Savio Szent Domonkos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Savio Domonkos
Születése
1842. április 2.
Riva presso Chieri (Olaszország)
Halála
1857. március 9. (14 évesen)
Mondonio di Castelnuovo d’Asti
Tisztelete
EgyházaRómai katolikus egyház
Boldoggá avatása1950. március 5., Róma, Vatikán
Boldoggá avatta: XII. Piusz pápa
Szentté avatása1954. június 13., Róma, Vatikán
Szentté avatta: XII. Piusz pápa
KegyhelyMondonio di Castelnuovo d’Asti sírja, Valdocco Torino oltára, Olaszország
Ünnepnapjamájus 6.
Jelképeikönyv, diák ruhája
Védőszentje ennekdiákoknak, tanulóknak, anyáknak
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Savio Domonkos témájú médiaállományokat.


Savio Szent Domonkos (Riva presso Chieri, 1842. április 2.Mondonio di Castelnuovo d’Asti, 1857. március 9.) a katolikus egyház szentje, a ministránsok védőszentje.

Élete[szerkesztés]

Domenico Giuseppe Savio 1842. április 2-án született Riva presso Chieriben, Piemontban. Apja Carlo Savio földműves, később kovácsmester, anyja Rosa Brigida Agagliate varrónő. Családjával szegénységben éltek. 1844-ben a család Murialdóba költözik. Domonkos jelleme már itt kitűnt, ahogyan a helyi káplán elmondta, már gyerekként is igen mély vallásos meggyőződéssel rendelkezett és volt benne valami eredendő bölcsesség. 1848-tól járt iskolába, a tanítója a helybeli káplán volt. 1849. április 8-án a mindössze hétéves Domonkosnak a helyi káplán megengedte az elsőáldozást, annak ellenére, hogy ekkoriban 12 évesen szoktak csak áldozáshoz járulni a gyerekek. Domonkos hétévesen írta le mintaértékű elhatározását, mely azóta sok keresztény fiatal jelmondata lett: „Inkább meghalok, semhogy bűnt kövessek el.”

A család 1853-ban a Torinóhoz közeli Mondonióba költözött. Domonkos 1854. április 13-án bérmálkozott. Helyi tanára javaslatára 1854. október 3-án megismerkedett Don Boscóval. Domonkos és Bosco János olyan mély benyomást tettek egymásra, hogy 1854. október 29-én Domonkos belépett Bosco valdoccói oratóriumába. Bosco kiváló képességű fiúnak ismerte meg őt, aki kimondott vezéregyénisége a fiataloknak és ezért gyakran bízott rá más fiatalokat is. 1855. szeptember 8-án két társa egymás családját sértegette, majd párbajozni szerettek volna. Domonkos ezt úgy akadályozta meg, hogy megkérte, teljesítsék egy kérését, amibe a fiúk belementek. A fiúk közé állt egy kereszttel és azt mondta nekik: „Azt akarom, nézzetek erre a keresztre, aztán dobjátok énrám a követ, és hangosan mondjátok: Jézus a keresztfán megbocsátott a gyilkosainak, de én bűnös ember, ezzel a gyalázatos bosszúval meg akarom őt sérteni.”

1855. szeptember 8-án egy kinyilatkoztatás alapján rátalált egy haldokló nőre és papot hívatott hozzá. 1856. június 8-án megalapította a Szeplőtelen Fogantatás Társaságát néhány hasonló lelkületű fiúval. Ezen év nyarán megbetegedett, majd rövid időre hazatért. Kinyilatkoztatás alapján beteg édesanyjáért a Szent Szűzhöz imádkozott. Édesanyja felépült. 1857 januárjában Domonkos állapota súlyosbodott. Március 1-jén az orvosai azt tanácsolták, hogy hagyja félbe tanulmányait. 1857. március 9-én halt meg.

Szentté avatása[szerkesztés]

Maga Don Bosco írt életéről egy tanulmányt, amely később fontos alapot képezett a szentté avatásnál. 1908-ban indult meg a szentté avatási per, melyben 1933-ban elismerték érdemeit. 1950. március 5-én boldoggá avatták, majd rá négy évre 1954. június 13-án XII. Piusz pápa szentté avatta.

Források[szerkesztés]

  • Enzo Bianco: Savio Domonkos – A 15 éves kapitány