Görvélyfűfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Scrophulariaceae szócikkből átirányítva)
Görvélyfűfélék
Csomós görvélyfű (Scrophularia nodosa)
Csomós görvélyfű (Scrophularia nodosa)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Görvélyfűfélék (Scrophulariaceae)
Juss.
Típusnemzetség
Scrophularia
L.
Nemzetségek

Lásd a szövegben

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Görvélyfűfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Görvélyfűfélék témájú kategóriát.

A görvélyfűfélék (korábban tátogatófélék vagy tátikafélék) (Scrophulariaceae) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe tartozó növénycsalád. Főleg egyéves és évelő, lágy szárú növények tartoznak ide, de cserjék is megtalálhatók köztük. Virágaik általában zigomorf, ritkán aktinomorf szimmetriát mutatnak. Kozmopolita család, nagyrészt a mérsékelt égövön fordul elő, ide értve a trópusi hegyvidékeket is.

A korábban 275 nemzetséget, több mint 5000 fajt összegyűjtő nagy méretű családról a molekuláris genetikai vizsgálatok bebizonyították, hogy súlyosan polifiletikus, a morfológiai egyezések pedig gyakran csak szünpleziomorfiák. A monofiletikus leíráshoz több nemzetségnek át kellett kerülnie a Lamiales más családjaiba, főleg a Plantaginaceae (útifűfélék) és az Orobanchaceae (vajvirágfélék) gyarapodtak jelentős mértékben ezáltal, de néhány új növénycsalád is leírásra került.[1][2] Még így is 52 nemzetség mintegy 1700 faja tartozik ide. A korábbi magyar megnevezés, a tátogatófélék a család szűkítése miatt nem volt tartható, ugyanis a tátikák (és a kétajkú virágok többsége) (Antirrhineae) kikerültek a családból.[3]

Leírása[szerkesztés]

A Verbascum virágdiagramja

Leveleik egyszerűek, tagolatlanok. A virágok szimmetriája többé-kevésbé zigomorf; a 4-5. szirom összenőtt, lehet kétajkú, vagy rövid cső szétálló pártacimpákkal, ekkor látszólag aktinomorf szimmetriájú. Egy porzókör van, a porzók száma 4 vagy 5. A portokok összeolvadtak, hosszanti hasítékkal felnyílók. A magház felső állású. Termésük tok, sok maggal.

Virágképlet:

Rendszerezés[szerkesztés]

A korábban 275 nemzetséget számláló családot az APG rendszerezése „megtizedelte”, az új leírásban csak kb. 52 nemzetség található. Az APG II megjelenése óta azonban nem állt meg az újabb és újabb molekuláris genetikai eredmények értékelése, és a család leírása egyelőre sűrűn változik.

A család alábbi felosztása 9 nemzetségcsoportra, azon belül mintegy 52 nemzetségre ezért semmiképpen sem tekinthető sem pontosnak, sem véglegesnek.

Tribus Aptosimeae

4 nemzetség, 44 faj:

Tribus „Buddlejaceae”

5 nemzetség, kb. 110 faj:

Tribus Freylinieae (Barringer)

4 nemzetség, 8 faj:

  • Antherothamnus N.E.Br.: 1 faj, Közép- és Dél-Afrikában
  • Freylinia Colla: 4 faj Afrika trópusi részein és Dél-Afrikában
  • Manuleopsis Thell. ex Schinz: 1 faj Délnyugat-Afrikában
Tribus Hemimerideae

7 nemzetség, kb. 134 faj:

  • Alonsoa Ruiz & Pav.: kb. 16 faj Amerika trópusi részein és Dél-Afrikában
  • Colpias E.Mey. ex Benth.: 1 faj, Dél-Afrikában
  • Diascia Link & Otto: kb. 38 faj Dél-Afrikában
  • Diclis Benth.: 10 faj Afrika trópusi részeitől Dél-Afrikáig, valamint Madagaszkáron
  • Hemimeris L.f.: 4 faj Dél-Afrikában
  • Nemesia Vent.:[6] 65 faj Afrika trópusi részeitől Dél-Afrikáig
  • Schistanthe Kunze
Tribus Leucophylleae

3 nemzetség, 17 faj:

  • Capraria L.: 4 faj Amerikában
  • Eremogeton Standl. & L.O.Williams: 1 faj Mexikótól Guatemaláig
  • Leucophyllum Humb. & Bonpl.:[7] 12 faj Észak-Amerika délnyugati részén
Tribus Manuleeae (Hilliard) / Limoselleae?

