoda dinoszauruszok egyik neme. A típusfajról, a S. galinensisről Altangerel Perle készített leírást 1979-ben. Három (az állkapocscsontból, a csípőből, a hátsó lábból, a hollócsőrből és egy hiányos mellső lábból, valamint csigolyákból álló) példány alapján ismert, melyeket a mongóliai Bayan Shireh-formáció,[2] késő kréta kori, turonisantoni[1] korszakbeli rétegeiben fedeztek fel.

A Segnosaurusnál a többi therizinosauroideától való eltérést jelent az állkapocs meziális fogainak töve, ami enyhén hajlított, határozottan disznószerű, valamint a lábujjak mérsékelten összenyomott állapota. A fogcsont laterodorzális pereme a tizennegyedik fogcsonti fognál kezdődik és hátrafelé az állkapocs hosszának feléig tart, ellentétben az Erlikosaurus állcsontjának hasonló részével, ami az ötödik fognál kezdődik. Ez azt jelzi, hogy a Segnosaurusnak nem volt olyan kiterjedt pofája, mint amilyennel az elképzelés szerint az Erlikosaurus rendelkezett.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Segnosaurus szerepel Robert T. Bakker Raptor Red című regényében. A könyvben az állat ásó életmódot folytat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Segnosaurus. The Paleobiology Database. (Hozzáférés: 2010. november 25.)
  2. Vickaryous, M.K., Maryańska, T., Weishampel, D.B.. Therizinosauroidea, The Dinosauria, 2nd edition, Berkley, Los Angeles, London: University of California Press, 152. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Segnosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.