Sceletium tortuosum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sceletium tortuosum
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Aizoaceae
Alcsalád: Mesembryanthemoideae
Nemzetség: Sceletium
Faj: S. tortuosum
Tudományos név
Sceletium tortuosum
(L.) N.E.Brown
Szinonimák
  • Sceletium compactum (L.) Bolus
  • Sceletium framesii (L.) Bolus
  • Sceletium joubertii (L.) Bolus
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sceletium tortuosum témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sceletium tortuosum témájú médiaállományokat és Sceletium tortuosum témájú kategóriát.

A Sceletium tortuosum egy Dél Afrikában gyakori, szukkulens növény, melyet Kanna, Channa, Kouged (Kauwgoed) - ami szó szerint, 'rágni való dolgot' jelent - néven is ismernek.

A növényt ősidők óta használják a Dél Afrikai pásztorok és vadászok hangulatjavító szerként. A növény használatáról az első ismert említés 1662-ből származik, van Riebeeck tollából. A tradicionálisan szárítva fogyasztott sceletiumot többnyire rágcsálják, de teák, tinktúrák és ma már kapszula formájában is beszerezhető. Elterjedt ezeken kívül a finom porrá őrölt növény tubákhoz hasonló szippantása vagy dohány helyettesítőként való elszívása.

Hatás[szerkesztés]

A Sceletium hangulatjavító és szorongáscsökkentő hatással bír. A kietlen vidékeken, nagy távolságokat gyalogló pásztorok az éhségérzet csökkentésére is használták. Megfelelő mennyiségben fogyasztva eleinte enyhén stimuláló, majd nyugtató hatású, némi eufóriával kísérve. A használók gyakran a másokkal való közelség érzetéről és meditatív állapotról számolnak be, érzékelési torzulások nélkül. Mások a tapintási érzékelés kifinomodását és fokozott szexuális érzékelést, valamint élénk, valósághű álmokat tapasztalnak. Ezen tulajdonságok miatt a sceletium az empatogén-entaktogén szerek csoportjába tartozik. Nagyobb dózisok részegítő és stimuláló hatást okoznak, majd szedálnak. Túladagolva idegesség, hányinger jelentkezik. A növény nem hallucinogén, és nincs dokumentált káros hatása. Úgy tartják, hogy más pszichoaktív növények, mint a kannabisz hatásának fokozására is alkalmas.

Farmakológia[szerkesztés]

A Sceletium tortuosum jelentős hangulatjavító és anxiolitikus (szorongáscsökkentő) hatású. Már 50 mg-os dózis elfogyasztása enyhe hangulatjavulást, csökkent szorongást, relaxációt és közérzet javulást okoz. Magasabb, 100 mg körüli adagban empatogén jellegű, nyugtató, eufóriáns.

A kutatások szerint a növény pszichoaktív tulajdonságát adó alkaloidok a mesembrine, mesembrenone, mesembrenol és tortuosamine. A mesembrine a legfőbb hatóanyag, ami egy USA-beli szabadalmi bejegyzés szerint, jelentős szerotonin visszavétel gátló (SSRI) hatású, erősebb antidepresszáns tulajdonsággal, mint az imipramin. Emellett a rolipramhoz való nagyfokú kémiai hasonlóság és hatásprofil miatt PDE4-gátló hatásúnak is tartják.

A Sceletium összes alkaloid tartalma 1-1,5%. A levelek 0,3% mesembrine-t, míg a szárak 0,86%-ot tartalmaznak.

Kölcsönhatás[szerkesztés]

Kevés ismeret áll rendelkezésre az S. tortuosum más szerekkel való kölcsönhatásáról, azonban használata SSRI-kkel, MAO-gátlókkal és egyéb pszichiátriai gyógyszerekkel, illetve kardiológiai gyógyszerekkel veszélyes lehet. Alkohollal együtt fogyasztva több használó fejfájást tapasztalt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sceletium tortuosum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]