28 nemzetség, kb. 566 faj:

Tribus Myoporeae (sensu Chinnock)

4 nemzetség, kb. 236 faj:

Tribus Scrophularieae

4 nemzetség, kb. 564 faj:

  • Antherothamnus: 1 faj Közép-Afrikától Dél-Afrikáig
  • Celsia (a Verbascum génuszhoz sorolták)
  • Oreosolen: 3 faj a Himalájában
  • Scrophularia: 200 faj az északi mérsékelt égövtől Amerika trópusi részeiig
  • Staurophragma (a Verbascum génuszhoz sorolták)
  • Verbascum: kb. 360 faj Eurázsiában és Dél-Afrikában
Tribus Teedieae (G.Don)

3 nemzetség, 6 faj:

Nemzetségcsoportba még nem sorolt nemzetségek:

Itt következik a görvélyfűfélék családjának 1700 fajt magába foglaló 52 (max. 65) nemzetsége, betűrendben:

Korábbi nemzetségek[szerkesztés]

Korábban a Scrophulariaceae-be, jelenleg a Plantaginaceae-be (útifűfélék) sorolt nemzetségek:

Korábban a Scrophulariaceae-be, jelenleg az Orobanchaceae-be (vajvirágfélék) sorolt nemzetségek:

Korábban a Scrophulariaceae-be, jelenleg a Phrymaceae-be sorolt nemzetségek:

A félparazita kakascímer (Rhinanthus), a csormolya (Melampyrum) és a vicsorgó (Lathraea) nemzetségeket az újabb molekuláris vizsgálatok már nem a görvélyfűfélékhez, hanem a vajvirágfélékhez (Orobanchaceae) sorolja.

A gyűszűvirág (Digitalis) és a Veronica nemzetségeket újabban az útifűfélékhez (Plantaginaceae) sorolják.

A korábbi Bontiaceae, Buddlejaceae, Caprariaceae, Myoporaceae és Verbascaceae családok ma a görvélyfűféléket (Scrophulariaceae) gazdagítják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Olmstead, R. G., de Pamphilis, C. W., Wolfe, A. D., Young, N. D., Elisons, W. J. & Reeves P. A. (2001). „Disintegration of the Scrophulariaceae”. American Journal of Botany 88, 348–361. o. [2022. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.2307/2657024. PMID 11222255. (Hozzáférés: 2019. augusztus 3.)  
  2. Olmstead, R. G. (2003). „Whatever happened to the Scrophulariaceae?”. Fremontia 30, 13–22. o.   – on line here Archiválva 2016. június 15-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. Podani János: A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana, 174. oldal
  4. Genera of Scrophulariaceae tribe Aptosimeae. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 29.)
  5. Genera of Scrophulariaceae tribe Buddlejeae. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. (Hozzáférés: 2009. március 29.)
  6. Genera of Scrophulariaceae tribe Hemimerideae. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 29.)
  7. Genera of Scrophulariaceae tribe Leucophylleae. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 29.)
  8. Kornhall, Per and Bremer, Birgitta (2004). „New circumscription of the tribe Limoselleae (Scrophulariaceae) that includes the taxa of the tribe Manuleeae”. Botanical Journal of the Linnean Society 146 (4), 453–467. o. DOI:10.1111/j.1095-8339.2004.00341.x.  
  9. Oxelman, B.; Kornhall, P.; Olmstead, R.G.; Bremer, B. (2005). „Further disintegration of the Scrophulariaceae”. Taxon 54 (2), 411–425. o.  
  10. Genera of Scrophulariaceae tribe Myoporeae. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 29.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Scrophulariaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Braunwurzgewächse című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.