See What a Fool I’ve Been

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(See What A Fool I’ve Been szócikkből átirányítva)
Queen
See What A Fool I’ve Been
dal
A-oldalSeven Seas of Rhye
Megjelent1974. február 23.
Felvételek1973. augusztus
Trident stúdió, London
StílusBlues-rock
Nyelvangol
Hossz4:31
KiadóEMI, Parlophone (Európa)
Elektra, Hollywood (Amerika)
SzerzőBrian May
ProducerQueen, Roy Thomas Baker
A Queen II album dalai
Első oldal
  1. Procession
  2. Father to Son
  3. White Queen
  4. Some Day One Day
  5. The Loser in the End
Második oldal
  1. Ogre Battle
  2. The Fairy Feller’s Master-Stroke
  3. Nevermore
  4. The March of the Black Queen
  5. Funny How Love Is
  6. Seven Seas of Rhye
SablonWikidataSegítség

A See What a Fool I’ve Been dal a brit Queen együttestől. Eredetileg Brian May gitáros írta még az 1960-as évek végén, előző együttesének, a Smile-nak.

Később a Queen koncertein is elhangzott, és 1973 augusztusában a Queen II album üléseinek részeként ezt a dalt is felvették. A Queen II-re azonban nem került fel, vannak olyan nézetek, mely szerint azért, mert nem illett bele az album eltérő hangulatú oldalainak koncepciójába. 1974. február 23-án a Seven Seas of Rhye kislemez B-oldalán jelent meg. Később felkerült a The Complete Works válogatásra mint B-oldalas dal, valamint a Queen II 1991-es újrakiadására, mint bónuszdal.

May később úgy nyilatkozott, hogy egy régi blues dal átdolgozása, bár nem emlékezett arra, hogy melyiké, mert a felvételkor csak a riffre és a szöveg egy töredékére emlékezett:

Ez a dal szintén egy rejtély maradt a számomra az évek során. Egy öreg blues számon alapul. Amikor megpróbáltam kideríteni az eredeti íróját, régen, és néhány évvel később is kudarcot vallottam. Emlékeim szerint egy TV műsorban hallottam játszani, azt hiszem Muddy Waterstől. A Queen felvételen csak visszaemlékeztem a dalra, és a maradványaiból építkeztem, különösen a szöveg esetében.[1]

A dalnak később készültek BBC stúdióbeli felvételei, ahol a szövegben kisebb eltérések vannak, ezek miértjére sosem derült fény. A koncerteken előadott verzió szövege ugyancsak különbözik mind a B-oldalas verziótól, mind a BBC verziótól.[2]

2004-ben Brian egyik rajongója felfedezte, hogy a dal Sonny Terry és Brownie McGhee That’s How I Feel című művén alapul, bár a hasonlóság olyan csekély a két mű között, hogy nem lehet feldolgozásról beszélni. Miután a rajongó felvette vele a kapcsolatot, Brian May is igazolta a tényt.[3]

A korai 1970-es években, 1975-ig bezárólag ritkán előadták a koncerteken. Egyike volt a ritka blues alapú élő dalaiknak, ennek megfelelően szokásuktól eltérően az előadásba kisebb improvizációt is belevittek, valamint alkalmanként a szövegen is változtattak.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Queen - Royal Legend - Albums: Queen II. [2012. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 24.)
  2. Queen Demos Of Released Tracks (M-Z). (Hozzáférés: 2008. január 24.)
  3. Queen Vault. (Hozzáférés: 2008. január 24.)

További információk[szerkesztés]