Schalk Willem Burger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schalk Willem Burger
A Transvaal Köztársaság 7. elnöke
Hivatali idő
1900. szeptember 11. – 1902. május 31.
ElődPaul Kruger
UtódBrit uralom (VII. Eduárd brit király

Született1852. szeptember 6.
Dél-Afrika
Elhunyt1918. december 5. (65 évesen)
Goedgedacht

Foglalkozásügyvéd, katona, politikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Schalk Willem Burger témájú médiaállományokat.

Schalk Willem Burger (Lydenburg, Dél-Afrika, 1852. szeptember 6.Goedgedacht, 1918. december 5.) búr politikus, ügyvéd, katonai vezető és államférfi.

Katonai szolgálata[szerkesztés]

Burger katonai neveltetése feltehetően a családja akaratára történt, erről azonban a forrás nem tesz említést. Burger számos katonai konfliktusban részt vett, mint például a Sekhukhune ellen viselt háborúban 1876-ban. Így az első búr háborúban mint veterán harcolt, s 1881-ben fontos vezetői pozíciókat látott el. 1885-ben őt választották a Lydenburg Commando parancsnokává. A második búr háború kitörését követően pedig magas katonai pozícióban szolgált. Számos csatában küzdött, közülük kiemelkedik a Spion Kop-i csatában és a Modder folyóért dúló harcokban való részvétele. Az előbbit a búr csapatok vezetése alatt megnyerték, míg utóbbiban vereséget szenvedtek.

Politikai pályája[szerkesztés]

Kortársai politikusként igen felvilágosultnak és éles eszűnek tartották. Az elnöki pozícióért folytatott versengésben Paul Kruger vetélytársa volt. A Spion Kop-i csata után betegség miatt visszavonult a harcoktól, és kizárólag politikai karrierjével foglalkozott. Paul Kruger kormányában alelnök lett, majd miután Kruger Európába ment 1900 és 1902 között, Burger megbízott elnökként egy időre átvette a helyét.

1901 májusában Burger az ellenségeskedések megszüntetését kérte a parlamentben, de észérvei süket fülekre találtak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • búr Búrportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap