Schirilla György (sportoló, 1939–1999)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schirilla György
A jeges Duna átúszása után 1966-ban
A jeges Duna átúszása után 1966-ban
Született1939. május 13.
Budapest
Elhunyt1999. február 3. (59 évesen)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
GyermekeiSchirilla György, ifj.
SzüleiSchirilla György
Foglalkozása
  • sportoló
  • szakíró
A Wikimédia Commons tartalmaz Schirilla György témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Schirilla György (Budapest, 1939. május 13.Budapest, 1999. február 3.) magyar szupermaratonista, hosszútávúszó és kerékpárversenyző, Schirilla György jogász fia, ifj. Schirilla György sportoló édesapja.

Élete[szerkesztés]

1939-ben született súlyos szívbetegséggel. A szülőket nem biztatták az orvosok, mindössze negyven évet jósoltak a fiúnak. Szívbaját tetézte, hogy tizenegy éves korára tolószékbe kényszerült, gyermekbénulás miatt egyik lábát sem tudta használni. Két évig kezelték a Mexikói úti kórházban, a kórteremben határozta el, hogy ha meggyógyul, olyan teljesítményt visz véghez, ami korábban még senkinek sem sikerült.

Felgyógyult, bár egyik lába vékonyabb lett. Ezt a testrészt csúfolta tizennyolc éves korában egy lány, mire a fiú úgy döntött, véget vet életének, és a jeges Dunába ugrik. A fulladást és a hirtelen szívhalált megúszta, kapott viszont egy tüdőgyulladást és egy hatalmas meglepetést: mindkét lábában elindult a vérkeringés.

Túlélése meghatározó élmény volt. Eldöntötte, hogy onnantól kezdve minden évben úszik a jeges Dunában. A fagyos kihívásra futással és jógával készült, bőrét élesztővel kente be, hogy bírja a hideg vizet.

Harmincöt éven át kerülgette a jégtáblákat, de a szárazföldön is aktív maradt: 1967-ben harminckét nap alatt futotta le a Budapest és Moszkva közötti táv 2216 kilométerét. Egy évvel később elfutott Kenderesre, erről az útjáról Gazdag Gyula készített filmet Hosszú futásodra mindig számíthatunk címmel.

1975-től évente körbefutotta a Balatont, olykor nemcsak a saját futásával, hanem tanítványaival is törődve. A sport mellett az egészséges táplálkozás is szenvedélyévé vált, tizenkét éves kora óta nem evett húst, viszont vízkúrákat tartott, és kimondottan károsnak nevezte a levesfogyasztást. Hosszú boldog élet című, 1989-es könyvében azt írta, hogy a leves a hús utáni legegészségtelenebb táplálékunk, „mert felhígítja a gyomornedveket, és ezt követően akármit is eszünk, az csak hiányosan tud felszívódni”. Úgy vélte, hogy az organikus nyers étel „a meghosszabbított ifjúság záloga”.

A pincérként, taxisofőrként és testnevelő tanárként is dolgozó Schirilla Györgyöt hatvanévesen, 1999. február harmadikán érte a halál. Fia, ifj. Schirilla György pedig azóta is rendületlenül ápolja az apja teremtette hagyományt: minden télen úszik a jeges Dunában.

Emlékezete[szerkesztés]

Fia a Vasas pasaréti pályáján életnagyságú szobrot emeltetett neki, az avatás ideje 2008. május 13-a volt, egyben édesapja születésnapja. A szobrot Baucsek János szobrászművész készítette.

Könyvei[szerkesztés]

  • Egy távfutó vallomásai (1986)
  • A legnagyobb hazugság (1987)
  • Vegetáriánuskönyv (1988)
  • Hosszú, boldog élet (1989)
  • Az élet tankönyve (1990)
  • Az élet patikája (1990)
  • A lélek patikája (1990)
  • PED, a lábad őrizd meg! (1995)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:György Schirilla (sportsman, 1939–1999)
A Wikimédia Commons tartalmaz Schirilla György (sportoló, 1939–1999) témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2020. október 20.)
  2. a b 20 éve hunyt el Schirilla György, a Nemzet Rozmárja (magyar nyelven). nlc - Neked. Veled. Érted., 2019. február 3. (Hozzáférés: 2021. május 23.)