Schäffer-palota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schäffer-palota
A palota az 1900-as évek elején
A palota az 1900-as évek elején
Építési adatok
Megnyitás1904
Rekonstrukciók évei1920-as évek
Építész(ek)Magyar Ede
Elhelyezkedése
Schäffer-palota (Magyarország)
Schäffer-palota
Schäffer-palota
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 15′ 12″, k. h. 20° 08′ 45″Koordináták: é. sz. 46° 15′ 12″, k. h. 20° 08′ 45″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Schäffer-palota témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Schäffer-palota (kevésbé elterjedt nevén Burghardt-palota) egy eredetileg szecessziós stílusban épült palota a szegedi belvárosban. A háromszintes lakóépület 1904-ben épült Magyar Ede szegedi építész tervei alapján, aki a vaskereskedelemmel foglalkozó Schäffer-testvérek felkérésére tervezte a lakó- és kereskedelmi célú épületet. A járdaszinten üzlethelyiségeket hoztak létre, amelyet különböző kereskedőknek adtak bérbe. Az emeleteken bérlakások voltak.

Az épület saroktornyait a szecesszióra jellemző ornamentikus díszítésű tető koronázta. A díszítés átvonult az épület homlokzatának felső részén is. Az 1920-as években a homlokzati díszek fenntartásának költségeire hivatkozva az akkori tulajdonosok szinte teljesen lekopaszították az épületet. Napjainkban az épület csak néhány apró vonásában emlékeztet az díszes palotára, csupán árnyéka egykori önmagának. 2013-ban Szeged és Szabadka önkormányzatai közösen pályáztak az Európai Unió határ menti együttműködéseket támogató alapjához, a benyújtott pályázat része volt a két város legjelentősebb szecessziós épületeinek rekonstrukciója is. A program során Szeged városa a Schäffer-palota homlokzati rekonstrukciójának terveire 50 millió forintnyi támogatást nyert.

Források[szerkesztés]

  • A Schäffer-palota (magyar nyelven). SZTE könyvtára. [2010. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 5.)
  • (2013. 09) „Még az idén elkészül a Gróf-palota új tetőszerkezete”. Szegedi kistérségi hírek 5 (4), 2. o.