Saul szamali király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saul
A Kilamuva-sztélé, amelyen Saul neve szerepel
A Kilamuva-sztélé, amelyen Saul neve szerepel

Szamal (Ya'udi) királya
Uralkodási ideje
i. e. 850 után
ElődjeHajja
UtódjaKilamuva
Életrajzi adatok
Születetti. e. 9. század
Elhunyti. e. 9. század
ÉdesapjaHajja
ÉdesanyjaTammat(?)
Testvére(i)Kilamuva
SablonWikidataSegítség

Saul (arámi nyelven Šaʾil vagy Šaʾul) az anatóliai Szamal uralkodója volt az i. e. 9. század közepén. Egyetlen adat utal uralkodására, Kilamuva-sztéléje, amelyen Kilamuva az apja, Hajja és a saját uralkodása közé helyezi bátyját, Sault.

A szöveg csak annyit árul el Saulról, hogy Kilamuva bátyja volt, de elképzelhető, hogy csak apai féltestvére. Hangsúlyos ugyanis, hogy az „atyám, Hajja” és a „bátyám, Saul” kifejezések után Kilamuva az anyjára hivatkozik: „... de én, Tammat fia”. Ez a szerkezet utalhat arra is, hogy Tammat szerepe nagy volt az uralkodócsaládon belül, de arra is, hogy Kilamuva az anyja említésével határolódik el bátyjától.

Saul a sztélé alapján „nem ért el semmit” uralkodása alatt. Ez feltehetően a Danunával szemben fennálló vazallusi viszonyra vonatkozik, mivel Kilamuva a függetlenség kivívását tartja a saját legnagyobb eredményének, és a sztélé szerint korábban „hatalma volt felettem a danuniak királyának”. Ez az említett uralkodó valószínűleg Azittavadda volt.

Ezen kívül Saul uralkodásáról semmilyen információval nem rendelkezünk. Sault egyetlen egykorú állam ismert forrásai sem említik.

Források[szerkesztés]

  • Ókori keleti történeti chrestomathia., Szerk.: Harmatta János, Budapest: Osiris. ISSN 1218 9855 (2003). ISBN 963 389 425 5  246-249. old. (Azittawadda király felirata, Kilamuwa király önéletrajzi felirata)

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Hajja
Szamal királya
? – i. e. 850 után
Következő uralkodó:
Kilamuva
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap