Sébastien Buemi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sebastien Buemi szócikkből átirányítva)
Sébastien Buemi
Életrajzi adatai
Született1988október 31. (35 éves)
Aigle, Svájc
NemzetiségeSUI svájci
Pályafutása
KategóriaFormula–E
Aktív évei2014
CsapataFRA Nissan e.dams (2018–)
(Csapattárs: GER Maximilian Günther)
Korábbi csapataiFRA Renault e.dams (2014–2018)
Nagydíjak száma98 (98 rajt)
Világbajnoki címek1 (2015–16)
Győzelmek13
Dobogós helyezések29
Első rajtkockák14
Leggyorsabb körök7
VB-pontok833
Első nagydíjCHN 2014-es Peking ePrix
Első győzelemURU 2014-es Punta del Este ePrix
Legutolsó győzelemUSA 2019-es New York ePrix
Legutolsó nagydíjKOR 2022-es Szöul ePrix
2020–21-es VB-helyezés21. (20 pont)

Frissítve: 2022-08-14
A Wikimédia Commons tartalmaz Sébastien Buemi témájú médiaállományokat.

Sébastien Buemi (Aigle, 1988. október 31. –) svájci autóversenyző, aki 2009-től 2011-ig a Scuderia Toro Rosso Formula–1-es csapatnál versenyzett.[1] A 2015–2016-os Formula–E szezon bajnoka lett, továbbá a 2018-as, a 2019-es, a 2020-as és a 2022-es Le Mans-i 24 órás verseny győztese.[2]

Magánélete[szerkesztés]

Buemi a francia nyelvű, katolikus kanton (Waadt) 8000 lelkes kisvárosában, Aiglében született, svájci anya és arab apa gyermekeként. Jelenleg a család Bahrein fővárosban, Manámában él. Buemi ezeken kívül még olasz útlevéllel is rendelkezik.

Gokartban töltött évek[szerkesztés]

Az olasz úti okmánynak hasznát is vette, ugyanis ez tette lehetővé, hogy fiatalként az egyik legerősebb gokart-bajnokságban, Itáliában próbálhatta ki tudását. 1994-ben, vagyis 6 évesen ült először gokartba. Nyert néhány futamot, a nagyobb sikerek azonban elkerülték. 2002-ben második helyen végzett az olasz bajnokságban, a német Nicolas Hülkenberg mögött, az ICA Junior Európa- bajnokságot viszont megnyerte. A következő évben nem tudta megvédeni címét, ugyanakkor az olasz bajnokságon meggyőző, 21 pontos előnnyel győzni tudott. Majdani F1-es csapattársa, Jaime Alguersuari újoncként 5 pontot gyűjtött, ami a 26. helyre volt elegendő. A svájci ligában a 13. helyen végzett, ám hozzá kell tenni, hogy hazája seregszemléjén mindössze négy versenyen képviseltette magát.

Formula BMW[szerkesztés]

Buemi 2004-ben és 2005-ben a Német Formula BMW-nél versenyzett, nem is akárhogy, hiszen először harmadik, majd második helyen végzett a bajnokságban. Gokartkarrierjét 2003-ban lezárta, ezt követően különböző Formula-szériákban szerzett tapasztalatot.

Elsőként a Formula BMW sorozatban fitogtatta tudását két év erejéig, ahol első évében rögtön dobogón végzett összetettben, egy híján 100 ponttal elmaradva a már akkor is kirobbanó tehetségnek tartott Sebastian Vetteltől. Érdekesség, hogy ezt az eredményt futamgyőzelem nélkül tudta felmutatni. (Viszont 10 alkalommal is dobogón ünnepelhetett, kétszer indulhatott az első rajtkockából, s ugyanennyiszer futotta meg a leggyorsabb kört.)

A következő esztendőben ismét Hülkenberg állta útját a siker küszöbén, mindössze 5 ponttal maradt el a némettől. (Mérlege imponáló: 7 futamgyőzelem, 16 dobogó, 7 pole pozíció, 12 leggyorsabb kör.) A Formula BMW Világdöntőjén szintén a második hely jutott Bueminek, akkor egy másik német, az azóta kisebb amerikai szériákban vegetáló Marco Holzer állta útját. Ugyancsak 2005-ben a GP2-ből is ismert Racing Engineering istálló lehetőséget adott neki egy futam erejéig a Spanyol F3-ban, pontot azonban nem tudott szerezni.

