Scleromochlus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scleromochlus
Evolúciós időszak: késő triász
A Scleromochlus taylori rekonstrukciója
A Scleromochlus taylori rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha
Csoport: Ornithodira
Család: Scleromochlidae
Huene, 1914
Nem: Scleromochlus
Woodward, 1907
Fajok
  • S. taylori Woodward, 1907 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Scleromochlus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Scleromochlus témájú kategóriát.

A Scleromochlus a kis termetű ornithodirák egy kihalt neme, amely a késő triász időszakban élt. Könnyű felépítésű, gyorsan futó állat volt. Az Ornithordira kládon belüli filogenetikai helyzete viták tárgyát képezi; a különböző elemzések alapján a bazális ornithodirák közé tartozik, illetve a Pterosauria testvértaxonja.

A Scleromochlus egy monotipikus nem (egyetlen faj tartozik hozzá), típusfaja az S. taylori.

A Scleromochlus taylori testhossza 186 milliméter, lábai hosszúak; feltehetően egyaránt képes volt négy és két lábon való járásra is.

Fosszíliáit a skóciai Lossiemouth karni korszakhoz tartozó rétegében találták meg. A holotípusa (mely a BMNH R3556 azonosítót kapta) egy részleges csontváz homokkőben megmaradt lenyomata; a koponyája (melynek hossza feltehetően a test 1/5-öd része, 34,4 milliméter lehetett) és a farka nem őrződött meg.[1]

Két Scleromochlus

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Basic information from Fossilsmith. [2008. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Scleromochlus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • (1999) „Scleromochlus taylori and the origin of the pterosaurs”. Philosophical Transactions of the Royal Society London, Series B 354, 1423–1446. o.  
  • (1907) „On a new dinosaurian reptile (Scleromochlus taylori, gen. et sp. nov.) from the Trias of Lossiemouth, Elgin”. Quarterly Journal of the Geological Society 1907 63, 140–144. o.