Mindent összevetve a Formula BMW sorozatban 40 futamból hetet tudott megnyerni, 26 alkalommal állhatott dobogóra. 17 első rajtkocka és 12 leggyorsabb kör szerepel még a statisztikai mutatói között

Formula–3[szerkesztés]

Nem számítva az előző évi spanyolországi beugrását, a 2006-os esztendőben sikerült továbblépnie a következő lépcsőfokra. Ez esetében különböző Formula 3-as és Formula- Renault- versenysorozatokat jelentett. A Masters of Formula–3 versenyén a 3. helyen végzett az ASL Team Mücke Motorsport színeiben, Paul di Resta és Giedo van der Garde mögött. A vert mezőny tagja volt egyebek mellett a Renault F1-es csapatának későbbi versenyzője, Romain Grosjean, Sebastian Vettel és Bruno Senna. Az évente megrendezésre kerülő Macau Grand Prix-n pedig éppen csak lemaradt a dobogóról, a negyedik helyen végzett.

A Formula Renault 2.0 Európa Kupában a 11. (1 futamot nyert), a Renault 2.0. NEC pedig a 7. helyet tudta megszerezni összetettben (2 futamon győzött).

A Formula–3 Euroseries-ben a 11. hely jutott neki, 20 versenyen háromszor állhatott dobogóra, ebből egyszer a legmagasabb fokára.

2007-ben is elindult a makaói versenyen, mégpedig a Räikkönen Robertson Racing, amit a finn világbajnok menedzsere, Steve Robertson üzemeltetett. Ezúttal távolabb végzett a dobogótól, a 11. helyen intették le.

Tovább folytatta szereplését a Formula–3 Euro Series-ben, 20 futamot követően végül Romain Grosjean mögött a második helyen végzett. (3 futamgyőzelem, 13 dobogó, 2 pole, 4 leggyorsabb kör volt a mérlege.)

A1 Grand Prix[szerkesztés]

A 2006–2007-es A1 Grand Prix szezonban Buemi is rajthoz állt Neel Janival és Marcel Fässlerrel karöltve a svájci nemzeti csapatban. A csapat (A1 Team Switzerland) 50 egységgel a nyolcadik helyen végzett a bajnokságban. Buemi legjobb eredménye három 4. hely volt. A Brands Hatch-i pályán rendezett utolsó versenyen Buemit utólag diszkvalifikálták. Leggyorsabb körét azonban érvényesítették, a versenysorozat történetében ő ebben a műfajban a valaha volt legfiatalabb.

GP2[szerkesztés]

2007-ben elfogadta az ART Grand Prix invitálását, s belekóstolt az F1 előszobájaként emlegetett GP2-es versenysorozatba. Eredetileg csupán a szahíri versenyen csuklósérülést szenvedő Michael Ammermüller pótlására szerződtették (Monacóban az előkelő 7. hellyel hálálta meg a bizalmat), a későbbiekben aztán további 5 versenyhétvégén is kapott bizonyítási lehetőséget. A monzai sprintfutamon meg tudta ismételni debütáló versenyén elért 7. helyét, a másik kilenc futamon viszont nem alkotott maradandót, rendszerint a mezőny hátsó felében vesztegelt, a szezonzáró valenciai versenyre már az orosz Michael Aleshin foglalta el helyét. Ugyanakkor két alkalommal övé volt a verseny leggyorsabb köre, így 6 ponttal a tabella 21. helyét tudta megkaparintani, miközben csapattársa, az egész szezonban a végső győzelemért versenyző Lucas di Grassi a 2. helyen végzett.

Az első ízben megrendezett GP2 Asia Series-ben a hatalmas előnnyel diadalmaskodó Romain Grosjean mögött egyenletes teljesítménnyel befutott a második helyre. Az öt helyszínen rendezett, 10 futamos sorozatban egy győzelmet is fel tud mutatni, a Sentul Circuiten, Indonéziában, az utolsó négy versenyen pedig egyformán a második helyen végzett.

2008-ban egész éves szerződést kötött a Trust Team Arden csapatával. Csapattársa az első 5 versenyhelyszínen a holland Yelmer Buurman volt, őt váltotta a szezon hátralévő részére az olasz Luca Filippi. Buemi egész évben megbízható teljesítményt nyújtott, amikor célba ért, egy kivételtől eltekintve rendre az első 10 között foglalt helyet. Noha végső győzelemért egy pillanatig sem volt versenyben, mégis eredményes szezont hagyott maga mögött, hiszen 50 pontjával a tabella 6. helyén fejezte be az évet. Két alkalommal sikerült futamot nyernie. A Magny-Cours-ban megrendezett sprintversenyen csak a 21. rajtkockából indulhatott, miután az előző napi főversenyen technikai probléma hátráltatta. A futamot megelőző órákban zápor vonult át a pályán, ami ugyan rohamos mértékben száradni kezdett, a mezőny túlnyomó többsége mégis intermediate (ún. "köztes") gumikkal állt rajthoz. Egyedül Buemi, aki előbb a mezőny nagy részét látványos előzésekkel a pályán utasította maga mögé, majd miután a többiek is kerékcserére kényszerültek, átvette a vezetést, s ki sem engedte kezéből. Másik sikere a Hungaroringhez köthető, a magyar sprintfutamon már száraz körülmények közt, meggyőző előnnyel sikerült diadalmaskodnia. A két győzelmen kívül még a montmelói, az isztambuli valamint a monzai versenyen állhatott fel a dobogóra. Csapaton belül dominált egész évben.

A Formula–1-ben[szerkesztés]

Teszpilótaként[szerkesztés]

F3-as sikereinek letéteményese, a Mücke Motorsport volt a Red Bull egyik leánycsapata. Dietrich Mateschitz már 2002-es sikerei nyomán felfigyelt Buemire, a Red Bull tehetségkutatásának egyik fő láncszemévé lett a későbbiekben.

2007 szeptemberében adatott meg neki először, hogy tesztelhesse a Red Bull RB3-as modelljét. A jerezi gyakorláson Timo Glock (BMW) és Vitantonio Liuzzi (Toro Rosso) mögött ő futotta a harmadik legjobb időt.

A 2008. január 16-án aláírt szerződés értelmében Buemi teszt- és tartalékpilótai feladatokat látott el egész évben a Red Bull Racing csapatnál.[3]

Versenyeken nem jutott szerephez. A japán nagydíjon vezethette az orvosi autót, mivel Jacques Tropenat fülsérülése miatt alkalmatlanná vált megszokott feladata ellátására.

2009[szerkesztés]

Buemi számos teszten bizonyította alkalmasságát, így nem érte váratlanul a közvéleményt, amikor 2009. január 9-én aláírták a szerződést, aminek értelmében a Red Bull Racinghez igazoló Sebastian Vettelt váltotta a Toro Rossónál.[4]

A szerződés év végéig szólt. Szató Takuma és Bruno Senna ellenében döntött mellette a vezetőség. Csapattársa a Toro Rosso másik 2008-as versenyzője, a négyszeres Champ Car-bajnok Sébastien Bourdais volt.

Ausztráliában a 16. helyet szerezte meg az időmérőn, ám mégis a 13. helyről indulhatott a Toyoták kizárása és Lewis Hamilton váltócseréje révén. A futamon a 8. helyet szerezte meg, de Hamilton büntetése miatt előrelépett a 7. pozícióba.

Eredményei[szerkesztés]

Teljes GP2 eredménylistája[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Helyezés Pont
2007 ART Grand Prix BHR
FEA
BHR
SPR
ESP
FEA
ESP
SPR
MON
FEA

7
FRA
FEA
FRA
SPR
GBR
FEA
GBR
SPR
GER
FEA

Ki
GER
SPR

20
HUN
FEA

15
HUN
SPR

17
TUR
FEA

Ki
TUR
SPR

13
ITA
FEA

7
ITA
SPR

14
BEL
FEA

10
BEL
SPR

Ki
EUR
FEA
EUR
SPR
21. 6
2008 Arden International ESP
FEA

7
ESP
SPR

2
TUR
FEA

6
TUR
SPR

3
MON
FEA

Ki
MON
SPR

11
FRA
FEA

Ki
FRA
SPR

1
GBR
FEA

4
GBR
SPR

Ni
GER
FEA

Ki
GER
SPR

8
HUN
FEA

7
HUN
SPR

1
EUR
FEA

6
EUR
SPR

Ki
BEL
FEA

5
BEL
SPR

4
ITA
FEA

3
ITA
SPR

7
6. 50

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Helyezés Pont
2009 Toro Rosso AUS
7
MAL
16
CHN
8
BHR
17
ESP
Ki
MON
Ki
TUR
15
GBR
18
GER
16
HUN
16
EUR
Ki
BEL
12
ITA
13
SIN
Ki
JPN
Ki
BRA
7
UAE
8
16. 6
2010 Toro Rosso BHR
16†
AUS
Ki
MAL
11
CHN
Ki
ESP
Ki
MON
10
TUR
16
CAN
8
EUR
9
GBR
12
GER
Ki
HUN
12
BEL
12
ITA
11
SIN
14
JPN
10
KOR
Ki
BRA
13
UAE
15
16. 8
2011 Toro Rosso AUS
8
MAL
13
CHN
14
TUR
9
ESP
14
MON
10
CAN
10
EUR
13
GBR
Ki
GER
15
HUN
8
BEL
Ki
ITA
10
SIN
12
JPN
Ki
KOR
9
IND
Ki
UAE
Ki
BRA
12
15. 15

† : Nem fejezte be a futamot, de helyezését értékelték, mivel teljesítette a versenytáv több, mint 90%-át.

Le Mans-i 24 órás autóverseny[szerkesztés]

Év Csapat Csapattárs Autó Kategória Kör Összetett
Helyezés
Kategória
Helyezés
2012 JPN Toyota Racing GBR Anthony Davidson
FRA Stéphane Sarrazin
Toyota TS030 Hybrid LMP1 82 Kiesett Kiesett
2013 JPN Toyota Racing GBR Anthony Davidson
FRA Stéphane Sarrazin
Toyota TS030 Hybrid LMP1 347 2. 2.
2014 JPN Toyota Racing GBR Anthony Davidson
FRA Nicolas Lapierre
Toyota TS040 Hybrid LMP1-H 374 3. 3.
2015 JPN Toyota Racing GBR Anthony Davidson
JPN Nakadzsima Kazuki
Toyota TS040 Hybrid LMP1 386 8. 8.
2016 JPN Toyota Gazoo Racing GBR Anthony Davidson
JPN Nakadzsima Kazuki
Toyota TS050 Hybrid LMP1 384 HN HN
2017 JPN Toyota Gazoo Racing GBR Anthony Davidson
JPN Nakadzsima Kazuki
Toyota TS050 Hybrid LMP1 358 8. 2.
2018 JPN Toyota Gazoo Racing ESP Fernando Alonso
JPN Nakadzsima Kazuki
Toyota TS050 Hybrid LMP1 388 1. 1.
2019 JPN Toyota Gazoo Racing ESP Fernando Alonso
JPN Nakadzsima Kazuki
Toyota TS050 Hybrid LMP1 385 1. 1.
2020 JPN Toyota Gazoo Racing NZL Brendon Hartley
JPN Nakadzsima Kazuki
Toyota TS050 Hybrid LMP1 387 1. 1.
2021 JPN Toyota Gazoo Racing NZL Brendon Hartley
JPN Nakadzsima Kazuki
Toyota GR010 Hybrid Hypercar 369 2. 2.
2022 JPN Toyota Gazoo Racing NZL Brendon Hartley
JPN Hirakava Rió
Toyota GR010 Hybrid Hypercar 380 1. 1.
2023 JPN Toyota Gazoo Racing NZL Brendon Hartley
JPN Hirakava Rió
Toyota GR010 Hybrid Hypercar 342 2. 2.
2024 JPN Toyota Gazoo Racing NZL Brendon Hartley
JPN Hirakava Rió
Toyota GR010 Hybrid Hypercar

Teljes FIA World Endurance Championship eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Osztály Kasztni Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Helyezés Pont
2012 Toyota Racing LMP1 Toyota TS030 Hybrid Toyota 3.4 L V8 (Hybrid) SEB SPA LMS
Ki
SIL SÃO BHR FUJ SHA HN 0
2013 Toyota Racing LMP1 Toyota TS030 Hybrid Toyota 3.4 L V8 (Hybrid) SIL
3
SPA
4
LMS
2
SÃO
Ki
COA
2
FUJ
15
SHA
Ki
BHR
1
3. 106.25
2014 Toyota Racing LMP1 Toyota TS040 Hybrid Toyota 3.4 L V8 (Hybrid) SIL
1
SPA
1
LMS
3
COA
3
FUJ
1
SHA
1
BHR
10
SÃO
2
1. 166
2015 Toyota Racing LMP1 Toyota TS040 Hybrid Toyota 3.4 L V8 (Hybrid) SIL
3
SPA
8
LMS
8
NÜR
5
COA
4
FUJ
5
SHA
6
BHR
4
5. 79
2016 Toyota Gazoo Racing LMP1 Toyota TS050 Hybrid Toyota 2.4 L Turbo V6 (Hybrid) SIL
16
SPA
27
LMS
Hn
NÜR
5
MEX
Ki
COA
5
FUJ
4
SHA
6
BHR
4
8. 60
2017 Toyota Gazoo Racing LMP1 Toyota TS050 Hybrid Toyota 2.4 L Turbo V6 (Hybrid) SIL
1
SPA
1
LMS
6
NÜR
4
MEX
3
COA
3
FUJ
1
SHA
1
BHR
1
2. 183
2018–19 Toyota Gazoo Racing LMP1 Toyota TS050 Hybrid Toyota 2.4 L Turbo V6 (Hybrid) SPA
1
LMS
1
SIL
Kiz
FUJ
2
SHA
2
SEB
1
SPA
1
LMS
1
1. 198
2019–20 Toyota Gazoo Racing LMP1 Toyota TS050 Hybrid Toyota 2.4 L Turbo V6 SIL
2
FUJ
1
SHA
2
BHR
2
COA
2
SPA
2
LMS
1
BHR
2
2. 202
2021 Toyota Gazoo Racing Hypercar Toyota GR010 Hybrid Toyota 3.5 L Turbo V6 (Hybrid) SPA
1
ALG
1
MNZ
4
LMS
2
BHR
2
BHR
1
2. 168
2022 Toyota Gazoo Racing Hypercar Toyota GR010 Hybrid Toyota 3.5 L Turbo V6 (Hybrid) SEB
2
SPA
Ki
LMS
1
MNZ
2
FUJ
1
BHR
2
1. 149
2023 Toyota Gazoo Racing Hypercar Toyota GR010 Hybrid Toyota 3.5 L Turbo V6 (Hybrid) SEB
2
ALG
1
SPA
2
LMS
2
MNZ
6
FUJ
2
BHR
1
1. 172
2024 Toyota Gazoo Racing Hypercar Toyota GR010 Hybrid Toyota 3.5 L Turbo V6 (Hybrid) QAT IMO SPA LMS SÃO COA FUJ BHR * *

Teljes Formula–E eredménylistája[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Helyezés Pont
2014–15 Renault e.dams BEI
Ki
PUT
3
PDE
1
BUE
Ki
MIA
13
LBH
4
MON
1
BER
2
MOS
9
LON
1
LON
5
2. 143
2015–16 Renault e.dams BEI
1
PUT
12
PDE
1
BUE
2
MEX
2
LBH
16
PAR
3
BER
1
LON
5
LON
Ki
1. 155
2016–17 Renault e.dams HKG
1
MAR
1
BUE
1
MEX
14
MON
1
PAR
1
BER
Kiz
BER
1
NYC
NYC
MNT
Kiz
MNT
11
2. 157
2017–18 Renault e.dams HKG
11
HKG
10
MAR
2
SAN
3
MEX
3
PDE
Ki
ROM
6
PAR
5
BER
4
ZUR
5
NYC
3
NYC
4
4. 125
2018–19 Nissan e.dams ADR
6
MAR
8
SAN
Ki
MEX
21†
HKG
Ki
SNY
8
ROM
5
PAR
15
MON
5
BER
2
BRN
3
NYC
1
NYC
3
2. 119
2019–20 Nissan e.dams ADR
Ki
ADR
12
SAN
13
MEX
3
MAR
4
BER
7
BER
2
BER
11
BER
3
BER
10
BER
3
4. 84
2020–21 Nissan e.dams DIR
13
DIR
Ki
ROM
5
ROM
10
VAL
Ki
VAL
11
MON
11
PUE
Kiz
PUE
14
NYC
6
NYC
15
LON
Kiz
LON
13
BER
11
BER
14
21. 20
2021–22 Nissan e.dams DIR
17
DIR
13
MEX
8
ROM
16
ROM
9
MON
8
BER
14
BER
14
JAK
11
MAR
16
NYC
6
NYC
13
LON
11
LON
6
SEO
Ki
SEO
9
15. 30
2022–23 Envision Racing MEX
6
DIR
4
DIR
6
HAI
15
CAP
5
SAP
10
BER
4
BER
20
MON
8
JAK
20
JAK
10
POR
5
ROM
Ki
ROM
5
LON
3
LON
6
6. 105
* A szezon jelenleg is zajlik.
† A versenyt nem fejezte be, de helyezését értékelték, mert a versenytáv több, mint 90%-át teljesítette.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hivatalos: A Toro Rosso leigazolta Buemit 2009-re”, F1Hirek.hu, 2009. január 9.. [2009. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. január 11.) 
  2. Autósport: Toyota-győzelem a Le Mans-i 24 óráson, NSO, 2020. szeptember 20.
  3. Buemi confirmed as Red Bull reserve”, autosport.com, 2008. január 16. (Hozzáférés: 2009. szeptember 8.) 
  4. Toro Rosso confirm Buemi for 2009 (angol nyelvű)”, autosport.com, 2009. január 9. (Hozzáférés: 2009. szeptember 8.) 

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sébastien Buemi
A Wikimédia Commons tartalmaz Sébastien Buemi témájú médiaállományokat.